HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvordan kejsersnit kan påvirke din amning

Hvis kejsersnittet er planlagt og udføres på en helt sund og rask kvindekrop, har kroppen ressourcerne til både at komme sig efter operationen og samtidig starte mælkeproduktion. Hvis kejsersnittet er akut, og der forudgående har været et længere fødselsforløb, der har tæret på kroppens kræfter, ser vi, at kroppen efterfølgende kan have ressourserne, men vi ser også at kroppen kan gå i en form for ”egen overlevelse”, hvormed mælkeproduktionen bliver sekundær frem for at moderen selv kommer sig – og amningen dermed svær at etablere.

Amning efter kejsersnit - nyfødt på maven af sin mor

Hvilke udfordringer kan kejsersnit give amningen

Hvis du har været i fuld bedøvelse, kan du være fjern og døsig lige efter kejsersnittet. I så fald må din baby vente med at komme til brystet, til du er ordentlig vågen. Når man har fået kejsersnit i lokalbedøvelse, kan den medicin, der er i rygbedøvelsen, have en negativ indflydelse på produktionen af hormonet oxytocin i din krop. I så fald vil det kunne påvirke nedløbsrefleksen.

Nogle nyfødte er ikke særlig ivrige efter brystet efter kejsersnit. Måske fordi de er påvirket af bedøvelsen, er umodne eller har haft et hårdt graviditets- eller fødselsforløb. Har din baby brug for speciel behandling, må han eller hun vente med at komme til brystet. I så fald vil det være nødvendigt at stimulere brysterne for at få gang i mælkeproduktionen, især hvis der går tid inden baby kan kommer til brystet. Det er vigtigt at bryster og baby “følges ad” efter fødslen.

Det kan efter kejsersnit være svært at lægge ens baby korrekt til brystet, da ammestillingerne begrænses af, at du i starten kun kan ligge på ryggen, og at det måske gør ondt i såret.

Den smertestillende medicin, du får efter kejsersnittet, får din baby i en reduceret mængde gennem mælken. De fleste nyfødte babyer reagerer ikke på medicinen, men nogle babyer reagerer ved at blive sløve ved brystet og/eller falde i søvn efter kort tids amning. Det vil ofte ikke være lige i starten men senere, hvis pumpen køre for længe.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

For at give amningen de bedste betingelser er det vigtigt, at din baby kommer hurtigt til brystet, gerne allerede på opvågningsafdelingen. Det har nemlig stor betydning for amningen, at din baby sutter effektivt ved brystet, så kort tid som muligt efter ankomst til verden.

Det er vigtigt at få god hjælp især i starten, hvor du kun kan ligge på ryggen, så du ikke får sår på brystvorterne, og så amningen hjælpes godt i gang. Den bagvedliggende grund til kejsersnittet vil også have noget at sige for amningen, om kejsersnittet er planlagt eller om det er akut, måske fordi barnet havde det hårdt livmoderen.

Er du stadig gravid? Så vil skal du lære vores Effektiv, Smertefri Amning-metode. Den kan selvfølgelig også tilegnes efter din baby er kommet til verden, når du sidder og har brug for at vide hvordan man gør i praksis.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!