Hos babyer med refluks kan det have rigtig god effekt at fortykke mælken med johannesbrødkernemel. Vær opmærksom på, at det frarådes at give babyer anden næring end modermælk/modermælkserstatning i de første 4 måneder af livet, fordi deres tarmsystem først er tilstrækkeligt udviklet til at kunne håndtere anden føde der. Derfor bør fortykning af mælken med johannesbrødkernemel tilgås med en vis forsigtighed og i samråd med din læge eller en børnelæge.
Nogle babyer kan have problemer med at håndtere fortykket mælk i deres i forvejen umodne tarmsystem, med øget tendens til både mavesmerter, diarre og forstoppelse til følge. Det kan også være ekstra svært at få bøvserne op gennem den tykke „suppe‟ i mavesækken. Men de fleste babyer tåler sagtens johannesbrødkernemel uden af have problemer med det. Det passerer ofte bare gennem systemet.
Hvis din baby gylper meget og har svært ved at tage nok på i vægt, og fortykning af mælken hjælper, kan fordelene opveje de potentielle ulemper, der kan være (der heldigvis ikke er særlig hyppige). Det samme gælder, hvis fortykning af din babys mælk kan hjælpe til, at I kan komme igennem hverdagen uden medicinsk behandling. Du kender din baby bedst og i samråd med din babys læge, må du gøre, hvad du vurderer er mest optimalt i lige netop jeres situation.
Det er nemmere at fortykne mælken med johannesbrødskernemel, når man giver flaske, da det er nemmere at få johannesbrødkernemelen i mælken. Du finder „opskriften‟ længere nede på siden både lavet på vand og MME pulver eller med modermælk. Ammer du, skal der lidt flere krumspring til. Du kan også læse dig til, hvordan du gør, når du ammer, længere nede på siden.
Hvordan virker johannesbrødskernemel?
Johannesbrødskernemel er en stivelse, der får mælken til at blive tykkere (mindre flydende) nede i mavesækken på barnet. Når mælken er tykkere, kan det nedsætte gylpe-tendensen (antallet af tilbageløb og gylp) Det ændrer ikke som sådan på den bagvedliggende årsag til refluksen, men gør rent mekanisk, at mælken bliver mere tyktflydende, og dermed (måske) har lettere ved at blive nede i mavesækken.
Hos nogle hjælper det rigtig godt – og er nærmest et mirakel – og hos andre lindrer det ikke generne, idet der fortsat kan være tilbageløb af syre i spiserøret. Man kan kun finde ud af om det hjælper ens baby ved at prøve det. For at virke bedst skal hvert måltid tyknes eller sagt omvendt, det er kun de måltider der tyknes, hvor effekten opnås.
Man må også vurdere, om barnet fint kan få maden gennem systemet, uden de store gener, og komme af med den igen. Hvis der er gener eller det er for svært at komme af med afføringen, må mængden af johannesbrødskernemel reduceres. Det kan være ved at putte mindre i pr portion, hvis det er muligt uden at effekten mistes.
Hvor købes johannesbrødskernemel?
I Danmark er det mest almindeligt at bruge johannesbrødkernemel som fortykningsmiddel til babyer (der findes også andre muligheder). Det er naturligt fri for gluten.
Det kan købes i håndkøb på apoteket, matas eller i helsekostforretninger.
Tilberedning af flaske med johannesbrødskernemel
Sådan tilbereder du en flaske til din baby med johannesbrødskernemel (opskrift fra Nordsjællands Hospital):
- Først afmåler du den mængde koldt vand, der bruges til mælken (du skal have lidt mere end du plejer, da lidt af væsken kan fordampe ved kogningen). Du kan godt lave til et helt døgn ad gangen, hvis din baby er over 4 måneder gammel.
- Så afmåler du den mængde johannesbrødkernemel, du skal bruge. Du skal bruge 0,5 – 1 g (ca. 1 ml) pulver pr. 100 ml vand .
- Pisk johannesbrødkernemel i vandet og kog det op, mens du stadig pisker. Det skal kun lige op at koge.
- Så afkøler du blandingen til håndvarm temperatur og pisker mælkepulveret i (MME i mælken svarende til mængden af vand, der er tilbage efter kogningen, babyinstituttet).
