KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Flade brystvorter & indadvendte brystvorter

Nogle kvinder får desværre at vide, at deres bryster ikke dur til amning eller at de har flade og indadvendte brystvorter – selv om de slet ikke har det. Flade brystvorter er, når brystvorten ikke stikker ud af brystet, heller ikke når den berøres, men forbliver flad. Indadvendte brystvorter er, når brystvorten er trukket ind i brystet, OG ikke kan hjælpes ud (se senere).

Flade eller indadvendte brystvorter er ingen hindring for at kunne amme, men kan gøre det sværere at lægge barnet til brystet og sværere for en baby at få ved brystet (det kan afhjælpes med den rette hjælp). Med graviditetens hormoner bliver strengen, der holder brystvorten mere elastisk, hvilket gør at brystvorten kan forlænges under amningen. Det er især nyttig i den første tid efter fødslen, hvor barnet har mulighed for at ”forme” brystvorten, så den bliver nemmere at gå til og mere ammevenlig (forudsat at barnet kan få fat).

Hvad er (ægte) indadvendte brystvorter

Indadvendte brystvorter er, når den streng, der sidder i brystvorten, trækker brystvorten ind i brystet. Det ses ved, at brystvorten ligner toppen af en vulkan. De fleste indadvendte brystvorter kan trækkes ud – eller kommer selv ud, når brystvorten bliver stiv.

Uproblematiske indadvendte brystvorter
Babyinstituttet: Uproblematiske indadvendte brystvorter

Svært indadvendte brystvorter er, når strengen holder brystvorten inde og den ikke kan strækkes. Du har svært indadvendte brystvorter, hvis din brystvorte trækker sig ind og danner et “krater” i toppen af brystvorten, når du tager fat om det brune område med to fingre og klemmer sammen og trækker ud.

Hvilke udfordringer er der ved flade eller indadvendte brystvorter

Flade og indadvendte brystvorter kræver, at du lærer gode håndgreb til at kunne lægge din baby til brystet, og at din baby lærer en god teknik ved brystet – helt fra starten. Husk at din baby aldrig har prøvet at amme før, og derfor heller ikke har nogen præferencer for, hvordan en brystvorte skal føles inde i munden. Det er ved de allerførste amninger, at din baby lagrer erfaringer omkring det at spise og dermed også erfaringen med, hvordan det er at få fat ved lige netop dine brystvorter.

Overordnet ses to typer af problemer, hvis ens baby ikke kommer til brystet med en god teknik:

  1. En baby med et kraftigt sug vil gøre skade på brystvorten og det vil resultere i smertefulde amninger og sår på brystvorten.
  2. En baby med et svagt sug vil sutte, men kun få en mindre mængde mælk for sit arbejde ved brystet. Resultatet vil være hyppige amninger, lange amninger, for stort vægttab efter fødslen, problemer med at tage nok på, gulsot og brystbetændelse.

Ved problemer med at få fat om brystvorten kan det umiddelbart virke som en god løsning at introducere suttebrikker (ammebrikker). Det er dog en rigtig dårlig idé, da suttebrikkerne vil forstyrre din babys indlæring og gøre det sværere for din baby at lære en god teknik. Risikoen for at du, med ammebrikker, havner i nye større eller andre problemer er nemlig stor. Bed derfor i stedet om at få hands-on ammehjælp og vejledning i at amme uden brikker.

Ved meget svært indadvendte brystvorter (som er sjældne) kan suttebrikker dog ende med at være den eneste måde at få en baby til brystet.

Hvad jeg selv kan gøre hvis jeg har flade og indadvendte brystvorter

Måske du slet ikke har så flade eller indadvendte brystvorter igen? Måske dine brystvorter er helt fine og sagtens kan fungere. Lad os prøve at hjælpe dig med vores simple håndgreb og hands-on ammetilgang, der har hjulpet mange babyer til bryster med brystvorter i alle typer.

Vores Effektiv Smertefri Amning teknik (ESA-metoden) – er yderst gavnlig for dig, der har flade eller indadvendte brystvorter, især fordi du vil have brug for at vide, hvordan du lægger din baby til brystet med en god teknik. Du vil med metoden lære håndgreb til, hvordan du lægger din baby til brystet med en effektiv teknik.

Suttebrikker/ammebrikker vil gøre, at din baby vænnes til at få noget stort i munden at svøbe om, og end der er med flade og indadvendte brystvorter og vil derfor være endnu sværere at komme af med igen. Det er derfor, om muligt, bedst helt at undgå dem.

Du kan med fordel (allerede i graviditeten, så du er klar til din babys ankomst) investere i Medelas brystvorteformere, der er en stor hjælp ved flade, men især indadvendte brystvorter. De bruges mellem amningerne i starten.

Ved ekstremt indadvendte brystvorter kan suttebrikker være den eneste løsning, da det kan være den eneste måde at få barnet til brystet. Inden suttebrikkerne introduceres bør alt andet være prøvet, så du ved at der ikke var andre måder, hvis du skulle havner i nogle af de problemer suttebrikker ofte føre med sig som for lille mælkeproduktion, vægttab hos baby, baby har svært ved at tage nok på (få nok mælk ved brystet) og brystbetændelse.

Ønsker du hjælp til din amning, kan du;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!