KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Kontakten skal være afstemt

Kontakt med andre mennesker er vigtigt for os mennesker, også meget mere end man engang tænkte. Kontakt er når vi ikke blot er fysisk til stede, men også er mentalt til stede. Når noget klikker mellem to mennesker og det omkring dem forsvinder i baggrunden. Når du er sammen med din baby, skal du åbne op og mærke din baby – og være tro mod det, du mærker.

At respondere på det, din baby gør og ikke gør, skaber en afstemt kontakt mellem din baby og dig, der styrker din babys selvværd og udvikling. Så længe din baby viser interesse gennem øjenkontakt, lyde, bevægelser og smil, vil din baby med stor sikkerhed have mere af det, I gør sammen.

Hvordan skabes en afstemt kontakt med en baby

En god (afstemt) kontakt får du ved:

  • Du ser på din baby, når han eller hun prøver at få øjenkontakt og respekterer, når din baby ser væk.
  • Du smiler til din baby, når din baby smiler eller taler til dig med kroppen.
  • Du svarer med ord, lyde og bevægelser, og afventer at din baby svarer dig igen.
  • Du tilpasser kontakten efter din babys interesser.
  • Du tilpasser kontakten til det, din baby i situationen kan rumme – din babys humør og tilstand: f.eks. viser glæde og begejstring, når din baby er aktiv og udviser ro og tryghed, når din baby er urolig eller træt.

Det er også vigtigt, at banet har det godt i sin krop. Hvis man ikke har det godt i kroppen rettes ens opmærksomhed indad og der vil være mindre energi og overskud til kontakten. Et godt eksempel på det er, når barnet græder, her mærker man tydeligt, at der ikke er nogen særlig kontakt, barnet er ligesom fanget i sin krop eller i det, han eller hun mærker.

En baby kan i kontakten have brug for en pause

En baby vil ofte i løbet af et positivt samspil – det kan være øjenkontakt – trække sig, fordi han eller hun har behov for at dæmpe sin følelsesmæssige ophidselse. Det er normalt. En baby kan undervejs også søge beroligelse ved at sutte på hænderne. Det er også normalt.

Barnet vil efter nogen tid, når han eller hun kan rumme mere, genoptage samspillet.

Gråd er den sidste form for følelsesmæssig regulering, som en baby vil tage i brug. Gråden vil være en måde at komme af med følelser på, men et udtryk for at barnet ikke kan rumme mere. Det kan være fordi at det du gør er for meget (og der lige er brug for en kort pause) eller der er et ubehag i barnets krop, der trænger sig på, det kunne være maven der igen er sulten, en bøvs eller noget luft der passerer i tarmen.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!