Flade brystvorter og indadvendte brystvorter

Hos nogle kvinder er brystvorterne flade eller indadvendte. Flade brystvorter er, når brystvorten ikke stikker ud af brystet, heller ikke når den berøres, men forbliver flad.

Flade eller indadvendte brystvorter er ingen hindring for at kunne amme, men kan gøre det svære at lægge din baby til brystet og svære for din baby at få ved brystet. Med graviditetens hormoner bliver strengen, der holder brystvorten, mere elastisk, hvilket gør at brystvorten kan forlænges under amningen. Det er især nyttig i den første tid, hvor din baby så kan ”forme” brystvorten, så de passer til amning.

Hvornår har jeg indadvendte brystvorter

Indadvendte brystvorter er, når den streng, der sidder i brystvorten, trækker brystvorten ind i brystet. Det ses ved, at brystvorten ligner toppen af en vulkan. De fleste indadvendte brystvorter kan trækkes ud – eller kommer selv ud, når brystvorten bliver stiv.

Svært indadvendte brystvorter er, når strengen holder brystvorten inde og der ikke kan strækkes. Du har svært indadvendte brystvorter, hvis din brystvorte trækker sig ind og danner et “krater” i toppen af brystvorten, når du tager fat om det brune område med to fingre og klemmer sammen og trækker ud.

Uproblematiske indadvendte brystvorter

Det Private Barselshotel: Uproblematiske indadvendte brystvorter

Hvilke udfordringer er der ved flade eller indadvendte brystvorter

Flade og indadvendte brystvorter kræver at du lærer gode håndgreb til at kunne lægge din baby til brystet, og at din baby lærer en god teknik ved brystet helt fra starten. Husk at din baby aldrig har prøvet at amme før, og derfor heller ikke har nogen præferencer for, hvordan en brystvorte skal føles inde i munden. Det er ved de allerførste amninger, at din baby lagrer erfaringer omkring det at spise og dermed også erfaringen med, hvordan det er at få fat ved lige netop DINE brystvorter.

Overordnet ses to typer af problemer, hvis ens baby ikke kommer til brystet med en god teknik:

  1. En baby med et kraftigt sug vil gøre skade på brystvorten og det vil resultere i smertefulde amninger og sår på brystvorten.
  2. En baby med et svagt sug vil ligge og sutte, men kun få en meget lille mængde mælk for sit arbejde ved brystet. Resultatet vil være hyppige amninger, lange amninger, for stort vægttab efter fødslen, problemer med at tage nok på, gulsot og brystbetændelse.

Ved problemer med at få fat om brystvorten kan det umiddelbart virke som en god løsning at introducere suttebrikker. Det er dog en rigtig dårlig idé, da suttebrikkerne vil forstyrre din babys indlæring og gøre det endnu sværere for din baby at lære en god teknik på netop dine brystvorter. Bed derfor som udgangspunkt hellere om vejledning i at amme uden brikker. Risikoen for at du havner i nye større problemer med suttebrikker end uden gør, at suttebrikker som udgangspunkt ikke er en god hjælp.

Ved meget svært indadvendte brystvorter (som er sjældne) kan suttebrikker dog ende med at være den eneste måde at få en baby til brystet.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Hvis du har flade eller indadvendte brystvorter, har du mere end andre brug for at vide, hvordan du lægger din baby til brystet med en god teknik.

Undgå suttebrikker. Suttebrikker vil gøre, at din baby vænnes til at få noget stort i munden at svøbe om, og de er ved flade og indadvendte brystvorter derfor endnu svære at komme af med igen (og du undgår de problemer, der er ved suttebrikker).

Ved ekstremt indadvendte brystvorter kan suttebrikker være den eneste løsning, da det kan være den eneste måde at få barnet til brystet. Inden suttebrikkerne introduceres bør alt andet være prøvet.

ESA-metoden – Effektiv Smertefri Amning – er yderst gavnlig for dig, der har flade eller indadvendte brystvorter. Du vil med metoden lære håndgreb til, hvordan du lægger din baby til brystet med en effektiv teknik, der giver en stor mængde mælk til din baby, stimulerer mælkeproduktionen, og forebygger skade på brystvorterne.

Hvis du endnu ikke har født men ønsker at være så velforberedt på amningen som muligt, så vil vi varmt anbefale dig at deltage i vores Ammeforberedende kursus, som foregår både på hold og online.

Hvis du ønsker vores hjælpe efter fødslen med et Barselsophold, så kan du komme til os direkte fra hospitalet. Du kan også komme til os hjemmefra, fordi du måske først her opdager, at amningen ikke er så let, som du troede – læs her. Med vores ammevejledning på døgnbasis eller timebasis får du og din baby de bedste betingelser for en velfungerende amning og en langt mere velfungerende og glædesfyldt hverdag.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.