fbpx
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Karpaltunnelsyndrom / fingre der sover

Karpaltunnel-syndrom er, når fingrene sover – prikker og stikker.

Karpaltunnel-syndrom er en tilstand, der ofte ses i forbindelse med graviditeten, fordi der her er øget væskeophobning i vævet. Den øgede væskeophobning kommer let til at trykke og komprimere på nerverne i håndledet. Karpaltunnel-syndrom opstår, når medianus-nerven i håndleddet komprimeres.

Karpaltunnel-syndrom er en graviditetsgene, der ofte bliver værre i slutningen af graviditeten i takt med at væskeophobningerne i kroppen (ødemer/vand i kroppen) også ofte tiltager. Nogle er også plaget af sovende hænder i den første tid efter fødslen.

Fingre der sover

Problemet vil ofte være værst om morgenen, hvor hånden har været i ro hele natten og i hjertehøjde, og blive bedre op af dagen.

Hvordan ved jeg, om jeg har karpaltunnel-syndrom?

Hvis du har karpaltunnelsyndrom, vil du opleve:

  • Prikkende og summende/sovende fornemmelse i fingrene eller hele hånden (nogle oplever også smerte).
  • Nedsat følelse i fingerspidserne, som kan gøre det vanskeligt eksempelvis at knappe knapper, lyne en lynlås, holde på en blyant etc.

Hvad er risikoen ved karpaltunnel-syndrom?

Der er ingen ririsko forbundet med karpaltunnelsyndrom, selvom det kan være ubehageligt.

For langt de flestes vedkommende bedres tilstanden spontant efter fødslen. I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt at foretage en operation for helt at afhjælpe karpaltunnelsyndrom.

Hvad kan jeg selv gøre ved karpaltunnel-syndrom?

Det gælder om at få væsken væk fra hænderne, så trykket på medianus-nerven i håndleddet mindskes/fjernes. Det kan du gøre ved:

  • Venepumpeøvelser, da de pumper væsken væk fra hænderne
  • For nogen hjælper det at massere fingrene. Det er også en god ide at massere håndfladen med en massagebold med pikke på.
  • Anvende en særligt tilpasset skinne til underarmen, som kan sikre, at du ikke lukker af og derved afhjælpe symptomer.
  • Nogen oplever en lettelse ved at få akupunktur, da det kan lindre generne lokalt i hænderne og mindske væskeophobningerne i kroppen.

 

Andre artikler om graviditet