LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Johannesbrødkernemel til fortykning af mælken

Babyer med refluks, der får flaske, kan det indimellem have effekt at fortykke mælken med johannesbrødkernemel. Vær opmærksom på, at det frarådes at give babyer anden næring end modermælk/modermælkserstatning i de første 4 måneder af livet, fordi deres tarmsystem menes først at være tilstrækkeligt udviklet til at kunne håndtere anden føde i den alder. Derfor bør fortykning af mælken med johannesbrødkernemel tilgås med en vis forsigtighed og i samråd med din læge eller børnelæge.

Nogle baby kan have problemer med at håndtere fortykket mælk i deres i forvejen belastede mavetarmsystem, med øget tendens til både mavesmerter, diarre og forstoppelse til følge, og at det også kan være ekstra svært at få bøvserne op gennem den tykke “suppe” i mavesækken.

Hvis din baby gylper så meget, at han eller hun har svært ved at tage nok på i vægt, og fortykning af mælken hjælper, kan fordele opveje de potentielle ulemper. Det samme gælder, hvis fortykning af din babys mælk kan hjælpe din baby nok til, at I kan styre jer igennem hverdagen uden medicinsk behandling. Du kender din baby bedst og i samråd med din babys læge, må du gøre, hvad du vurderer er mest optimalt i lige netop din babys situation.

Hvordan virker johannesbrødskernemel?

Johannesbrødskernemel er stivelse, der får mælken til at blive tykkere (mindre flydende og tynd) nede i mavesækken på barnet. Når mælken er tykkere, kan det nedsætte gylpe-tendensen (antallet af tilbageløb og gylp) Det ændrer ikke som sådan på en eventuelt bagvedliggende årsag til refluksen, men gør rent mekanisk, at mælken bliver mere tyktflydende, og dermed (måske) har lettere ved at blive nede i mavesækken.

Hos nogle hjælper det rigtig godt – og er nærmest et mirakel –  og hos andre lindere det ikke generne, idet der fortsat kan være tilbageløb af syre i spiserøret. Man kan kun finde ud af om det hjælper ens baby ved at prøve det.

Hvor købes johannesbrødskernemel?

I Danmark er det mest almindeligt at bruge johannesbrødkernemel som fortykningsmiddel til babyer (der findes også andre muligheder). Det er naturligt fri for gluten.

Det kan købes i håndkøb på apoteket, matas eller i helsekostforretninger.

Tilberedning af flaske med johannesbrødskernemel

Sådan tilbereder du en flaske til din baby med johannesbrødskernemel (opskrift fra Nordsjællands Hospital): 

  1. Først afmåler du den mængde koldt vand, der bruges til mælken. Du kan godt lave til et helt døgn af gangen, hvis din baby er over 4 måneder gammel. 
  2. Så afmåler du den mængde johannesbrødkernemel, du skal bruge. Du skal bruge 0,5 – 1 g (ca. 1 ml) pulver pr. 100 ml vand .
  3. Pisk johannesbrødkernemel i vandet og kog det op, mens du stadig pisker. Det skal kun lige op at koge. 
  4. Så afkøler du blandingen til håndvarm temperatur og pisker mælkepulveret i. 
  5. Mælkeblandingen kan opbevares i køleskabet, dog i højst et døgn
  6. Nu er mælken tykkere, og du skal (måske) vælge en flaskesut med et større hul, end din baby normalt bruger. Prøv dig frem.

Hvis du bruger færdigblandet modermælkserstatning, så pisker eller ryster du en tilsvarende mængde johannesbrødkernemel i den lunede mælkeblanding. Du kan gøre det samme med udmalket modermælk. Her vil blandingen dog ikke blive lige så tyk fra starten, som når det har været kogt op i vand først.

Ingen bivirkninger registreret

Der er umiddelbart ikke registreret bivirkninger eller tilfælde med dårligere trivsel efter brug af fortykkelsesmidler.

Allergi overfor johannesbrødkernemel (ærteblomstfamilien/bælgfrugt) er yderst sjældent.

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!