HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Koffein & søvn

Jeg vil næsten ikke være det bekendt at sige det, for måske din hverdag med kronisk søvnunderskud hænger sammen netop på grund af kaffe, men kaffe (koffein) og søvn er IKKE en god kombination. Artiklen er især til dig, der ammer OG har et barn, der ikke sover, eller som selv sover dårligt og indtager en masse koffein.

Koffein finder du blandt andet i kaffe, der faktisk er den næstmest solgte vare på kloden – kun overgået af olie. Derudover finder du koffein i cola, sort te, energidrikke og faktisk også i koffeinfri-kaffe, da det er svært helt at fjerne koffein. Cirka 4 kopper koffeinfri kaffe svarer til én kop almindelig kaffe i det samlede koffein-regnskab. Koffein findes også i noget chokolade og i nogle smertestillende piller.

Hvorfor bliver man mere frisk af koffein?

Du er måske træt, drikker en kop kaffe og oplever, at koffein hjælper. Det er der en rigtig god grund til. Når man har været vågne længe, stiger “søvnpresset”, og jo længere tid man har været vågen, jo mere træt vil man blive. Det skyldes, at hormonet adenosin stiger – og jo højere niveau, jo mere trætte bliver vi, og jo mere lyst får vi til at sove.

Den fornemmelse kan vi få til at gå væk med koffein. Når vi indtager koffein, så bruger koffeinen nemlig de receptorer, som adenosinen skulle have brugt og “erstatter” adenosinen – og vi oplever at blive mere friske.

Har vi så mindre brug for at sove? Nej! Vi mærker bare ikke kroppens signaler om træthed, fordi vi “berøves” den naturlige følelse af træthed. Trætheden og vores behov for søvn er der dog stadig og bliver også større og større, selvom vi ikke mærker den på samme måde.

Skræmmende eksperiment med blandt andet koffein

I 80’erne lavede NASA et forsøg, hvor de undersøgte forskellige stoffers effekt. De udsatte 4 edderkopper for 4 forskellige stoffer. LSD, hash, speed og koffein.

Herefter iagttog man deres evne til at bygge et klassisk edderkoppespind. Edderkopperne på hash og speed klarede det faktisk ganske fint. Det blev lidt skævt med fejl og mangler, men det lignede et edderkoppespind (dette er ikke et oplæg til legalisering af indtag af stoffer). Edderkoppen på LSD kunne godt lave alle linjerne fra midten og ud, dog slet ikke spiralerne rundt. MEN edderkoppen på koffein kunne tydeligvis hverken kende forskel på op og ned, højre og venstre. Den kunne nærmest ikke lave noget spind efter påvirkningen.

Der er selvfølgelig stor forskel på edderkopper og mennesker, men når alt kommer til alt, er koffein et afhængighedsskabende stof OG en meget kraftig stimulans, som vi faktisk indtager både hyppigt og lovligt i (næsten) alle aldre.

Koffein-effekten holder meget længe

Det er forskelligt, hvor hurtigt mennesker “brænder” koffein af. Der er et enzym i leveren, der står for processen, og nogle forbrænder bedre end andre (jo ældre man er, jo dårligere). Man mener, at voksne bruger 5-7 timer på at forbrænde halvdelen af koffeinen i blodet.

Koffein går i brystmælken og findes i den i samme koncentration som i moderen (alkohol og amning). Små børns lever fungerer dårligere end voksnes, og små børn er derfor op imod 100 timer om at nedbryde bare halvdelen af den koffein, de har i blodet. 100 timer! Det er 4 dage.

Koffeincitrat bruges faktisk aktivt til børn født for tidligt, der sover “for tungt” og er i risiko for at glemme at trække vejret. Med koffein sover de mindre tungt og risikoen for for lange vejrtrækningspauser mindskes.

Det samme sker for et barn, der får koffein – det kunne eksempelvis være gennem modermælken, hvis man ammer og drikker meget kaffe. Barnet vil “blive holdt kunstigt i gang”, men på en dårlig måde, da det modne barn jo fint kan “huske at trække vejret”.

Koffein gør det svært at sove

Grundet den kunstige friskhed koffein skaber, kan det være svært for mange at sove, hvis de har fået kaffe eller får meget kaffe op til søvnen (det gælder også babyer). Hvis du selv sover dårligt på grund af koffeinens effekt sidst på dagen så tænk over, om der stadig kan være meget koffein tilbage i blodet ved sengetid.

Det samme gælder, hvis du ammer – og får drukket en masse kaffe i løbet af dagen for at kunne holde dig vågen. Hvis dit barn sover dårligt, kan det være på grund af koffeinens effekt, der holder “dit barn i gang”

kan ikke sove - har drukket kaffe

Hvad kan jeg selv gøre for søvnen?

Man skal stoppe tidligere på dagen med at indtage koffeinholdige drikke og fødevarer, end de fleste lige regner med, hvis koffein-niveauet ikke skal være for højt ved sengetid.

Hvis din baby sover dårligt, og du ammer, er koffeinen et godt sted at sætte ind – men det kan også være svært, hvis du har følelsen af at have brug for en kop kaffe for at kunne holde dig “kørende” gennem dagen og måske også om natten (hvis din baby ikke sover). Du kan her starte med trappe ned. Du kan starte med kun at drikke kaffe indtil kl 15. Så indtil middag og til sidst kan du måske nøjes med en kop om morgenen – hvis søvnen er svær for dig eller din baby.

Har din baby bare generelt svært ved at falde i søvn og blive i søvnen, eller vågner din baby måske også alt for tidligt om morgenen, kan vores Søvn i Babysteps hjælpe dig. Vores Søvn i Babysteps lærer dig, hvordan du på en kærlig og omsorgsfuld måde lærer din baby søvnens kunst.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!