KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

IUGR / SGA / væksthæmning hos fosteret

Ovenstående dækker over en række tilstande i livmoderen, hvor barnet har fået for lidt næring i graviditeten. Man kan sige at fostret ikke har mulighed for den vækst, som dets genetiske potentiale har.

Det er især i graviditetens tredje trimester, at slut-vægtspurten sætter ind. Den starter fra omkring uge 28 og frem til fødslen. Her begynder barnet for alvor at tage på i vægt – 200 gram om ugen! Det vil derfor primært være fra uge 28 og frem, at moderkagen har problemer med at følge med, og at man ser væksthæmning hos barnet.

I Danmark regner man en baby for at være væksthæmmet, hvis barnets vægt ligger under 10 percentilen (på kurve for fostre) eller har en fostervægt, der er mere end 15 % under gennemsnitsvægten.

Hvad kan være årsagen?

Forhold hos moderen, der kan være årsag til væksthæmning

 • Rygning hos moderen i graviditeten – øger risiko for væksthæmning 2-3 gange
 • Svangerskabsforgiftning, der kan påvirke moderkagen
 • For højt blodtryk hos moderen
 • Særlig ernæringstilstand hos moderen; svære spiseforstyrrelser eller svær hyperemesis (opkast)
 • Sygdomme hos moderen; infektioner, stofskiftesygdom, tarmsygdom, nyresygdomme og andre
 • Misbrug (medicin, narkotika, men især alkohol) / dårlige sociale forhold
 • Tidligere dødsfødsel eller barn med IUGR (væksthæmning9
 • Går meget over tid (over 42 uger)

Forhold hos barnet i livmoderen, der kan være årsag til væksthæmning.

Hvad er problemet ved væksthæmning?

Hvis man mangler mad, er man begrænset i sin udvikling. Der er simpelthen ikke det til rådighed, som der er brug for. Barnet er presset inde i livmoderen, og kan kun vokse det som forholdene tillader.

Hvis fosteret vokser mindre end det er meningen, øges risikoen for komplikationer i graviditeten og lige efter fødslen (neonatale komplikationer). Samt muligvis risikoen for en række udviklingsmæssige problemer og medicinske sygdomme senere i voksenlivet.

Væksthæmmede fostre er i øget risiko for at mangle ilt inde i livmoderen. Barnet er også i øget risiko for at blive syg inde i livmoderen eller ikke at klare det – og altså dø inden fødslen.

Lige efter fødslen kan barnet have sværere ved at trække vejret og forsyne kroppen med ilt. Det væksthæmmede barn er også i øget risiko for at have grønt fostervand og sluge noget af det, så det kommer i lungerne. Eller barnet kan blive for kold, får kuldestress, der er meget farligt for en baby), eller falder i blodsukker.

Jo tidligere i graviditeten væksthæmningen begynder, jo mere presset vil barnet være, og jo større risiko vil der være for problemer i graviditeten, men også efter at barnet er kommet til verden.

Man kan også “bare” være lille

SGA betyder at man er lille i forhold til sin fosteralder (Small for gestational age), og det vil sige i forhold til, hvad danske babyer normalt er.

Man kan godt være “bare” lille af sin alder (fosteralder). Det ses eksempelvis hos asiatiske kvinder, der er mindre og føder mindre babyer end vi gør i Norden. Her vil vægtafvigelsen altså skyldes genetikken, og ikke at barnet har mangler mad inde i livmoderen. Det ses ved genetiske forhold, lille højde og vægt hos moderen og/eller faderen.

 • AGA (Appropriate for Gestational Age) = et normalvægtigt barn
 • SGA (Small for Gestational Age) = lille i forhold til sin fosteralder. Ved SGA forstås et foster, der ikke har opnået et specifikt mål eller estimeret vægt ved en given gestationsalder. Defineres som fostervægt under 10 percentilen eller som fødselsvægt mere end 15 % under gennemsnit for den givne gestationsalder. Barnet kan altså “bare” være lille, eller være det på grund af væksthæmning.
 • IUGR (Intrauterine Growth Retardation) er et klinisk begreb for et foster, der ikke har opnået sit genetiske vækstpotentiale på grund af væksthæmning.

