HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Kønsscanning – hvornår kan barnets køn bestemmes ved scanning?

En kønsscanning er en scanning med det ene mål for øje at forsøge at afgøre kønnet på det foster, der ligger inde i livmoderen – altså om man venter sig en dreng eller en pige. Scanninger udelukkende med henblik på at fastslå barnets køn er ikke en del af de offentlige tilbud. Det betyder ikke, at du ikke kan få din babys køn at vide, ved de scanninger du skal til, hvis din baby ligger godt for det, men det er ikke noget primært mål.

Ønsker du en kønsscanning (scanning med henblik på at vurderer om din baby er en dreng eller pige) skal du se dig om efter et privat tilbud – og dem er der mange af.

Der vil ved alle scanninger altid være en mulighed for at fosterets køn ikke kan fastslåes, fordi det er for tidligt i fosterlivet til at det kan ses, eller fordi barnet i livmoderen ligger på en måde, der ikke gør det muligt at se barnets kønsdele.

Det er også muligt at den der scanner tager fejl – og tror at barnets køn er et andet end det, det i virkeligheden er, men det er nu ikke særlig tit.

Kønsscanning & tidlig kønsscanning

For at en kønsscanningen kan forløbe optimalt – og man med god sikkerhed kan bestemme fosterets køn skal følgende være opfyldt;

 • Fosteret skal være gammelt nok
 • Kønnet skal være tilstrækkeligt udviklet
 • Fosteret kønsorganer skal være normale
 • Forholdene er gode nok (fosteret vender rigtigt for det, moderen ikke er meget overvægtig mv.)

En kønsscanning kan foretages på alle tidspunkter af graviditeten, altså fra kønnet er tilstrækkeligt udviklet. Kønsscanninger kan foretages fra uge 14. Laver man en kønsscanning allerde her, kaldes det en tidlig kønsscanning, fordi det er det tidligste tidspunkt, hvor de ydre kønsdele begynder at kunne ses nogenlunde klart.

Gode forhold for tidlig kønsscanning:

 • Navlestrengen er IKKE placeret mellem benene på fosteret
 • Fosteret ligger så man kan se kønnet.
 • Mængden af fostervand er god
 • Moderen har ikke for store fedtdepoter på maven.

Det er dog langt fra altid tilfældet, at fosterets køn kan ses så tidligt i graviditeten. Kønnet på drenge vil ofte være nemmere at kønsbestemme.

Det er en dreng / det eer en pige

I tilfælde hvor fosterets køn ikke kan afgøres med god sikkerhed, vil du skulle til en kønsscanning mere (en gen-scanning) i håb om at kunne få afklaring på din babys køn der, fordi kønnet på barnet i livmoderen er mere udviklet eller barnet ligger bedre for at kunne se det.

Kan barnets køn fastslåes ved nakkefoldsscanningen?

I dag er det udstyr, man har til at skanne med meget bedre end før i tiden, så det sker at den person der scanner ved nakkefoldsscanningen, måske allerede vil kunne give et kvalificeret gæt til, hvad kønnet er (selvom han eller hun nok ikke vil sige det højt).

På dette tidspunkt i graviditeten vil man nemlig på ingen måde med sikkerhed kunne fastslå kønnet, da kønsorganerne på henholdsvis en dreng og en pige i starten af fostertilstanden er ens og omkring uge 12 også så små, at en hævet klitoris let vil kunne forveksles med en penis.

Ved nakkefoldsscanningen vil ethvert gæt altså være præget af meget stor usikkerhed.

Scanning af babys køn ved Misdannelsesscanningen i uge 20

De fleste får kønnet at vide på den baby, de venter ved 20 ugers scanningen. Det vil ikke være det primære mål for scanningen og kan det ikke lige ses, vil du ikke få kønnet at vide.

Du vil selvfølgelig heller ikke få kønnet at vide, hvis du ikke ønsker at vide det før fødslen.

Hvordan forløber en kønsscanning?

En kønsscanning forløber for moderens vedkommende som ved andre scanninger. Du vil evt. inden scanningen eller ved ankomst få instruktioner om, hvorvidt din urin-blære skal være fyldt eller ikke – ofte vil noget i blæren øge udsigten til barnets køn.

 • Moderen ligger på en briks
 • Der smøres gel på maven
 • Den person der scanner dig, fører håndholdt scanner henover maven i livmoderens område.
 • Du/I kan følge kønsscanningen på en skærm.

Du vil have mulighed for at se og stille spørgsmål og vil sikkert også få et billede med hjem – eller en DVD – alt efter hvad du har købt dig til.

Varigheden af en kønsscanning er typisk 10-30 minutter, alt afhængig af hvor “besværligt” det er at opnå syn for sagen i forhold til din babys køn. Ofte skal man vente på, at barnet i livmoderen vender sig, forsøge at få bedre udsigt fra en anden vinkel mv før det lykkes at få sikkerhed for sagen.

Er 2D eller 3D scanning bedst til at bestemme kønnet?

For det trænede øje (den person, der skanner dig) vil lige så godt kunne fastslå din babys køn med 2D scanning som med 3D/4D scanning.

Kønsscanninger kan være 2D, 3D/4D. Med en 3D/4D scanning vil dit barns køn fremstå mere tydeligt for dig som forælder, idet det du ser vil se mere ud som virkeligheden, hvor en 2D scanning typisk er mere mørk og utydelig og kun viser fosterets konturer.

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!