Insemination kaldes også Intra Uterin (i livmoderen) Insemination og forkortes IUI.
IUI kan anvendes som behandling af ufrivillig barnløshed, eller hvis en kvinde ønsker graviditet uden samleje. Den kan foretages med mandens sæd (IUIH) eller med donorsæd (IUID), en anden mands sæd.
Insemination kræver, at kvinden har ægløsning for at kunne lykkes. For at opnå graviditet skal kvindens livmoder og æggeledere fungere normalt.
Insemination anvendes oftest, hvis manden har let nedsat sædkvalitet og/eller kvinden har uregelmæssig ægløsning. Hvis manden ikke har et stort nok antal egnede sædceller, kan der i stedet insemineres med donorsæd.
Inden man bliver tilbudt behandling med IUI, vil både manden og kvinden blive undersøgt for smitsomme sygdomme, og kvinden vil desuden blive undersøgt for celleforandringer, klamydia og røde hunde.
Hvordan foregår det?
Inden selve inseminationen vil nogle kvinder blive tilbudt hormonbehandling for at stimulere og regulere ægløsningen.
Ægløsningstidspunktet bestemmes ved hjælp af en ægløsningstest – eller ægløsningen stimuleres frem ved hjælp af en ægløsningssprøjte.
Inseminationen foretages 1-2 døgn efter ægløsningen, hvor den rensede sæd sprøjtes op i livmoderen.
Insemination er normalt ikke forbundet med smerte.
Video om insemination:
Hvad sker der efter inseminationen?
Efter inseminationen går du hjem og venter i 2 uger, hvorefter der laves en graviditetstest, der forhåbentlig er positiv.
Såfremt graviditetestesten er positiv, tilbyder de fleste steder en ultralydsscanning ca. 3 uger efter sæden er lagt op.
Herefter forløber graviditeten på samme måde som en spontant opstået graviditet, da der ikke er større risiko forbundet med graviditeter efter IUI end normalt.
Andre artikler om fertilitet
- Viden om alkohol og fertilitet
- Blommesækken, hvad er det?
- Folinsyre, hvorfor du skal starte nu!
- Gestationssækken, hvad er det?
- Hvordan fungerer en graviditetstest?