Kan ikke falde i søvn / vil ikke sove

En af de største problemer for en baby er ofte at falde ind i søvnen. Det vil sige at gå fra vågen tilstand til at lukke sine øjne, slappe af i kroppen, tømme sit hoved og lade sig glide ind i søvnen. Først den lette søvn, for så at gå ind i den dybe søvn, hvor man er helt væk fra sine omgivelser. Nu kan kroppen restituere i søvnens favn, kroppen opbygges og hjernen renses for alt det nye, man lige har oplevet, så der er plads til noget mere næste gang man vågner.

At falde i søvn er da bare noget man gør

Tja, det er det vel, men når det ikke sker, så er det ligesom ikke “bare” noget man gør. Så er det nærmere noget man ligger og venter på sker, for så med få minutters mellemrum at konstatere, at jeg sover stadig ikke. For mange baby´er er det på samme måde, selvom de nok mere tænker “lad mig komme op, det er kedeligt det her”. Men den går ikke, børn har brug for søvn for at kunne trives og vokse optimalt. Derfor vil det også stille krav til forældre til at barn, der har svært ved eller direkte modstand mod at sove, at den udfordring bliver overvundet (løst), så barnet kan få den søvn, ethvert barn har brug for.

De mennesker der er gode til at falde i søvn og har let ved det, har ofte nogle bestemte ting de gør. Lægger sig om på siden, lukker øjnene, trækker vejret på en bestemt måde. Det er vores erfaring, at det er noget alle børn kan lære – og hvis de ikke gør det af sig selv, også er noget de SKAL lære. Søvn er super vigtigt, og ingen børn bør snydes for alle de fordele søvnen giver dem.

Søvn avler søvn – og desværre også omvendt

En helt almindelig grund til ikke at kunne falde i søvn er, at barnet sover for lidt. For lidt søvn vil øge stesshormonerne i kroppen. De vil gøre, at man er “på”, og den tilstand vil gøre det svært (endnu sværere) at lukke ned og give slip. Barnet vil få svært ved både at falde i søvn, og også ved at blive i søvnen.

Derfor er der en god del sandhed i at, “søvn avler søvn”, og at for lidt søvn let vil kunne blive til endnu mindre søvn. Det er eksempelvis ikke unormalt, at de børn der sover for lidt i løbet af dagstiden også vil få problemer om natten, det er faktisk ofte bare er spørgsmål om tid.

For lidt søvn er den hyppigste årsag til, at det er svært at falde i søvn, den kan være den eneste, men følges ofte sammen med en eller flere faktor, der har gjort søvnen svær fra starten af.

Svært at falde i søvn i en vild verden

Når man kommer inde fra livmoderen, så har verden været mere stille og rolig end udenfor livmoderen, hvor verden er et festfyrværkeri af farver, lyde og lugte. Det lille barn bliver fra det øjeblik han eller hun bliver født bombarderet med nye sanseindtryk. Når hjernen oplever så meget, så kan det være svært at lukke ned. Derfor ser man også, når barnet taget sit første udviklingsspring omkring de 5 uger, at søvnen bliver udfordret.

Svært ved at gå fra vågen til søvn – og omvendt

En anden grund til, at det kan være svært at falde i søvn er, at det er svært for det lille barn at skifte “spor”. Det kan både være svært at huske at komme ud af søvnen, så man får spist nok måltider pr dag. Og på samme måde er det svært at gå fra at være vågen til at sove. Det vil ofte kræve at barnet hjælpes, både til at overholde sine måltider men også at overholde sine sengetider – men hvad kan man forvente af en lille baby, der lige er kommet til verden.

Bange for at gå glip af noget, under søvnen

Det samme problem med at gå fra vågen til søvn ser man også hos mange større babyer. De har ikke forstået, at søvn er vigtig og tror, at de går glip af noget, når de sover. Det gør de på en måde også, men hvad de ikke ved, er alle de ting de går glip af ved ikke at sove. Mennesket lærer videre på det de har beskæftiget sig med op til søvnen. Man ser, at folk der bliver stillet en svær opgave, formår at løse opgaven under søvnen, hvor de mennesker, der fik stillet den samme opgave, slet ikke i samme omfang fik opgaven løst, ved i det samme tidsrum af være vågne. Under søvnen lagres input, der bliver til viden om omverdenen, og om hvordan den fungerer.

baby kan falde i søvn eller vil ikke sove

Bange for at sove, gå ind i den dybe søvn

Det lyder underligt for os andre, der er vant til at sove. Især hvis man har en lille baby og bare drømmer om, at det var en selv der lå der i barnevognen, mens nogen kørte rundt med en. Men det er ikke alle babyer, der er så vilde med det, som vi voksne synes at søvnen fortjener.

En af de grunde vi har erfaret til, at babyer ikke kan lide at falde i søvn er, at de ikke kan lide den dybe søvn. De kan ikke lide at give slip og gå fra “kontrol”, til at være fuldstændig forsvarsløse i den dybe søvn. Vi kalder det soveskræk (der ikke er det samme som nightterror).

Læs mere om soveskræk her ⇒

Hvad kan ellers gøre det svært at falde i søvn?

Ud over det at være baby, så kan der være forskellige årsager til, at det kan være svært for en baby at falde i søvn. Din baby kan have problemer med en eller flere ting på samme tid.

  • Er sulten – fravær af mæthed op til søvnen
  • Sult – får for lidt mad (tager ikke nok på i vægt).
  • Fysisk ubehag og smerter: luftgener, mavebesvær, smerte i nakke og hoved, tandfrembrud, refluks
  • Hjernen er overgearet – speedet.
  • Negative associationer med søvnen, kommer først med tiden.

For de fleste vil årsagen være kombineret med, hvordan forældrene er lykkes med at få barnet bragt fra at være vågen og til at sove. Barnet vil som tiden går vende sig til, at de ting man plejer at gøre for at få barnet til at sove, gentages, og gentages i det uendelige for at barnet i bedste fald kan sove, bare en smule. Man har nu fået etableret en sovevane, og den alene, selv hvis de problemer der startede problemerne med at falde i søvn løses, vil barnet være afhængig af for bare at kunne sove. Barnet kan altså stadig have problemer med at falde i søvn, men nu af en ny årsag, nemlig at bestemte ting (der måske ikke er mulige i døgndrift, såsom bevægelse) er blevet en nødvendighed, både for at kunne falde i søvn og for at kunne fastholde søvnen. 

En baby skal sove uanset

Det nemmeste var selvfølgelig at mennesker ikke behøvede at sove, men sådan er det ikke. Alle har brug for søvn for at kunne klare en helt almindelig dags udfordringer. Ja, i det hele taget alene for at have energi til at være vågen og aktiv. Og børn har ud over det at vokse og danne et utal af nye celler og væv, og ud over det så skal de lære alt om dem selv og om verden omkring dem. Alt det vil fungere bedre for det barn der får nok søvn, og selv de børn der klarer sig godt, vil med 100 % sikkerhed klare sig bedre med mere søvn.

Har barnet problemer med at falde i søvn, så skal der altså gøres en indsats her. Har du puttet din baby 1000 gange og viker det stadig ikke til, at din baby har forstået, hvad han eller hun skal eller vil det stadig ikke, så er det IKKE fordi dit barn ikke kan lære det, så er det fordi, at dit barn ikke lærer det af det du gør nu. Gøres det på en måde, som lige netop dit barn forstår det på, så vil du se din baby begynder at rykke sig. Hvilken glæde!

Ønsker du hjælp til det, så er der ikke noget vi heller vil hjælpe dig og din baby med!

Du kan læse om vores Søvn i Babysteps her =>

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.