fbpx

Kontakten med en baby skal være afstemt

Når du er sammen med din baby, skal du åbne op og mærke din baby og være tro mod det du mærker. At respondere på det din baby gør og ikke gør, skaber en afstemt kontakt mellem din baby og dig, der styrker din babys selvværd og udvikling.

Hvordan skabes en afstemt kontakt med en baby

En god (afstemt) kontakt får du ved:

  • Du ser på din baby, når han eller hun prøver at få øjenkontakt og respekterer, når din baby ser væk.
  • Du smiler til din baby, når din baby smiler eller taler til dig med kroppen.
  • Du svarer med ord, lyde og bevægelser, og afventer at din baby svarer dig igen.
  • Du tilpasser kontakten efter din babys interesser.
  • Du tilpasser kontakten til det din baby i situationen kan rumme – din babys humør og tilstand: f.eks. viser glæde og begejstring, når din baby er aktiv og udviser ro og tryghed, når din baby er urolig eller træt.

Så længe din baby viser interesse gennem øjenkontakt, lyde, bevægelser og smil, vil din baby med stor sikkerhed have mere af det, I gør sammen.

En baby kan i kontakten have brug for en pause

Din baby vil ofte i løbet af et positivt samspil – det kan være øjenkontakt – trække sig, fordi han eller hun har behov for at dæmpe sin følelsesmæssige ophidselse. Det er normalt. Din baby kan undervejs også søge beroligelse ved at sutte på hænderne.

Din baby vil efter nogen tid, når han eller hun kan rumme mere, genoptage samspillet.

Gråd er den sidste form for følelsesmæssig regulering, som en baby vil tage i brug. Gråden vil her være både en måde at komme af med følelser på, men også en måde at vise, at din baby ikke kan rumme mere.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vores Klog baby program er for dig, der ønsker mere viden om ovenstående og konkrete udviklingsstimulerende øvelser du kan hygge dig med sammen med din baby.

Vores Ny Start er for dig, der oplever, at din baby ikke responderer på det, du gør, eller at du ikke rigtigt kan trænge igennem eller tænker, at din baby ikke kan lide dig eller I ikke passer sammen.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.