LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Karpaltunnelsyndrom / fingre der sover

Karpaltunnel-syndrom er, når fingrene sover – prikker og stikker.

Karpaltunnel-syndrom er en tilstand, der ofte ses i forbindelse med graviditeten, fordi der her er øget væskeophobning i vævet. Den øgede væskeophobning kommer let til at trykke og komprimere på nerverne i håndledet. Karpaltunnel-syndrom opstår, når medianus-nerven i håndleddet komprimeres.

Karpaltunnel-syndrom er en graviditetsgene, der ofte bliver værre i slutningen af graviditeten i takt med at væskeophobningerne i kroppen (ødemer/vand i kroppen) også ofte tiltager. Nogle er også plaget af sovende hænder i den første tid efter fødslen.

Fingre der sover

Problemet vil ofte være værst om morgenen, hvor hånden har været i ro hele natten og i hjertehøjde, og blive bedre op af dagen.

Hvordan ved jeg, om jeg har karpaltunnel-syndrom?

Hvis du har karpaltunnelsyndrom, vil du opleve:

  • Prikkende og summende/sovende fornemmelse i fingrene eller hele hånden (nogle oplever også smerte).
  • Nedsat følelse i fingerspidserne, som kan gøre det vanskeligt eksempelvis at knappe knapper, lyne en lynlås, holde på en blyant etc.

Hvad er risikoen ved karpaltunnel-syndrom?

Der er ingen ririsko forbundet med karpaltunnelsyndrom, selvom det kan være ubehageligt.

For langt de flestes vedkommende bedres tilstanden spontant efter fødslen. I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt at foretage en operation for helt at afhjælpe karpaltunnelsyndrom.

Hvad kan jeg selv gøre ved karpaltunnel-syndrom?

Det gælder om at få væsken væk fra hænderne, så trykket på medianus-nerven i håndleddet mindskes/fjernes. Det kan du gøre ved:

  • Venepumpeøvelser, da de pumper væsken væk fra hænderne
  • For nogen hjælper det at massere fingrene. Det er også en god ide at massere håndfladen med en massagebold med pikke på.
  • Anvende en særligt tilpasset skinne til underarmen, som kan sikre, at du ikke lukker af og derved afhjælpe symptomer.
  • Nogen oplever en lettelse ved at få akupunktur, da det kan lindre generne lokalt i hænderne og mindske væskeophobningerne i kroppen.

Andre artikler om graviditet

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!