Det er normalt, at brystet lækker mælk. Nogle kvinder begynder at lække bare ved at se en baby, nogle lækker, når de ser deres egen baby, andre lækker når deres baby græder og andre igen lækker aldrig mælk (selvom de har mælk nok). Mest normalt er det, at det lækker med mælk under amningen fra det bryst din baby ikke har ved. Om natten, hvis din baby pludselig tager en længere lur, kan du også risikere at vågne i en seng, der er helt våd af mælk.
Som en hovedregel gælder det, at problemet ofte er størst i starten af ammeforløbet, fordi mere af mælken lagres i brysterne her. Senere i forløbet produceres en større del af mælken under amningen, og her lækker det sjældent med mælk.
Hvad jeg selv kan gøre, når det løber med mælk
Brystvorten virker som et stopsignal til nedløbsrefleksen. Hvis du trykker brystvorten ind i brystet vil mælken i de fleste tilfælde holde op med at løbe.
Ellers er der ikke meget andet at gøre end at bruge ammeindlæg mellem amningerne (og her vil dem af uld ofte ikke være nok). Du kan måske også under amningen have brug for at lægge en stor stofble ind i BH´en til at tage mælken.
Hvis du vil gemme mælken – for at bruge den senere (evt fryse den);
- Så finder du vores mælke-opsamlingsskaller fra Medela her ⇒
- Den lille Ladybug der samler mælken op fra Haakaa =>
- Og vores super populære Haakaa pumpe, der med undertryk samler mælken op her ⇒
Har du rigtig meget mælk, skal du være opmærksom på at brysterne tømmer sig helt, når din baby har været ved brystet. Gør de ikke, er det du nemlig i risiko for brystbetændelse.
Søger du viden, hjælp eller sparring
Hvis du er løbet ind i udfordringer med amningen, dårlig tømning, for stor mælkeproduktion, mælkeknuder, brystbetændelse eller sår på brystvorten eller for lav mælkeproduktion, så vil vores hands-on ammevejledning og ESA-metode kunne hjælpe dig videre;
- Køb vores ammebog; Amning med ESA-metoden
- Læs mere om vores Ammekursus, køb i dag og du er i gang i dag!
- Læs mere om vores sparring & ammekonsultationer her
Andre artikler om amning
- Læs om brystbetændelse, og hvad du gør
- Hvordan sikres en god mælkeproduktion
- Hvorfor nedløbsrefleksen er vigtig for amningen
- Viden om udmalkning
- Hvornår må min ammebaby få sut?