fbpx

Karpaltunnelsyndrom / fingre der sover

Karpaltunnel-syndrom er, når fingrene sover – prikker og stikker.

Karpaltunnel-syndrom er en tilstand, der ofte ses i forbindelse med graviditeten, fordi der her er øget væskeophobning i vævet. Den øgede væskeophobning kommer let til at trykke og komprimere på nerverne i håndledet. Karpaltunnel-syndrom opstår, når medianus-nerven i håndleddet komprimeres.

Karpaltunnel-syndrom er en graviditetsgene, der ofte bliver værre i slutningen af graviditeten i takt med at væskeophobningerne i kroppen (ødemer/vand i kroppen) også ofte tiltager. Nogle er også plaget af sovende hænder i den første tid efter fødslen.

Fingre der sover

Problemet vil ofte være værst om morgenen, hvor hånden har været i ro hele natten og i hjertehøjde, og blive bedre op af dagen.

Hvordan ved jeg, om jeg har karpaltunnel-syndrom?

Hvis du har karpaltunnelsyndrom, vil du opleve:

  • Prikkende og summende/sovende fornemmelse i fingrene eller hele hånden (nogle oplever også smerte).
  • Nedsat følelse i fingerspidserne, som kan gøre det vanskeligt eksempelvis at knappe knapper, lyne en lynlås, holde på en blyant etc.

Hvad er risikoen ved karpaltunnel-syndrom?

Der er ingen ririsko forbundet med karpaltunnelsyndrom, selvom det kan være ubehageligt.

For langt de flestes vedkommende bedres tilstanden spontant efter fødslen. I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt at foretage en operation for helt at afhjælpe karpaltunnelsyndrom.

Hvad kan jeg selv gøre ved karpaltunnel-syndrom?

Det gælder om at få væsken væk fra hænderne, så trykket på medianus-nerven i håndleddet mindskes/fjernes. Det kan du gøre ved:

  • Venepumpeøvelser, da de pumper væsken væk fra hænderne
  • For nogen hjælper det at massere fingrene. Det er også en god ide at massere håndfladen med en massagebold med pikke på.
  • Anvende en særligt tilpasset skinne til underarmen, som kan sikre, at du ikke lukker af og derved afhjælpe symptomer.
  • Nogen oplever en lettelse ved at få akupunktur, da det kan lindre generne lokalt i hænderne og mindske væskeophobningerne i kroppen.

På Baby Instituttet har vi god erfaring med akupunktur og kranie sakral terapi som lindring mod generne ved karpaltunnelsyndrom. Vores jordemoder Cecilie (Lyngby) der er akupunktør og kranio sakral terapeut, har gode erfaringer med at behandle kvinder med karpaltunnelsyndrom.

 Læs mere om akupunktur-behandlinger på Baby Instituttet her ⇒

Andre artikler om graviditet

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.