LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

Flade brystvorter & indadvendte brystvorter

Med risiko for at lyde sur, så er jeg simpelthen så træt af at så mange kvinder får at vide at deres bryster ikke dur til amning eller at de har flade og indadvente brystevorte – hvad de slet ikke har. Når det så er sagt så er der selvfølgelig nogle kvinder med flade brystvorterne eller med indadvendte brystvorter. Flade brystvorter er, når brystvorten ikke stikker ud af brystet, heller ikke når den berøres, men forbliver flad. Indadvendte brystervorter er når brystvorten er trukket ind i brystet OG ikke kan hjælpes ud (se senere).

Flade eller indadvendte brystvorter er ingen hindring for at kunne amme, men kan gøre det svære at lægge barnet til brystet (hvis barnet ikke kan få fat) og svære for en baby at få ved brystet (men det kan kompenseres for med den rette hjælp). Med graviditetens hormoner bliver strengen, der holder brystvorten, mere elastisk, hvilket gør at brystvorten kan forlænges under amningen. Det er især nyttig i den første tid efter fødslen, hvor barnet så har mulighed for at ”forme” brystvorten, så den bliver nemmere at gå til og mere ammevenlig.

Hvad er (ægte) indadvendte brystvorter

Indadvendte brystvorter er, når den streng, der sidder i brystvorten, trækker brystvorten ind i brystet. Det ses ved, at brystvorten ligner toppen af en vulkan. De fleste indadvendte brystvorter kan trækkes ud – eller kommer selv ud, når brystvorten bliver stiv.

Svært indadvendte brystvorter er, når strengen holder brystvorten inde og der ikke kan strækkes. Du har svært indadvendte brystvorter, hvis din brystvorte trækker sig ind og danner et “krater” i toppen af brystvorten, når du tager fat om det brune område med to fingre og klemmer sammen og trækker ud.

Uproblematiske indadvendte brystvorter
Baby Instituttet: Uproblematiske indadvendte brystvorter

Hvilke udfordringer er der ved flade eller indadvendte brystvorter

Flade og indadvendte brystvorter kræver at du lærer gode håndgreb til at kunne lægge din baby til brystet, og at din baby lærer en god teknik ved brystet helt fra starten. Husk at din baby aldrig har prøvet at amme før, og derfor heller ikke har nogen præferencer for, hvordan en brystvorte skal føles inde i munden. Det er ved de allerførste amninger, at din baby lagrer erfaringer omkring det at spise og dermed også erfaringen med, hvordan det er at få fat ved lige netop DINE brystvorter.

Overordnet ses to typer af problemer, hvis ens baby ikke kommer til brystet med en god teknik:

  1. En baby med et kraftigt sug vil gøre skade på brystvorten og det vil resultere i smertefulde amninger og sår på brystvorten.
  2. En baby med et svagt sug vil ligge og sutte, men kun få en meget lille mængde mælk for sit arbejde ved brystet. Resultatet vil være hyppige amninger, lange amninger, for stort vægttab efter fødslen, problemer med at tage nok på, gulsot og brystbetændelse.

Ved problemer med at få fat om brystvorten kan det umiddelbart virke som en god løsning at introducere suttebrikker (ammebrikker). Det er dog en rigtig dårlig idé, da suttebrikkerne vil forstyrre din babys indlæring og gøre det sværere for din baby at lære en god teknik på netop dine brystvorter. Bed derfor i stedet om at få hands-on ammehjælp og vejledning i at amme uden brikker. Risikoen for at du havner i nye større problemer med suttebrikker end dem du lige nu står i nu er stor.

Ved meget svært indadvendte brystvorter (som er sjældne) kan suttebrikker dog ende med at være den eneste måde at få en baby til brystet.

Hvad jeg selv kan gøre hvis jeg har flade og indadvente brystvorter

Måske de slet ikke er flade eller indadvente, dine brystvorter, måske der er helt fine og sagtens kan du til amning, selvom de ikke lige har bevidst sig endnu. Lad os prøve at hjælpe dig med vores simple håndgreb og hands-on ammetilgang, der har hjulpet mange babyer til bryster – med brystvorter i alle typer.

Vores Effektiv Smertefri Amning teknik (ESA-metoden) – er yderst gavnlig for dig, der har flade eller indadvendte brystvorter, især fordi du vil have mere end andre brug for at vide, hvordan du lægger din baby til brystet med en god teknik. Du vil med metoden lære håndgreb til, hvordan du lægger din baby til brystet med en effektiv teknik, der giver en stor mængde mælk til din baby, stimulerer mælkeproduktionen, og forebygger skade på brystvorterne – den virker også hvis du allerede har fået sår, så de kan ophele.

Undgå suttebrikker/ammebrikker. Suttebrikker vil gøre, at din baby vænnes til at få noget stort i munden at svøbe om, og de er ved flade og indadvendte brystvorter derfor endnu svære at komme af med igen (og du undgår de problemer, der er ved suttebrikker).

Du kan med fordel (allerede i graviditeten, så du er klar til din babys ankomst) i Medelas geniale brystvorteformere, der er en stor hjælp ved flade og indadvente brystvorter. De bruges mellem amningerne i starten.

Ved ekstremt indadvendte brystvorter kan suttebrikker dog være den eneste løsning, da det kan være den eneste måde at få barnet til brystet. Inden suttebrikkerne introduceres bør alt andet være prøvet, så du ved at der ikke var andre måder, hvis du havner i de problemer suttebrikker kan give; for lille mælkeproduktion, vægttab hos baby, baby har svært ved at tage nok på (få nok mælk ved brystet) og brystbetændelse.

En god teknik, her anbefaler vi vores ESA-metode, giver det bedste betingelser velfungerende amning og mælkeproduktion og tilpas og mæt baby på brystmælk – og behøver vi at sige det, en langt mere velfungerende og glædesfyldt hverdag.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!