KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Karpaltunnelsyndrom / fingre der sover

Karpaltunnel-syndrom er, når fingrene sover – prikker og stikker. Karpaltunnel-syndrom er en tilstand, der ofte ses i forbindelse med graviditeten, fordi der her er øget væskeophobning i vævet. Karpaltunnel-syndrom opstår, når medianus-nerven i håndleddet komprimeres. Den øgede væskeophobning kommer let til at trykke og komprimere på nerverne i håndledet.

Karpaltunnel-syndrom er en graviditetsgene, der ofte i slutningen af graviditeten i takt med at væskeophobningerne i kroppen (ødemer/vand i kroppen) ofte tiltager. Nogle er også plaget af sovende hænder i den første tid efter fødslen.

Fingre der sover

Problemet vil ofte være værst om morgenen, hvor hånden har været i ro hele natten og i hjertehøjde, og blive bedre op af dagen.

Hvordan ved jeg, om jeg har karpaltunnel-syndrom?

Hvis du har karpaltunnelsyndrom, vil du opleve:

  • Prikkende og summende/sovende fornemmelse i fingrene eller hele hånden (nogle oplever også smerte).
  • Nedsat følelse i fingerspidserne, der kan gøre det vanskeligt eksempelvis at knappe knapper, lyne en lynlås, holde på en blyant m.m

Hvad er risikoen ved karpaltunnel-syndrom?

Der er ingen ririsko forbundet med karpaltunnelsyndrom, selvom det kan være ubehageligt.

For langt de flestes vedkommende bedres tilstanden spontant efter fødslen. I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt at foretage en operation for helt at afhjælpe karpaltunnelsyndrom.

Hvad kan jeg selv gøre ved karpaltunnel-syndrom?

Det gælder om at få væsken væk fra hænderne, så trykket på medianus-nerven i håndleddet mindskes/fjernes. Det kan du gøre ved:

  • Venepumpeøvelser, da de pumper væsken væk fra hænderne
  • For nogen hjælper det at massere fingrene. Det er også en god ide at massere håndfladen med en massagebold med pikke på.
  • Anvende en særligt tilpasset skinne til underarmen, der kan sikre, at du ikke lukker af i håndledet og derved afhjælpe symptomer.
  • Nogen oplever en lettelse ved at få akupunktur, da det kan lindre generne lokalt i hænderne og mindske væskeophobningerne i kroppen.
  • En akupressurring til håndledet kan afhjælpe væske i hænderne, den finder du her = >

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!