Hvis der er problemer med amningen, er det altid afgørende først og fremmest at optimere barnets teknik ved brystet. En forkert teknik ved brystet, vil nemlig give mange af de samme udfordringer som et kort tungebånd. Du bør som det første søge hjælp til amningen, hvis du mistænker at din baby har et stramt tungebånd.
Hvis det ikke hjælper at optimere på teknikken ved brystet, skal din baby ses af en en øre-næse-hals læge. En der kan vurdere om din babys tungebånd er stramt og om der er behov for at løsne det. Det er øre-næse-hals lægen, der vil vurdere tungen og foretage indgrebet (mens i er der), hvis der er behov for det.
Her ses meget tydeligt for kort tungebånd og at tungebåndet også er hæftet helt ude ved gummen. Det kan sagtens være langt mindre synligt – og alligevel være problematisk for amningen.
Behandlingen er at klippe tungebåndet, så båndet ikke begrænser tungen i sine bevægelser. Det kan også være en løsning af laserbehandle tungebåndet (frenotomy), det gøres ved større babyer og dybe klip.
Klip af tungebånd
Det kan anbefales, at indgrebet foretages enten med overfladebedøvelse eller ved at din baby får sukkervand umiddelbart inden (virker smertelindrende). Klippet er oftest et relativt lille indgreb, men det afhænger af hvor tyndt eller tykt tungebåndet er. Hos nyfødte, er der normalt hverken nerveforsyning eller blodkar i tungebåndet.
Nogle babyer når næsten ikke at opdage at tungebåndet bliver klippet, da det kun tager få sekunder. De virker heller ikke til at have smerte ved det eller efterfølgende. Hvorimod andre oplever ubehag både ved selve klippet men især efterfølgende, hvor der kan være smerter under tungen.
Det er meget forskelligt, hvordan man som forælder oplever indgrebet, formentlig fordi at det er meget forskelligt hvordan tungebåndet er og hvor dybt der skal klippes. For nogle er det en fin og rolig oplevelse – mens andre oplever det som værende voldsomt og ubehageligt. Det afhænger også af, hvordan barnet tager det og “hvor dybt” der skal klippes.
Efter tungen er klippet
Du skal være opmærksom på, at din babys teknik ved brystet godt kan forværres lige efter klippet og at din baby også kan være smertepåvirket og derfor måske ikke har særlig lyst til at sutte. Det er dog sjældent. Hvis din baby ikke vil spise, skal du henvende dig til en læge, der kan vurdere situationen sammen med dig. Hvis din babys teknik ikke bliver bedre i løbet af få dage efter klippet, er der brug for at du søger hjælp til amningen igen.
Her kan man se klippet under tungen. Det ser betændt ud, men det er det ikke. Det er måden sår ser ud inde i munden.
Hvad du selv kan gøre
Hvis du oplever ammeproblemer eller tegn på, at din baby måske har kort tungebånd, vil det altid være relevant at optimere din babys teknik ved brystet. En god teknik er helt essentiel for en vellykket amning, uanset om tungebåndet er kort eller ej. En dårlig teknik ved brystet giver præcis de samme udfordringer for amningen som et kort tungebånd. En baby, der har fået klippet tungebåndet, kan sagtens fortsætte med at have en forkert teknik ved brystet, derfor skal du altid starte her. Til det kan du bruge vores ESA-metode, der med simple håndgreb lærer dig hvordan du lægger din baby til brystet med en god teknik.
- Køb Effektiv, Smertefri Amning ammebogen her =>
- Køb Effektiv, Smertefri Amning ammekurset her =>
- Ønsker du min hjælp kan den bookes her =>
Løser optimering af din babys teknik ved brystet ikke problemerne med amningen, skal du kontakte en øre-næse-halslæge, der kan se på din babys tungebånd for dig. Det er muligt at få en anden øre-næse-halslæge til at se på tungebåndet, selvom det har været set på før.
Er du fagperson eller vil du bare gerne læse mere, er der i 2020 kommet en national klinisk retningslinje for undersøgelse og behandling af stramt tungebånd hos ammende spædbørn. Den kan du finde her ⇒
Andre artikler om nyfødte
- Få viden om stramt læbebånd
- Hævede brystvorter hos nyfødt?
- Din nyfødte babys hud
- Om babys kranie og de bløde punkter
- Blod i bleen hos nyfødt, hvad det er!