- Mælkeblandingen kan opbevares i køleskabet, dog i højst et døgn. Til babyer under 4 måneder laves en flaske ad gangen.
- Nu er mælken tykkere, og du skal (måske) vælge en flaskesut med et større hul, end din baby normalt bruger. Prøv dig frem.
Hvis du bruger færdigblandet modermælkserstatning, pisker eller ryster du en tilsvarende mængde johannesbrødkernemel i den lune mælkeblanding. Her vil blandingen dog ikke blive lige så tyk fra starten, som når det har været kogt op i vand først.
Tilberedning af modermælk & johannesbrødsmel
Når du bruger modermælk, må modermælken ikke opvarmes for meget, da det vil gøre, at nogle af næringsstofferne i mælken går tabt. Her skal du have lavet en relativ tyk blanding af johannesbrødkernemel du så efterfølgende blander op i modermælken. Jo mindre vand du tilføjer din mælk jo bedre. Der skal dog nok vand til at „grøden‟ kan opløses i mælken (og ikke giver klumper). Grundtanken er, at der skal bruges 0,5 g – 1 g johannesbrødkernemel pr 100 ml ml, som opskriften længere oppe.
Hvor meget spiser baby pr måltid:
Din baby spiser omkring sin vægt: ex 5000 gram : 6 = 830 ml pr døgn. Mængden pr døgn deles med antal måltider pr døgn din baby spiser. Med 8 måltider i døgnet bliver det 833:8 = 104 ml pr måltid. Det vil sige, at der skal bruges 0,5 g – 1 g til et måltid til baby
Fremgangsmåden.
- Først afmåler du den mængde koldt vand i ml, der bruges.
- Så afmåler du den mængde johannesbrødkernemel, du skal bruge. Du skal bruge 0,5 – 1 g (ca. 1 ml) pulver pr. 100 ml pr måltid.
- Pisk johannesbrødkernemel i vandet og kog det op, mens du stadig pisker. Det skal kun lige op at koge.
- Så afkøler du blandingen lidt (skal under 50 grader). Hvorefter du pisker den mængde modermælk i, din baby spiser.
- Nu er mælken tykkere, og du skal (måske) vælge en flaskesut med et større hul, end din baby normalt bruger. Prøv dig frem.
Tilberedning af johannesbrødkernemel ved amning
Hvis du ammer skal du have givet johannesbrødkernemelen inden amningen. Det første du regner ud er, hvor meget din baby spiser pr måltid. Det gør du på samme måde, som når du tilbereder modermælk med johannesbrødkernemel.
Din baby spiser omkring sin vægt: ex 5000 gram : 6 = 830 ml pr døgn. Mængden pr døgn deles med antal måltider pr døgn din baby spiser. Med 8 måltider i døgnet bliver det 833:8 = 104 ml pr måltid. Det vil sige, at der skal bruges 0,5 g – 1 g til et måltid til baby
Hovedpointen er den samme nemlig at din baby skal have omkring. 0,5 g – 1 g johannesbrødkernemel ned i maven pr. måltid for den optimale virkning. Det vil sige for at tykne mælken, der lander i din babys mave.
Fremgangsmåden.
- Først afmåler du den mængde koldt vand, der bruges.
- Så afmåler du den mængde johannesbrødkernemel, du skal bruge. Du skal bruge 0,5 – 1 g (ca. 1 ml) pulver pr. 100 ml pr måltid.
- Pisk johannesbrødkernemel i vandet og kog det op, mens du stadig pisker. Det skal kun lige op at koge.
- Så afkøler du blandingen lidt.
- Den helt tynde grød gives med ske inden amningen.
Ingen bivirkninger registreret
Der er umiddelbart ikke registreret bivirkninger eller tilfælde med dårligere trivsel efter brug af fortykkelsesmidler.
Allergi overfor johannesbrødkernemel (ærteblomstfamilien/bælgfrugt) er yderst sjælden.
Andre artikler om flaske
- Hvor meget mælk skal en baby egentlig have?
- Hvor meget mælk cirka pr måltid?
- Tilskudsbladninger versus MME
- Flaskesut, hvilken størrelse til min baby?
- Opbevaring af modermælk, sådan gør du