Den gængse definition på kolik er; et barn der græder mindst tre timer om dagen, tre dage om ugen, i mindst tre uger – uden at man ved de almindelige undersøgelser kan finde nogen grund. Kolik er altså ikke en bestemt sygdom eller betegnelse for en bestemt type af ubehag hos baby – men kan dække over mange forskellige problematikker.
Kolik starter inden for de første 3 uger af barnets liv og forsvinder oftest i 3-4 måneders alderen afhængigt af om man finder og løser årsagen. Få børn har problemet helt til 8-10 måneders alderen.
Det mest karakteristiske er de voldsomme grådanfald, hvor barnet er utrøsteligt. Anfaldene kan være af varierende længde, men det enkelte barn har ofte et mønster, dvs. at grædeturene kommer på et bestemt tidspunkt af døgnet.
Det er rædselsfuldt at være forældre til en “kolik-baby”
Det er absolut forfærdeligt at være forælder til en baby, der græder meget, uanset om man kalder det kolik eller ikke. Det er normalt, når man går med en grædende og utrøstelige baby i armene, selv at blive ked af det og begynde at komme i tvivl, om det man gør og på sig selv som forælder.
Mødre der ammer bliver ofte i tvivl, om det er noget de har spist, som barnet ikke kan tåle.
Fortsætter gråden og intet af det, man gør, synes at virke, oplever de fleste afmagt. Afmagtfølelsen kan manifestere sig som lyst til selv at græde eller opgive det hele eller som agressive følelser. Vreden kan være rettet mod en selv (og ende med en depression), mod hinanden (ende med skænderi – kimen til skilsmisse) eller mod barnet (manglende kærlighed eller kritisk forældre-barn relation). Usikkerheden og afmagten vil ofte give grobund for endnu mere gråd hos barnet, fordi baby har en indbygget evne til at synkronisere med sin omsorgsperson og danne samhørighedsbånd.
Den eneste vej mod en bedre hverdag er mindre gråd, men hvordan?
Gråd er synd for din baby
Hvis din baby græder meget, kan du være sikker på, at din baby har det lige så skrækkeligt som han eller hun fortæller med sin gråd – og din baby har brug for, at du handler. Der er desværre i vores samfund (både fra fagpersoner og pårørende) en tendens til at forældre og babyer “bare” skal holde ud til gråden ophører af sig selv. Der synes vi faktisk er forkert, og spild af en babys dyrebare tid. Samtidig med at problemer som refluks, allergi, ondt i ørerne, stramt tungebånd osv mange gange overse, fordi gråden ikke tages alvorligt eller giver anledning til at man søger efter løsninger.
Der er altid en grund til, at en baby græder
Det er vores erfaring, at babyer aldrig græder uden en grund. Hvorfor skulle babyer – modsat alle andre mennesker – græde uden grund.
Følgende grunde er de mest kendte bagvedliggende årsager til kolik:
- En sulten baby
- En overstimuleret baby
- Træthed / mangel på søvn
- Smerte
- Svært ved at komme af med afføring.
- Svært ved at komme af med luft – bøvser og prutter
- Reaktion på moderens kost – amning
Ved at finde og løse den bagvedliggende grund til gråden, vil gråden altid kunne normaliseres eller ophøre helt. Måske er der flere årsager eller en kombination af en eller flere årsager, som resulterer i, at din baby græder meget, og derfor skal der ofte flere tiltag til. Man kan sige, at det kan være noget af et detektiv-arbejde.
Under alle omstændigheder kan gråd blive en ond cirkel, der avler mere gråd og i værste fald et mønster af gråd. Din babys måde at kommunikere med dig og omverdenen på, hvis tingene ikke lige er helt perfekte.
Hvad jeg selv kan gøre
Det er vores erfaring, at hvis din baby græder, så kan du være absolut sikker på, at der er en god grund til gråden – selvom den bagvedliggende årsag ikke umiddelbart er synlig. Det er derfor vigtigt allerførst at gå til egen læge og at sikre dig, at dit barn er rask, så I ikke overser noget vigtigt.
Hvis din læge har vurderet at din baby ikke fejler noget oplagt, så skal du i gang med at søge den bagvedliggende grund til din babys gråd.
Forsøg at klarlægge hvad der sker op til gråden og under gråden, ved at iagttage din baby. Det kan være en hjælp at få en fagperson med stor erfaring med babyer til at hjælpe dig
Andre artikler om baby
- Hvorfor søvn er så vigtigt for din baby
- Baby skal ligge på maven
- Viden om baby der gylper
- Diarré hos baby
- 5 ugers undersøgelse hos lægen