Søg
Close this search box.

Koffein (kaffe, te, cola, chokolade) og amning

Under graviditeten er det bedst at begrænse koffein indtaget, men gælder det også mens man ammer?

Som udgangspunkt indeholder modermælk ikke koffein, men når man som ammende kvinde indtager koffein, eksempelvis drikker en kop kaffe, bliver koffeinet absorberet ind i blodbanen, hvorfra den fordeles ud i kroppen, herunder til mælken.

Koffein / kaffe og amning - kvinde, der drikker kaffe, men hvordan med det, når man ammer?

Indtil koffeinen er ude af moderens krop vil modermælken altså indeholde koffein, men hvor meget?

Hvis du eksempelvis drikker en kop kaffe, der indeholder 100 milligram koffein, vil dit blod, hvis du har cirka 5 liter blod i kroppen (hvilket er meget normalt for voksne kvinder) indeholde 20 milligram koffein pr. liter (100 milligram koffein : 5 L). Mængden af koffein i brystmælken vil her altså maks. være 2 milligram pr 100 milliliter brystmælk (20:100).

Fordelingen af koffein i forskellige drikke

For at kunne vurdere, hvor meget koffein du indtager – og hvor meget der går videre i mælken, er det nyttigt at vide, hvor meget koffein forskellige drikkevarer indeholder:

Indhold af koffein pr 100 ml brystmælken efter at have indtaget af 100 ml:

  • Espresso kaffe (100 ml) = 6 mg koffein pr 100 ml brystmælk.
  • Kaffe (100 ml)= 1-3 mg koffein pr 100 ml brystmælk.
  • Te, sort (100 ml)= 0,5-1 mg koffein pr 100 ml brystmælk.
  • Energidrikke (100 ml)= giver op til 0,64 mg koffein pr 100 ml brystmælk.
  • Cola (100 ml)= giver op til 0,3 mg koffein pr 100 ml brystmælk.
  • Te, grøn (100 ml)= 0,3 mg koffein pr 100 ml brystmælk.
  • Kakao (100 ml)= 0,1 mg koffein pr 100 ml brystmælk.

Eksempel: Hvis du drikker ½ liter (500 ml) cola vil koncentrationen af koffein i din brystmælk være op til 1,5 mg koffein (5 x 0,3 pr 100 ml).

Hvordan påvirkes min ammebaby af koffein

Man ved at koffein hos nyfødte nedbrydes meget langsomt. Hvis nyfødte indtager koffein, er den normale nedbrydningstid cirka 80 timer. Hvor en 6 måneder gammel baby kan nedbryde koffein i samme tempo som en voksen. Årsagen er, at leveren hos menneskebabyers ved fødslen er meget umoden.

DTU Fødevareinstituttet anbefaler, at børn og unge højst indtager 2,5 milligram koffein pr kilo legemsvægt per dag.

  • Baby 3 kg – 7,5 milligram koffein pr dag
  • Baby 4 kg – 10 milligram koffein pr dag
  • Baby 5 kg – 12,5 milligram koffein pr dag
  • Baby 6 kg – 15 milligram koffein pr dag
  • Baby 7 kg – 17,5 milligram koffein pr dag
  • Baby 8 kg – 20 milligram koffein pr dag

Undersøgelser har vist, at børn ved doser helt ned til 5-10 milligram koffein blandt andet har fået angstanfald. Derudover kan koffein give luft i maven, ligesom den kan påvirke søvnen.

Fordi mængden af koffein der går i modermælken er lille og fordi modermælken har et højt indhold af mælkefedt, vil de fysiske påvirkninger koffein kan give en baby være minimale. Det giver dog god mening alligevel at begrænse mængden af koffein i ammeperioden, for at din babys lever ikke kommer på overarbejde.

Hvordan påvirkes mælkeproduktionen af koffein

Undersøgelser har vist, at koffein kan mindske mælkeproduktionen, formentlig fordi at koffein er vanddrivende. Denne effekt bør opvejes ved at drikke mere vand og dermed kompensere for den vanddrivende effekt koffeinen kan have.

Kaffe, hvordan med det når man er gravid?

Ligesom 3 kopper kaffe og derover om dagen ser ud til at kunne mindske jernindholdet i modermælken.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby og min amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide og ammende ikke drikker mere end 3 kopper kaffe om dagen. Og i lyset af ovenstående bør du måske begrænse mængden af koffein endnu mere, når du ammer, især helt i starten hvor din babys lever stadig er meget umoden. Der sker dog ikke noget ved at drikke en kop kaffe i ny og næ.

Vær opmærksom og gør dine egne erfaringer.

Koffein kan hos voksne virker opkvikkende, men kan også give problemer som højt aktivitetsniveau, uro, svært ved at falde i søvn, søvnløshed og hovedpine. Og det samme formodes at gøre sig gældende for babyer.

Hvis du oplever, at dit barn er meget vågen, hyperaktiv, har svært ved at falde i søvn eller svært ved at sove længere tid af gangen, giver det god mening at prøve at reducere dit koffeinindtag hvis du ammer for at se om det bliver bedre. Det kan dog også skyldes noget andet end koffeinindtag.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!