Hvordan opdager man væksthæmning

Det kan være svært at opdage væksthæmning. Da jeg gik på jordemoderskolen mente man, at vi kun finder alt for få, hvilket selvsagt er kritisk. Hvordan det er i dag ved jeg ikke, men betingelserne er ikke blevet bedre, med de besparelser der har været især på opfølgningerne i den sidste del af graviditeten.

Meningen med konsultationerne hos lægen og jordemoderen er at opdage de børn, der ikke har det optimalt inde i livmoderen. Det gør man blandt andet ved at mærke på maven og vurdere, om barnet i livmoderen vokser, som han eller hun skal – om barnet er vokset siden sidst. Man vil også vurdere barnet i forhold til de andre børns fødselsvægt, hvis man har født før (det er normalt at det næste barn vejer mere end det første). Man vil også tage målet på livmoderen – finde symfyse-fundus målet og sikre sig at det stiger.

Hvis man er overvægtig, kan der være problemer med at vurdere barnets vækst inde i livmoderen, især hvis man har meget mavefedt. Det vil også gøre det sværere at skanne – at få korrekte resultater ved skanningen.

For lille vægtstigning kan også opdages af moderen selv, ved at barnet måske ikke bevæger sig så meget inde i livmoderen –  kaldet mindre liv, eller ved at maven ikke rigtig vokser. Eller man selv har købt sig til private skanninger, og at de opdager det der.

Det sker også, at det ikke er opdaget, men at man ved fødslen vurderer, at barnet er dysmaturt (ud fra barnets udseende) og/eller vægten er meget lille i forhold til gennemsnittet for den uge barnet er født i.

Hvad gør man ved mistanke om væksthæmning?

Hvis jordemoderen eller lægen i graviditeten har mistanke om at en baby har taget for lidt på i livmoderen, så vil man sende den gravide ind og blive skannet, for at vurdere hvad barnet vejer ved at “se” ind i livmoderen til barnet.

Skanning for IUGR - om barnet er væksthæmmet eller tager nok på i livmoderen

Ofte vil man skanne og skønne vægten ud fra barnets hovedomfang (HO), maveomfang (AO) og lårbensknoglens længde. Ofte måler man også blodgennemstrømningen gennem moderkagen, og flowet i barnet (hjernen). Desuden, afhængig af fosteralderen, vil man køre en CTG, for at tjekke at barnets hjerte-rytme over en periode ser fin ud.

Er den det, vil man ofte gentage skanningen, for at se hvordan tilvæksten har været i den mellemliggende periode.

Hvad gør man, når barnet i livmoderen er væksthæmmet?

Man kan følge babyer i livmoderen med skanning igennem flere måneder, hvis man vil sikre sig, at der er en passende vækst eller hvis tilvæksten er for lille. Den gravide vil kunne sygemeldes – og mellem skanningerne sendes hjem og “rue” (ligge i sin rede (seng) og tage den med ro og spise sund og nærende kost). Det har dog en tvivlsom effekt.

Hvis moderen ryger og stopper, ses en dokumenteret effekt på barnets vækst i livmoderen. Reduktion af stress hos moderen kan også have en mulig positiv betydning.

Hvis barnet inde i livmoderen vokser alt for lidt eller slet ikke vokser, kan man blive indlagt på hospitalet med henblik på udredning (det kunne være for infektioner) eller for at følge barnet helt tæt.

Det er hele tiden en vurdering af, om det er bedst, at barnet bliver i livmoderen eller om barnet har bedre af at komme til verden. Her vil fosteralderen på barnet have meget at sige, og hvor lidt barnet vokser i livmoderen. Der er nemlig mange problemer forbundet med at blive født for tidligt.

Hvad når væksthæmning ikke opdages

Det sker, at man først mistænker væksthæmning, når barnet er født, fordi barnet (mod forventning) ser væksthæmmet ud ved fødslen, også kaldet dysmatur eller overbåren.

Sker det burde barnet tilbydes samme behandling/hjælp som babyer, der har været fulgt hele graviditeten med væksthæmning, hvilket desværre ofte ikke er tilfældet.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!