KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Kan ikke blive i søvnen / vågner hele tiden / opvågninger

Ud over problemer med at falde i søvn er en stor sove-udfordring, som forældre til små børn tumler med, er det også en sove-udfordring for mange at få barnet til at blive i søvnen. Altså sove sammenhængende og sove længe nok (være udhvilet). Det kan være lurerne om dagen, der ender med at blive korte, hvis barnet vågner, og forældrene ikke kan få barnet til at falde i søvn igen og sove længere. Det kan også være nattesøvnen, barnet hele tiden popper ud af, hvilket vil gøre, at barnet samlet set sover meget uroligt hele natten igennem. Ofte er det værst den sidste del af natten, hvor søvnen er mere let, hvor der er mere REM-søvn (drømmesøvn) og mindre af den dybe søvn og der er mindre melatonin. Mange opvågninger vil ofte gøre, at barnet vågner tidligt.

Hver for sig, men især samlet vil det gøre, at barnet alt i alt får for dårlig og/eller for lidt søvn.

Andre årsager til at et barn ikke kan fastholde søvnen

Der kan være mange forskellige årsager til, at barnet ikke kan fastholde søvnen. Her er nogle af dem:

Hvorfor vågner barnet under søvnen?

Den hyppigste grund til at vågne er den naturlige opvågning, der er mellem to søvncyklusser. Når den ene søvncyklus afsluttes, og inden man går over i den næste dybe søvn igen (altså inden hjernen kobler helt fra igen). Det betyder, at man i en eller anden forstand, mens man sover, skal falde i søvn igen for at forblive sovende.

De, der sover godt, glider bare over i den næste søvncyklus. Men dem, der sover let eller har svært ved at falde i søvn (hvad en del børn har), vågner ofte mere op end tiltænkt fra naturens side. Det er meningen, at vi kun skal vågne rigtigt op, når der er fare på færde, eller noget kræver vores opmærksomhed. Vågner barnet op i overgangene, står forældrene med et problem – nemlig at få barnet til at “falde i søvn” igen, så søvnen fortsættes. Jo mere barnet er “vågnet op”, jo mere vil det kræve at få til at lykkes.

Det allerede at have sovet gør, at barnet tilmed er mere udhvilet, hvilket kan gøre det sværere “at falde i søvn”, end da barnet blev puttet (første gang), hvor barnet var mere træt. Lykkes det ikke forældrene at putte barnet videre, bliver luren kort – kaldet en powernap.

Baby vågner om natten, kan ikke blive i søvnen

Det kan du selv gøre for din babys søvn

Fordi “at falde i søvn” og “forblive sovende” kræver, at man kan noget særligt, betyder det også, at det er noget, et barn kan lære. Og at det er noget, man kan lære sit barn.

Måske dit barn er kommet skævt fra start med søvnen; bakser med noget fysisk eller i et udviklingsspring pludselig har glemt, at man rent faktisk også skal sove. Men dit barn kan stadig lære det – eller genlære det. Det kræver selvsagt tålmodighed fra forældrenes side, men ofte ikke mere tålmodighed, end det i forvejen kræver at have et barn, der ikke sover eller har mange opvågninger i søvnen.

Det er ofte nemmere at hjælpe ens barn, hvis man ved, hvad der er årsagen til, at ens barn vågner igen. Er det hjernen, der er overspeedet? Oplever barnet måske for meget eller er for længe vågen? Hvis barnet er forstoppet, vil det gøre søvnen nemmere at fastholde at få afføringen lettere gennem systemet. Hvis dit barn vågner, fordi han eller hun har meget uro i kroppen, kan tyngde være en hjælp til at fastholde søvnen.

Bevægelse kan gøre søvnen tungere og med det gøre, at barnet bedre kan fastholde søvnen. Undersøgelser har vist, at LANGSOM vuggen af voksne under søvnen gjorde den dybe søvn dybere. Du har måske allerede erfaret, at dit barn sover mere tungt i bevægelse. Det at sove i bevægelse er noget, barnet kender og har god erfaring med fra livmoderen, ligesom bevægelse afleder opmærksomheden fra eksempelvis ubehag i kroppen. Har dit barn brug for konstant bevægelse under søvnen, måske sidst på dagen, vil en vikle eller en slyngevugge være en god løsning. Vær opmærksom på at et barn godt kan blive afhængig af bevægelse under sin søvn, hvilket er en dårlig sovevane, selvom det kan være en god løsning i en svær tid (med for lidt søvn).

Hvis du ønsker at følges med nogen på vejen til at lære dit barn bedre søvn, så er vores Søvn i Babysteps for dig.

Du kan også:

Andre artikler om babys-søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!