Hej. Jeg bliver nysgerrig efter at vide mere, om det, du skriver, med at være så kvik gør, at man er udfordret på søvnen? Mvh Johanne
Det afgørende første leveår
Nogle babyer – og det er dem, jeg kalder kvikke babyer – har fundet ud af, at det drejer sig om at få så meget fyldt på deres hjerner som overhovedet muligt. Det er som om, de har en instinktiv forståelse af, at alt hvad de kan få fyldt på deres hjerner spiller en afgørende rolle.
Og faktisk har de ret.
Hjerneforskningen har vist, at menneskehjernen fødes umoden – dog med alle sine hjerneceller. Menneskehjernen tager først efter fødslen sin endelige struktur. Det sker efter darwinistiske principper, hvilket indebærer, at alt, hvad der ikke stimuleres (ikke modtager sanseindtryk og dyrkes), lukker ned og dør, fordi kun de netværk i hjernen, der stimuleres, etablerer sig og overlever. Med andre ord jo mere hjerne din baby kan holde aktiv jo flere hjerneceller vil overleve – og blive funktionsdygtige.
Det ved de kvikke babyer instinktivt med hver celle i deres krop. De kommer derfor til verden med en plan, og det er jo mere jo bedre. De er på!
Søvn er no-go for (nogle) kvikke babyer
Søvn er fravær af input, og dermed absolut no-go for de kvikke baby der har idé om jo mere jo bedre.
Du kender det fra dig selv, når der er 1000 ting, du skal nå. Du tager flere af døgnets timer i brug. Dit sengetidspunkt flyttes til den sene ende, og/eller du vågner ved 5-6 tiden, for at kunne nå alt det du skal. Det samme gælder for de kvikke babyer – altså dem der instinktivt fornemmer, at deres første leveår er af afgørende betydning for deres fremtid.
Nogle babyer sover nærmest slet ikke i løbet af dagen. Måske kun korte lure – af maks 45 minutter – og kræver ofte, at forældrene gør en aktiv indsats for, at søvnen overhovedet indfinder sig.
Nogle er ved aftenstid så udmattede, at de kollapser (hvilket ikke betyder de ellers vil kunne falde i søvn). Måske sover din baby fra aften til næste morgen, nogle gør. Mange kvikke babyer sover dog også dårligt om natten med mange opvågninger – eller sover fint først på natten, for hen af 4-5-6 stykker at melde sig på banen igen til en ny dag.
Søvndyssende aktiviteter er ofte no-go for kvikke babyer
Fordi søvn er no-go, plejer alle typer af aktiviteter, der er af søvndyssende art også at være no-go – især om dagen. Din baby vil forsøge at holde sig selv i gang – holde hjernen aktiv ved hele tiden af få input enten fra muskler eller fra omverdenen gennem sanserne.
Af søvndyssende aktiviteter kan være;
- Brug af sut
- Ligge på armen i babystilling.
- Autostolen/bilture
- Slynge
- Barnevogn
Kvikkere end deres jævnaldrene
Det er ikke unormalt, at disse børn er godt med – og også ofte rigtig godt med.
De er kvikke, de suger verden til sig, de er på og de forstår, hvad der sker omkring dem. De vil bare ikke sove. Men det er ikke godt nok – heller ikke selvom de er godt med i forhold til deres jævnaldrene.
Det helt store problem er, hvad du helt sikkert inderst inde godt ved, at de tager fejl.
Søvn er ikke no-go. Søvn er godt for kroppen, søvn er godt for hjernen, søvn er godt for mennesker, søvn er godt for babyer – og søvn er også godt for kvikke baby. Det er sjovere at være til, vi er sjovere at være sammen med, vi henter mere lærdom og vi får mere ud af livet, når vi får søvn nok.
Den kvikke baby har ret i, at man går glip af noget, mens man sover (det kan vi ikke fornægte) men de kloge (inkl. de kloge babyer) har fundet ud af, at man får så meget mere ud af at sove, at det langt opvejer, det man går glip af.
- Når man sover får hjernen en pause (under den tunge søvn).
- Når man sover, lagrer de ting man har lært sig bedre i hjernen (under den lettet søvn).
- Når man sover, bliver man klogere på det område, man lige har arbejdet med inden søvnen, fordi hjernen arbejder videre under søvnen. Man vil efter søvnen kunne komme tilbage med ny energi og klogere på udforingen eller livet end før søvnen.
- Søvn påvirker kroppen og kroppens muskler. Søvn gør kroppen bedre fungerende. Nogle børn stiger i tonus ved træthed – bliver stive i kroppen (speedet i kroppen), de kan ofte lide at stå, hvilket holder dem i gang. Andre børn falder i tonus ved træthed – de bliver mere slappe i kroppen (kroppen er træt), de kan ofte lide at blive båret rundt.
- Babyer vokser under søvnen
- Kroppens celler genopbygges og immunforsvaret styrkes under søvnen.
Børn ville leve af slik, hvis de måtte
Hvis børn fik lov, ville (lang) de ikke leve af avocado, broccoli og rugbrød. De ville leve af slik, kage og franskbrød. Det får de ikke lov til, fordi det ikke er godt for deres krop.
Men mange forældre er mere large med søvnen – måske fordi de tænker, at det lille barn ved, hvor meget søvn han eller hun har brug for eller måske, fordi de ikke ved, hvordan de får deres barn til at sove nok. Men børn bør ikke få lov til at mangle søvn – ligesom de ikke bør leve at slik, kage og franskbrød, fordi det ikke er godt for deres krop.
Søvn nok gør mennesker klogere og øger livskvaliteten
Uanset hvor dit barn er nu – om han eller hun er langt fremme eller langt tilbage over hele linien eller på visse områder – vil dit barn blive klogere, mere oplagt, mere velfungerende, mere grinende, mere sund og mere rask (mindre syg) af at få søvn nok.
Søvn er for alle – også de kvikke babyer.
At lære at sove er en utrolig værdifuld gave at få med sig fra barndommen, især i en kultur som vores, hvor man er på hele tiden og der er masser af stressmomenter i en helt almindelig hverdag eller på en helt almindelig arbejdsplads.
Dit barn vil med søvn nok få en højere livskvalitet – både lige her og nu, men også i fremtiden.
Du kan også;