KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Koffein & søvn

Jeg vil næsten ikke være det bekendt at sige det, for måske din hverdag med kronisk søvnunderskud hænger sammen netop på grund af kaffe, men kaffe (koffein) og søvn er IKKE en god kombination. Den viden du får her er især til dig, der ammer OG har et barn, der ikke sover, eller som selv sover dårligt og indtager en masse koffein.

Koffein finder du blandt andet i kaffe, der faktisk er den næstmest solgte vare på kloden – kun overgået af olie. Derudover finder du koffein i cola, sort te, energidrikke og faktisk også i koffeinfri-kaffe, da det er svært helt at fjerne koffeinen helt. Cirka 4 kopper koffeinfri kaffe svarer til én kop almindelig kaffe i det samlede koffein-regnskab. Koffein findes også i noget chokolade og i nogle smertestillende piller.

Hvorfor bliver man mere frisk af koffein?

Du er træt, drikker en kop kaffe og oplever, at koffein hjælper. Det er der en rigtig god grund til. Når man har været vågen længe, stiger “søvnpresset”, og jo længere tid man har været vågen, jo mere træt vil man blive. Det skyldes, at hormonet adenosin stiger – og jo højere niveau af adenosin, jo mere træt bliver du, og jo mere lyst får du til at sove.

Den fornemmelse kan vi få til at gå væk med koffein. Når vi indtager koffein, sætter koffeinen sig på de receptorer adenosinen skulle have brugt og “erstatter” den – og vi oplever at blive mere friske.

Har vi så mindre brug for at sove? Nej! Vi mærker bare ikke kroppens signaler om træthed, fordi vi “berøves” den naturlige følelse af træthed. Trætheden og vores behov for søvn er der dog stadig og bliver også større og større, selvom vi ikke mærker den på samme måde.

Skræmmende eksperiment med blandt andet koffein

I 80’erne lavede NASA et forsøg, hvor de undersøgte forskellige stoffers effekt. De udsatte 4 edderkopper for 4 forskellige stoffer. LSD, hash, speed og koffein.

Herefter iagttog man deres evne til at bygge et klassisk edderkoppespind. Edderkopperne på hash og speed klarede det faktisk ganske fint. Det blev lidt skævt med fejl og mangler, men det lignede et edderkoppespind (dette er ikke et oplæg til legalisering af stoffer). Edderkoppen på LSD kunne godt lave alle linjerne fra midten og ud, men ikke spiralerne rundt. Hvor edderkoppen på koffein tydeligvis ikke kunne kende forskel på hverken op og ned, højre og venstre. Den kunne nærmest ikke lave noget spind.

Der er selvfølgelig stor forskel på edderkopper og mennesker. Men når alt kommer til alt viser det at koffein er et afhængighedsskabende stof OG med en meget kraftig stimulans, som vi faktisk indtager både hyppigt og lovligt i (næsten) alle aldre.

Koffein-effekten holder meget længe

Det er forskelligt, hvor hurtigt mennesker “brænder” koffein af. Det er et enzym i leveren, der står for processen, og nogle forbrænder koffein bedre end andre. Man mener, at voksne bruger 5-7 timer på at forbrænde halvdelen af koffeinen i blodet (jo ældre man er, jo dårligere er man til det).

Koffein går i brystmælken og findes i den i samme koncentration som i moderen (se også alkohol og amning). Små børns lever fungerer dårligere end voksnes, og små børn er derfor op imod 100 timer om at nedbryde bare halvdelen af den koffein, de har i blodet. 100 timer! Det er 4 dage.

Koffeincitrat bruges faktisk til børn født for tidligt og sover så tungt og de har det med at glemme at trække vejret. Med koffein sover de mindre tungt og risikoen for for lange vejrtrækningspauser mindskes.

Det samme sker for et barn, der får koffein – det kunne eksempelvis være gennem modermælken, hvis man ammer og drikker meget kaffe. Barnet vil “blive holdt kunstigt i gang”, men på en dårlig måde, da det modne barn jo fint kan “huske at trække vejret”.

Koffein gør det svært at sove

Grundet den kunstige friskhed koffein skaber, kan det være svært for mange at sove, hvis de har fået kaffe eller får meget kaffe op til søvnen (det gælder også babyer). Hvis du selv sover dårligt kan det være koffeinens effekt så tænk over, om der stadig kan være meget koffein tilbage i dit blod ved sengetid.

Det samme gælder, hvis du ammer – og får drukket en masse kaffe i løbet af dagen (måske for at kunne holde dig vågen). Hvis dit barn sover dårligt, kan det være koffeinen, der holder “dit barn i gang”.

kan ikke sove - har drukket kaffe

Hvad kan jeg selv gøre for søvnen?

Løsningen er at stoppe tidligere på dagen med at indtage koffeinholdige drikke og fødevarer, også tidligere end de fleste lige regner med, hvis koffein-niveauet ikke skal være for højt ved sengetid.

Hvis din baby sover dårligt, og du ammer, er koffeinen et godt sted at sætte ind. Det kan selvfølgelig være svært, hvis du har følelsen af at have brug for en kop kaffe for at kunne holde dig “kørende” gennem dagen og måske også om natten (hvis din baby ikke sover). Du kan her starte med at trappe ned, hvis det er svært for dig at stoppe helt. Du kan starte med kun at drikke kaffe frem til kl 15. Så frem til middag og til sidst kan du måske nøjes med en kop om morgenen – hvis søvnen er svær for dig eller din baby.

Har din baby generelt svært ved at falde i søvn og blive i søvnen, eller vågner måske alt for tidligt om morgenen, er vores Søvn i Babysteps for dig. Søvn i Babysteps er en kærlig og omsorgsfuld vej til god søvn og gode sovevaner.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!