HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Insemination / IUI

Insemination kaldes også Intra Uterin (i livmoderen) Insemination og forkortes IUI. Insemination er når man mekanisk indføre sæden med det formål at opnå graviditet. Det gøres i forbindelse med at kvindens æg er klar til at modtage ægget med det formål at øge chancerne for graviditet. Insemination bruges som forsøg på at fremme chancerne for graviditet, hvor graviditet ikke har indfundet sig “af sig selv” eller hvis det ønskes uden samleje med. IUI kan anvendes som behandling af ufrivillig barnløshed, eller hvis en kvinde ønsker graviditet uden samleje. Det kan være man ikke har en partner eller ens partner også er kvinde.

Insemination kan foretages med mandens sæd (IUIH), med donorsæd (IUID), en anden mands sæd. Insemination anvendes oftest, hvis manden har let nedsat sædkvalitet og/eller kvinden har uregelmæssig ægløsning. Hvis manden ikke har et stort nok antal egnede sædceller, kan der i stedet insemineres med donorsæd. For at opnå graviditet skal kvindens livmoder og æggeledere fungere normalt, ligesom at insemination kræver at kvinden har ægløsning helt generelt og på det pågældende tidspunkt, for at kunne lykkes.

Inden man bliver tilbudt behandling med IUI, vil både manden og kvinden blive undersøgt for smitsomme sygdomme, og kvinden vil desuden blive undersøgt for celleforandringer, klamydia og røde hunde.

Hvordan foregår det?

Inden selve inseminationen vil nogle kvinder blive tilbudt hormonbehandling for at stimulere og regulere ægløsningen.

Ægløsningstidspunktet bestemmes ved hjælp af en ægløsningstest – eller ægløsningen stimuleres frem ved hjælp af en ægløsningssprøjte. Inseminationen foretages 1-2 døgn efter ægløsningen, hvor den rensede sæd sprøjtes op i livmoderen.

Insemination - kvinde der får foretaget insemination hos lægen

Insemination er normalt ikke forbundet med smerte.

Hvad sker der efter inseminationen?

Efter inseminationen tager man hjem og venter i 2 uger før man kan fastslå om man er blevet gravid. Dette gøres med en graviditetstest, der forhåbentlig er positiv.

Såfremt graviditetestesten er positiv, tilbyder de fleste behandlingssteder en ultralydsscanning ca. 3 uger efter sæden er lagt op.

Herefter forløber graviditeten på samme måde som en spontant opstået graviditet. Der er ikke er større risiko forbundet med graviditet efter IUI end normalt.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!