HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Koffein og gravid

Koffein er et naturstof, der findes vidt udbredt i planteriget. Koffein virker opkvikkende, øger udfoldelsesevnen men kan også øge blodtrykket, pulsen, tarmens peristaltik (bevægelsen i tarmen), udvide bronkierne, give sure opstød, kvalme, hjertebanken, hovedpine, søvnløshed, rastløshed, muskelrystelser og virke vandladende.

Koffeins påvirkning på kroppen

Koffein findes i kaffe, te (sort og grøn), cola, energidrikke og kakao, samt i chokolade. Man er opmærksom på koffein og graviditet, fordi koffein udgør en øget risiko for barnet i maven.

Hvor meget koffein må man få i graviditeten?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man som gravid ikke drikker mere end 3 kopper kaffe om dagen, og at man begrænser mængden af andre drikkevarer, der indeholder koffein.

Anbefalingerne svarer til, at man maksimum indtager 200-300 milligram koffein pr. dag.

I Norge anbefales gravide at begrænse deres koffeinindtag så meget som muligt – og til maksimum 100 milligram koffein pr. dag.

Fordelingen af koffein i forskellige fødevarer

For at kunne regne ud, hvor meget koffein du får dagligt, er det nødvendigt at vide, hvor meget koffein, der er i forskellige fødevarer.

Koffein alle steder du kan få koffein

Mængden af koffein kan du se her:

  • Kaffe ca. 50-150 milligram koffein pr. dl.
  • Espresso kaffe ca. 300 milligram koffein pr. dl.
  • Te, sort ca. 25-50 milligram pr. dl.
  • Energidrikke ca. 32 milligram koffein pr. dl.
  • Cola ca. 10-15 milligram koffein pr. dl.
  • Te, grøn ca. 10-15 milligram pr. dl.
  • Kakao 3-5 milligram pr. dl.
  • Slankeprodukter med koffein (bør ikke spises i graviditeten)
  • Visse cremer eksempelvis ”anti-cellulitis” creme mod appelsinhud (bør ikke bruges i graviditeten).

Koffein i den gravide krop

Når en gravid indtager koffein, eksempelvis når du drikker kaffe, vil koffeinet absorberes ind i blodbanen og via moderkagen komme til barnet i livmoderen.

Når kroppen skal skille sig af med koffein igen, sker det i leveren. Lever-enzymernes arbejdsevne varierer meget fra person til person (afhængig af både gener og livsstil), og derfor er der stor variation for, hvor lang tid leveren tager om at “rense” kroppen for koffein. Nogle vil skulle bruge tre timer og andre syv timer.

Leveren hos babyer er umoden, og man kan derfor med sikkerhed regne med, at lever-enzymerne hos alle babyer vil være endnu dårligere i stand til at nedbryde koffein end hos voksne.

Når koffein har været gennem leveren, vil den omdannede koffein udskilles via urinen. Hos en baby inde i livmoderen vil det betyde, at den del koffein der har været gennem leveren, vil tisses ud i fostervandet. Den største del vil løbe tilbage til mors blod og blive fjernet gennem moderens lever.

Koffein giver øget risiko for abort

En nyere amerikansk undersøgelse af 1063 kvinder, viser der ved et indtag af mere end 200 mg koffein dagligt er en øget risiko for at abortere de første 12 uger sammenlignet med kvinder, der slet ikke rører koffein.

Koffein giver øget risiko for lille fostervægt

En norsk stor undersøgelse på 59.000 gravide har vist at en for lille vægtstigning hos barnet i maven hos gravide, der under graviditeten har indtaget helt ned til 100 milligram koffein pr dag. Undersøgelsen viste også at gravide, der indtager mere end 300 milligram koffein pr. dag er i op til 60 procent øget risiko for, at deres baby vejer for lidt ved fødslen – er for tynd.

Hvis et barn bliver født med en for lav fostervægt, kan det have betydning for barnets sundhedstilstand, ikke bare på kort sigt, men også i et helt livsperspektiv. Lav fødselsvægt er blandt andet forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes og hjerte-kar-sygdomme i voksenalderen.

Koffein forlænger graviditeten – dog kun en smule

Man har troet, at koffein øgede risikoen for at føde for tidligt, men faktisk er det modsatte tilfældet.

Den nye store norske undersøgelse viste, at graviditeten blev en smule længere af kaffedrikningen. Men så at indtag af 100 milligram koffein dagligt fra forskellige typer koffeinkilder, gav fem timers længere graviditet, mens effekten af koffein kun fra kaffe øgede graviditetens længde med otte timer.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!