fbpx

Blog

Amning & flaske / Det sker på Baby Instituttet

Kalvdans (kalvedans), en dessert lavet af råmælk!!!

colostrum desserte - Kalvedans

Nogle gange dukker der ting op, som man ikke anede eksisterede! Som forleden da jeg sad og søgte fotos til hjemmesiden på istockphoto. Jeg skriver colostrum i søgefeltet, da jeg skal bruge et foto at noget råmælk, der kommer ud af et bryst.

Men det finder jeg ikke…

Jeg finder i stedet et foto af en kalv der dier – også den her dessert. HVAD?

colostrum desserte - Kalvedans

Det er så en dessert lavet af colostrum – altså at den første mælk, der dannes lige efter fødslen fra en ko.

HVAD, HVAD, HVAD tænker jeg, det kan da ikke passe?!!

Så jeg googler – og jo sørme så.

Jeg finder ud af, at det er en klassisk skandinavisk dessert fra det traditionelle Svenske køkken – hørt om første gang i 1682. Jeg kan også læse mig til, at det er de høje niveauer af protein i råmælken, der danner strukturen i desserten og giver den sin buddingagtige konsistens…

Hvis du tænker, mums hvor spændende, så hjælper det ikke at vende snuden mod Sverige for at prøve den. Fordi der ikke er ret mange tilbage, der har køer gående, de lige kan malke for råmælk.

Men har man råmælk, så…

Jeg vil derfor lade den dessert gå videre til DIG –  og til de andre jordemødrene på hotellet, hvis nogen skulle glemme deres udpumpede råmælk 😉

De fleste tager selvfølgelig deres mælk hjem, som her forleden, da jordemoder Lotte havde tømt et par løbske bryster for rigtig meget (rå)mælk – måske en hel dessert?

Råmælk i stor mængde.

Måske du føler dig inspireret af det traditionelle svenske køkken? Og måske du også har en masse råmælk – eller bliver en af dem med en stor produktion af råmælk efter fødslen? Hovedet på blokken (uden dog at have smagt den), jeg er sikker på at råmælksdesserten Kalvdans eller måske vi skulle kalde den Babydans (når den er lavet på menneskemælk) er langt mere lækkert end at spise sin moderkage 😉

Men det er da vist ikke særlig politisk korrekt at sjæle råmælk fra en baby!

Kalv der dier

– eller fra en baby-kalv for den sags skyld?

Her må tilføjes en ADVARSEL! Hvis din baby hænger i brystet som kalven her, eller du har sår på brystvorterne eller din amning gør ondt, eller din mælkeproduktion er for lille (eller du vil undgå alt sammen), så er vores ESA metode lige noget for dig. Vi lærer dig praktiske håndgreb til hvordan du lægger din baby til brystet med dén gode teknik Sundhedsstyrelsen anbefaler. En teknik der ikke gør skade på brystvorterne eller gør ondt på dig – moderen.

Søger du opskriften på desserten her, så må jeg henvise til nettet, den har vi ikke forstand på. Vi vidste slet ikke – indtil nu – at den fandtes.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.