Kønsbenet er den knogle i bækkenet, der sidder fortil lige omkring hvor kønsbehåringen slutter. Det blev før kaldt skambenet, men bliver i dag kaldt kønsbenet. Kønsbenet har et led lige midt for, symfyseleddet, der blødgøres i graviditeten, ligesom bækkenets øvrige led.
Ondt i kønsbenet & gravid
Der er mange der oplever at have ondt i eller ved kønsbenet i deres graviditet, fordi leddet – der når man ikke er gravid er mere fast – i graviditeten bliver en smule mobilt. Det øger risikoen for at forstuve kønsbenet, ligesom man kan forstuve en fod.
Smerter ved kønsbenet opstår ofte af et kraftigt vrid, eller fald eller for kraftig belastning (har flyttet eller løftet noget tungt). Ellers kan ondt ved kønsbenet komme af tyngden fra graviditeten. Er det årsagen, vil det ofte først opstå sent i graviditeten – og forsvinder hurtigt igen efter fødslen.
Hvordan mærkes det?
Smerter fra kønsbenet kan være meget ubehagelige og gøre, at man kan have svært ved at bevæge sig, ofte vil smerterne øges jo mere man bevæger sig og/eller jo mere tungt man løfter på.
Hvad kan det ellers være?
Har man ondt og smerter både ved kønsbenet og i lænden i begge sider, kan det dreje sig om:
- en begyndende bækkenløsning eller en bækkenløsning.
- Det kan være veer – der også sætter sig ved kønsbenet, her vil smerte i så fald komme og gå.
- Det kan være en blærebetændelse, da et af symptomerne på blærebetændelse i graviditeten ofte er manglende direkte symptomer, men i stedet smerter ved kønsbenet (og eventuelt plukkeveer / veer)
Hvad du selv kan gøre, hvis du har ondt i kønsbenet
Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, hvis man har konstante smerter og har svært ved at stå eller gå i længere tid ad gangen eller at vende sig i sengen om natten.
Du skal selvfølgelig starte med at sikre dig, at du ikke har veer eller en blærebetændelse. Har du ikke det, så er det “bare” kønsbenet du har ondt i, hvilket nu også kan være slemt nok igen.
Her er hvad du selv kan gøre;
- Aflastning – Smerter er et signal fra bækkenet om, at det er overbelastet, og derfor skal man undgå at det gør ondt.
- Ispakning/isposer på kønsbenet kan lindre på samme måde som ved en anden forstuvning.
- Træning af musklerne, der støtter op omkring kønsbenet.
- Brug eventuelt et graviditetsbælte, der støtter hele dit bækken.
- Nogle behandlinger kan hjælpe. Ofte bliver man også rigtig øm i muskler og ledbånd omkring bækkenet og symfysen, og her kan massage og akupunktur også hjælpe.
- Yoga i graviditeten kan også udtrække og afspænde dit bækken og lindre gener.
Andre artikler om graviditet
- Hikke i livmoderen
- Dit bækken & når du er gravid
- Vægtøgning i graviditeten, hvad er normalt?
- Moderkagen og dens mange funktioner
- Plukkeveeer, hvad det og hvordan de mærkes