Kan ikke blive i søvnen / fastholde søvnen / vågner hele tiden

Den anden kæmpe store udfordring forældre til små børn tumler med, ud over problemer med at falde i søvn, er problemer med at forblive i søvnen. Altså sove sammenhængende. Det kan være lurerne om dagen der, så ender med at blive korte, hvis barnet vågner og man ikke kan få sit barn til at falde i søvn igen og sove længere. Det kan også være nattesøvnen barnet hele tiden popper ud af, hvilket vil gøre at barnet samlet set sover meget urolig hele natten igennem, ofte værst den sidste del af natten, hvor søvnen er mere let. Hvor der er mere REM-søvn (drømmesøvn) og mindre af den dybe søvn. Mange opvågninger vil ofte gøre at baren vågner tidligt. Samlet set vil det gøre at baren alt i alt for alt for lidt søvn.

Andre årsager til at et barn ikke kan fastholde søvnen

Der kan være mange forskellige årsager til at barnet ikke kan fastholde søvnen,

Nogle årsager til at barnet ikke kan fastholde søvnen;

  • Barnet er sulten – fravær af mæthed op til søvnen.
  • Får for lidt mad generelt, ses ved at barnet ikke tager nok på i vægt.
  • Fysiske ubehag og smerter: luftgener, mavebesvær, smerte i nakke og hoved, tandfrembrud, refluks m.m.
  • Hjernen er overgearet – speedet.
  • Søvnmangel
  • Negative associationer med søvnen.
  • Barnet har ikke lært at blive i søvnen

Baby vågner om natten, kan ikke blive i søvnen

Hvorfor vågner barnet under søvnen?

Den hyppigste grund til at vågne mens man sover er den naturlige opvågning der er mellem to søvncyklusser. Når den ene søvncyklus afsluttes og inden man går over i den næste dybe søvn, hvor hjernen kobler helt fra har man en let opvågning. Det betyder at man i en eller anden forstand mens man sover skal falde ind i søvnen igen – at man skal kunne falde i søvn i søvnen for at kunne forblive sovende.

De der sover godt – og mange voksne mærker ikke til opvågningen, de glider bare over i den næste søvncyklus. Men de der sover let eller har svært ved at falde i søvn (hvad en del børn også har) står med et problem, hvor søvnen kan være svær at fastholde – og kræve en masse af forældrene for at lykkes. Det allerede at have sovet, gør at man nu tilmed er mere udhvilet, hvilket kan gøre det endnu sværere “at falde i søvn” end da man lagde sig til at sove, hvor man måske følte sig mere træt.

Babyer skal lære søvnens kunst

Fordi at falde i søvn og forblive sovende kræver at man kan noget særligt, så betyder det også at det er noget et barn kan lære. Så hvis din barn er en af dem, der måske er kommet skævt fra start med søvnen, bakser med noget fysisk eller i et udviklingsspring pludselig har glemt at man rent faktisk også skal sove, så kan det læres – eller genlæres.

Det kræver selvsagt tålmodighed fra forældrens side, men ikke mere tålmodighed end det kræver i forvejen at have en barn der ikke bare sover, når især hvis det tilmed har brugt en masse kræfter på at få barnet til at sove.

Karen Storgaard Kildahl, jordemoder
Karen BS. Kildahl er jordemoder og har arbejdet som sådan siden 2012 og på Baby Instituttet siden 2019. Karen er primært sove-jordemoder og underviser forældre og babyer i "Lær sin baby at sove i babysteps".