KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Kolik / baby der græder meget

Den gængse definition på kolik er; et barn der græder mindst tre timer om dagen, tre dage om ugen, i mindst tre uger – uden at man ved den almindelige undersøgelse kan finde en grund. Kolik er altså ikke en bestemt sygdom eller betegnelse for en bestemt type af ubehag hos et barn. Det er alene en betegnelse for at et barn er meget grædende og dækker over mange forskellige problematikker (årsager).

Kolik starter inden for de første 3 uger af barnets liv og forsvinder oftest i 3-4 måneders alderen. Få børn har problemet helt til 8-10 måneders alderen og afhænger af om man finder og løser årsagen.

Det mest karakteristiske er de voldsomme grådanfald, hvor barnet er utrøsteligt. Anfaldene kan være af varierende længde, men det enkelte barn har ofte et mønster, det vil sige, at grædeturene kommer på et bestemt tidspunkt af døgnet.

Det er rædselsfuldt at være forældre til en “kolik-baby”

Det er absolut forfærdeligt at være forælder til en baby, der græder meget, uanset om man kalder det kolik eller ikke. Det er normalt, når man går med en grædende og utrøstelig baby i armene, selv at blive ked af det og  begynde at komme i tvivl, om det man gør og på sig selv som forælder.

Mødre der ammer bliver ofte i tvivl, om det er noget med amningen, eller noget de har spist, som barnet ikke kan tåle.

Fortsætter gråden og intet af det, man gør, synes at virke, oplever de fleste afmagt. Afmagtsfølelsen kan manifestere sig som lyst til selv at græde eller opgive det hele for en stund eller som aggressive følelser. Vreden kan være rettet mod en selv (og ende med en depression), mod hinanden (ende med skænderi – kimen til skilsmisse) eller mod barnet (manglende kærlighed sætter sig i relationen). Usikkerhed og afmagt vil ofte give grobund til endnu mere gråd hos barnet, fordi baby har en indbygget evne til at synkronisere med sine omsorgspersoner.

Den eneste vej mod en bedre hverdag er mindre gråd, men hvordan?

Gråd er synd for din baby

Hvis din baby græder meget, kan du være sikker på, at din baby har det lige så skrækkeligt som han eller hun fortæller med sin gråd – og din baby har brug for, at du handler. Der er desværre i vores samfund (både fra fagpersoner og pårørende) en tendens til at fortælle forældre at de “bare” skal holde ud til gråden ophører af sig selv. Der synes vi faktisk er forkert, og spild af barnets dyrebare tid. Samtidig med at problemer som refluks, allergi, ondt i ørerne, stramt tungebånd mange gange overses, fordi gråden ikke tages alvorligt eller giver anledning til at man søger efter årsagen og løsninger.

Baby der græder - gråd hos baby

Der er altid en grund til, at en baby græder

Det er vores erfaring, at babyer aldrig græder uden en grund. Hvorfor skulle babyer – modsat alle andre mennesker gør det.

Følgende grunde er de mest kendte bagvedliggende årsager til kolik:

Ved at finde og løse den bagvedliggende grund til gråden, vil kolik altid kunne normaliseres eller ophøre helt. Måske det er en kombination af flere årsager, der resulterer i, at din baby græder meget, og derfor skal der flere tiltag til. Det kan være noget af et detektivarbejde.

Det kan give en kort lunte, fordi tingene næsten i sig selv er for meget. Ligesom at det kan blive til en ond cirkel, der avler mere gråd og i værste fald et mønster af gråd. En primær måde at kommunikere på er hurtigt at skrige meget højt, hvis tingene ikke lige er helt perfekte.

Hvad jeg selv kan gøre

Det er vores erfaring, at hvis din baby græder, så kan du være sikker på, at der er en god grund til gråden – selvom den eller de bagvedliggende årsag/årsager ikke umiddelbart er synlige. Det er vigtigt allerførst at gå til egen læge og sikre sig, at I ikke overser noget vigtigt.

Hvis din læge har vurderet, at din baby ikke fejler noget oplagt, skal du i gang med at søge den bagvedliggende grund til din babys gråd. Forsøg at klarlægge hvad der sker op til gråden og under gråden, ved at iagttage din baby. Søg hjælp hos din sundhedsplejerske.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!