KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Kan ikke falde i søvn / vil ikke sove

En af de største udfordringer for et barn er ofte at falde ind i søvnen. Det vil sige at gå fra vågen tilstand til at lukke sine øjne, slappe af i kroppen, tømme sit hoved og lade sig glide ind i søvnen. Først skal barnet ind i den lette søvn og derfra ind i den dybe søvn, hvor man er helt væk fra sine omgivelser. I søvnens favn kan kroppen restituere og opbygges, og hjernen renses for alt det nye, barnet har oplevet i vågentiden, så der bliver plads til de nye input den næste vågne tid byder på.

At falde i søvn er da bare noget, man gør?

Det er det nogle gange, men når det ikke er, er det ikke noget man “bare” gør. Så er det nærmere noget, man altså ligger og venter på for så med nogle minutters mellemrum at konstatere; “jeg sover stadig ikke”. For mange babyer er det sådan, selvom de nok mere tænker “lad mig komme op, det er kedeligt det her”. Men det går ikke, børn har brug for søvn for at kunne trives og vokse optimalt. Derfor vil det stille større krav til forældre til et barn, der har svært ved eller direkte modstand mod at sove. Den udfordring skal overvindes (løses), så barnet kan få den søvn, der er brug for.

Søvn avler søvn – og desværre også omvendt

En helt almindelig grund til ikke at kunne falde i søvn er, at barnet sover for lidt. For lidt søvn vil øge stresshormonerne i kroppen. De vil gøre, at man er “på”, og den tilstand vil gøre det svært (endnu sværere) at lukke ned og give slip. Et barn, der sover for lidt, vil få svært ved både at falde i søvn og blive i søvnen.

Derfor er der en god del sandhed i, at “søvn avler søvn”, og at for lidt søvn let vil kunne blive til endnu mindre søvn. Det er heller ikke unormalt, at de børn, der sover for lidt i løbet af dagtiden, også vil få problemer med nattesøvnen – det er faktisk ofte bare et spørgsmål om tid.

For lidt søvn er den hyppigste årsag til, at det er svært at falde i søvn. Den kan være den eneste, men følges ofte sammen med en eller flere udfordringer, der har gjort søvnen svær. Eksempelvis for lidt mad, refluks, mavesmerter m.m.

Svært at falde i søvn i en vild verden

Inde fra livmoderen var verdenen mere stille og rolig, end det barnet oplever udenfor livmoderen, hvor verden er et festfyrværkeri af oplevelser; farver, lys, lyde og lugte.

Det lille barn bliver fra det øjeblik, han eller hun bliver født bombarderet med sanseindtryk. Når hjernen oplever så meget, kan det være svært for den at lukke ned. Derfor ser man også, at når barnet tager eksempelvis sit første udviklingsspring omkring de 5 uger, at søvnen bliver udfordret.

Nyfødte kan have svært ved at gå fra at være vågen til at sove – og omvendt

En anden grund til at det kan være svært at falde i søvn, er, at det er svært for det lille barn at skifte “spor”. Det kan både være svært at komme ud af søvnen, og få spist nok måltider pr dag. Og svært at gå fra at være vågen til at sove. Det vil ofte kræve, at barnet hjælpes – både til at “overholde sine måltider”, men også til at “overholde sine sengetider”. Det giver god mening, at man ikke kan forvente det af en lille baby, der lige er kommet til verden.

Det samme problem ser man også hos mange større børn. De har ikke forstået, at søvn er vigtigt, og tror, at de går glip af noget, når de sover (læs om kvikke babyer, der ikke vil sove her). Det gør de på en måde også, men hvad de ikke har forstået er alle de ting, de går glip af ved ikke at sove.

Mennesket lærer eksempelvis videre på det, de har beskæftiget sig med op til søvnen. Man ser, at folk, der bliver stillet en svær opgave, formår at løse opgaven under søvnen, hvor de, der fik stillet den samme opgave, slet ikke i samme omfang fik opgaven løst ved at være vågne i det samme tidsrum. Under søvnen lagres input, der bliver til viden om omverdenen, og hvordan verden fungerer.

Bange for at sove / gå ind i den dybe søvn

For os der er vant til at sove, lyder det underligt, at “skræk” over at sove kan være grunden til ikke at ville falde i søvn. Især hvis man har en lille baby og bare drømmer om, at det var en selv, der lå der i barnevognen, mens nogen kørte rundt med en. Men det er ikke alle babyer, der er så vilde med at sove, som vi voksne synes de burde være.

baby kan falde i søvn eller vil ikke sove

En af grundene, til at nogle babyer ikke kan lide at falde i søvn, er, at de ikke kan lide den dybe søvn. De kan ikke lide at give slip og gå fra “kontrol” til at være i den dybe søvn eller oplever det som skræmmende. Vi kalder det soveskræk (der ikke er det samme som night terror). De kan ikke lide at hjernen kobler af – stempler ud, som den gør, i den dybe søvn.

Hvad kan ellers gøre det svært at falde i søvn?

Der kan være forskellige årsager til, at det kan være svært for en baby at falde i søvn – eller forbundet med modstand. Din baby kan have problemer med en eller flere ting på samme tid.

For de fleste vil årsagen være kombineret med dårlige vaner. Barnet vil, som tiden går, vende sig til, at de ting, I plejer at gøre, gentages for at barnet kan sove.

Man har ved det fået etableret en sovevane, og den alene, selv hvis de problemer, der startede problemet med at falde i søvn, forsvinder, vil gøre barnet afhængig af gentagelsen – vanen – for at kunne sove. Barnet vil altså stadig have problemer med at falde i søvn, men nu af en ny årsag. Nemlig at bestemte ting er blevet nødvendig for at kunne falde i søvn og måske også for at kunne fastholde søvnen. 

Hvad kan jeg selv gøre, hvis min baby ikke vil/kan sove

Alle har brug for søvn for at kunne klare en helt almindelig dags udfordringer. Ja, i det hele taget for at have energi til at være vågne og aktive. Og børn har derudover brug for søvn til at vokse og danne nye celler og voksne, lære om sig selv og verden at kende. Alt det vil fungere bedre for det barn, der får nok søvn, og selv de børn, der klarer sig godt, vil klare det bedre med nok søvn. Søvn er super vigtigt, og ingen børn bør snydes for alle de fordele, søvn giver. Har dit barn problemer med at falde i søvn, skal der altså gøres en indsats.

Helt overordnet skal det afdækkes hvorfor dit barn ikke vil eller kan sove. Det er ikke sikkert du umiddelbart kan gøre noget ved det med et trylleslag, men du vil være MEGET bedre stillet i forhold til bedre at kunne hjælpe din bab at vide hvorfor. Man kan dog også sagtens stå i en situation med et lille barn, at man ikke ved hvorfor, her vil man alligevel kunne (og skulle) arbejde med søvnen. Både fordi søvn er livsnødvendig for mennesker, men også fordi at den afhjælper alle typer af gener og ubehag.

Har du puttet din baby 1000 gange, og forsøgt det ene og det andet og virker det stadig ikke til, at din baby har forstået, hvad han eller hun skal, eller vil det stadig ikke, så er det IKKE, fordi dit barn ikke kan lære det. Så er det, fordi dit barn ikke lærer det, på den måde I gør det lige nu. Finder du en måde at skabe forandring på, som dit barn forstår, vil din baby begynde “at rykke sig” med søvnen.

Ønsker du hjælp er vores Søvn i Babysteps for dig – og din baby;

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!