HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Kvikke babyer, der ikke vil sove

Nogle babyer – og det er dem, jeg kalder kvikke babyer – har fundet ud af, at det drejer sig om at få så meget aktivitet fyldt på hjernen som overhovedet muligt. Det er som om, de har en instinktiv forståelse af at alt, hvad de kan nå at fyldt på deres hjerne spiller en afgørende rolle.

Og faktisk har de ret.

For menneskehjernen fødes med alle sine hjerneceller, men tager først efter fødslen sin endelige struktur. Det sker efter darwinistiske principper, hvilket indebærer at alt, hvad der ikke stimuleres (ikke modtager sanseindtryk og dyrkes), lukker ned og dør, så kun de netværk i hjernen, der stimuleres, etablerer sig og overlever. Med andre ord; jo mere hjerne din baby kan holde aktiv, jo mere “hjerne” vil overleve og blive funktionsdygtig. Det sker primært  i løbet af det første leveår.

Det ved de kvikke babyer instinktivt med hver celle i deres krop. De kommer derfor til verden med en plan, og det er “jo mere jo bedre”. De er på!

Søvn er no-go for (nogle) kvikke babyer

Søvn er fravær af input og dermed absolut no-go for de kvikke baby, der har idé om jo mere jo bedre.

Du kender det fra dig selv, når der er 1000 ting, du skal nå. Du tager flere af døgnets timer i brug. Dit sengetidspunkt flyttes til den sene ende, og/eller du vågner ved 5-6 tiden for at kunne nå alt det, du skal. Det samme gælder for de kvikke babyer – altså dem der instinktivt ved, at deres første leveår er af afgørende betydning for deres fremtid.

Nogle babyer sover nærmest slet ikke i løbet af dagen. Måske kun korte lure – af max 20-45 minutter – og det kræver ofte, at forældrene gør en aktiv indsats for, at søvnen overhovedet indfinder sig.

Nogle er ved aftenstid så udmattede, at de kollapser (falder i søvn) eller brænder sammen (græder). Måske din baby sover godt fra aften til næste morgen, nogle gør, hvis de sover for lidt om dagen. Men mange kvikke babyer sover også dårligt om natten med mange opvågninger – eller sover fint først på natten – for alt for tidligt hen omkring kl 4-5-6 stykker at melde sig på banen igen til en ny dag.

Søvndyssende aktiviteter er ofte no-go for kvikke babyer

Fordi søvn er no-go, plejer alle typer af aktiviteter, der er af søvndyssende også at være no-go – især om dagen.

Af søvndyssende aktiviteter kan være:

 • Brug af sut
 • Ligge på armen i babystilling
 • Autostolen/bilture
 • Slynge/vikle
 • Barnevogn
 • Blive svøbt

Du vil i stedet opleve, at din baby vil forsøge at holde sig selv i gang – holde hjernen aktiv ved hele tiden af få input enten fra muskler eller fra omverdenen gennem sanserne.

Kvikkere end deres jævnaldrene

Det er ikke unormalt, at disse børn er godt med – og også ofte rigtig godt med. De er kvikke, de suger verden til sig, de er på, og de forstår, hvad der sker omkring dem. De vil bare ikke sove. Men det er ikke godt nok – heller ikke selvom de er godt med i forhold til deres jævnaldrene.

Det helt store problem er, hvad du helt sikkert inderst inde godt ved, at dit barn tager fejl.

Søvn er ikke no-go. Søvn er godt for kroppen. Søvn er godt for hjernen. Søvn er godt for mennesker. Søvn er godt for babyer – og søvn er også godt for kvikke baby. Det er sjovere at være til, vi er sjovere at være sammen med, vi henter mere lærdom, og vi får mere ud af livet, når vi får søvn nok.

De kvikke baby har ret i, at man går glip af noget, når man sover (det kan vi ikke fornægte), men faktisk får man som menneske så meget ud af at sove, at det langt opvejer det, man går glip af, mens man sover.

 • Når man sover, får hjernen en pause (under den tunge søvn)
 • Når man sover, lagres de ting, man har lært sig bedre i hjernen (under den lette søvn)
 • Når man sover, bliver man klogere på det område, man lige har arbejdet med inden søvnen, fordi hjernen arbejder videre under søvnen. Man vil efter søvnen kunne komme tilbage med ny energi og være klogere på en udforing eller på livet end før søvnen
 • Søvn påvirker kroppen og kroppens muskler. Søvn gør kroppen bedre fungerende. Nogle børn stiger i tonus ved træthed – bliver stive i kroppen (speedet i kroppen), de kan ofte lide at stå, hvilket holder dem i gang. Andre børn falder i tonus ved træthed – de bliver mere slappe i kroppen (kroppen er træt), de kan ofte lide at blive båret rundt
 • Babyer vokser under søvnen
 • Kroppens celler genopbygges, og immunforsvaret styrkes under søvnen

Børn ville leve af slik, hvis de måtte

Hvis børn fik lov, ville de ikke leve af avocado, broccoli og rugbrød. De ville leve af slik, kage og franskbrød. Det får de ikke lov til, fordi det ikke er godt for deres krop.

Men mange forældre er mere large med søvnen – måske fordi de tænker, at det lille barn ved, hvor meget søvn han eller hun har brug for eller måske, fordi de ikke ved, hvordan de får deres barn til at sove nok. Men børn bør ikke få lov til at mangle søvn – ligesom de ikke bør leve at slik, kage og franskbrød, fordi det ikke er godt for dem.

Søvn nok gør mennesker klogere og øger livskvaliteten

Uanset hvor dit barn er nu – om han eller hun er langt fremme eller langt tilbage – vil dit barn blive klogere, mere oplagt, mere velfungerende, mere grinende, mere sund og mere rask (mindre syg) af at få søvn nok.

Søvn er for alle – også de kvikke babyer.

At lære at sove er en utrolig værdifuld gave at få med sig fra barndommen – især i en kultur hvor vi er meget på, og der er masser af stressmomenter i en helt almindelig hverdag eller på en helt almindelig arbejdsplads. Dit barn vil med søvn og gode sovevaner få en højere livskvalitet – både lige her og nu, men også i fremtiden.

Vil du mere med søvnen;

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!