KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Kønsbenet (symfysen) & ondt ved kønsbenet

Kønsbenet er den knogle i bækkenet, der sidder fortil lige omkring hvor kønsbehåringen slutter. Det blev før kaldt skambenet, men bliver i dag kaldt kønsbenet. Kønsbenet har et led lige midt for, symfyseleddet, der blødgøres i graviditeten, ligesom bækkenets øvrige led.

Ondt i kønsbenet & gravid

Der er mange der oplever at have ondt i eller ved kønsbenet i deres graviditet, fordi leddet – der når man ikke er gravid er mere fast – i graviditeten bliver en smule mobilt. Det øger risikoen for at forstuve kønsbenet, ligesom man kan forstuve en fod.

Smerter ved kønsbenet opstår ofte af et kraftigt vrid, eller fald eller for kraftig belastning (har flyttet eller løftet noget tungt). Ellers kan ondt ved kønsbenet komme af tyngden fra graviditeten. Er det årsagen, vil det ofte først opstå sent i graviditeten – og forsvinder hurtigt igen efter fødslen.

Hvordan mærkes det?

 

Smerter fra kønsbenet kan være meget ubehagelige og gøre, at man kan have svært ved at bevæge sig, ofte vil smerterne øges jo mere man bevæger sig og/eller jo mere tungt man løfter på.

Hvad kan det ellers være?

Har man ondt og smerter både ved kønsbenet og i lænden i begge sider, kan det dreje sig om:

Hvad du selv kan gøre, hvis du har ondt i kønsbenet

Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, hvis man har konstante smerter og har svært ved at stå eller gå i længere tid ad gangen eller at vende sig i sengen om natten.

Du skal selvfølgelig starte med at sikre dig, at du ikke har veer eller en blærebetændelse. Har du ikke det, så er det “bare” kønsbenet du har ondt i, hvilket nu også kan være slemt nok igen.

Her er hvad du selv kan gøre;

  • Aflastning – Smerter er et signal fra bækkenet om, at det er overbelastet, og derfor skal man undgå at det gør ondt.
  • Ispakning/isposer på kønsbenet kan lindre på samme måde som ved en anden forstuvning.
  • Træning af musklerne, der støtter op omkring kønsbenet.
  • Brug eventuelt et graviditetsbælte, der støtter hele dit bækken.
  • Nogle behandlinger kan hjælpe. Ofte bliver man også rigtig øm i muskler og ledbånd omkring bækkenet og symfysen, og her kan massage og akupunktur også hjælpe.
  • Yoga i graviditeten kan også udtrække og afspænde dit bækken og lindre gener.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!