fbpx

IBCLC / Internationalt certificeret ammekonsulent (IBLCE)

Med modermælksindustiens opblomstring i 70´erne faldt ammefrekvenserne drastiske. På baggrund at de faldende ammefrekvenser etablerede man derfor i 1985 i USA “International Board of Lactation Consultant Examiners” forkortet IBLCE. Formålet var at fremme amning – og at opgradere fagpersonalets viden om amning.

IBLCE´s mission er: “To establishes the highest standards in lactation and breastfeeding care worldwide and certifies individuals who meet these standards” www.iblce.org

Det gjorde at man i 1985 kunne certificere de første ammevejledere med titlen IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). IBCLC er den eneste internationalt anerkendte titel indenfor ammevejledning. Siden da er certificeringen blevet tilgængelig i 94 lande. Der findes i dag findes der omkring 30.000 internationalt certificerede ammekonsulenter (IBCLC ammekonsulenter), hvoraf omkring de 300 er danske.

Hvilken baggrund har en IBCLC-certificeret ammekonsulent?

For at kunne gå op til eksemen og blive IBCLC ammekonsulent skal man have stor klinisk erfaring, hvilket vil sige minimum 1000 timers vejledning indenfor amning i løber af de sidste 5 år. Der ud over skal man have mindst 90 timers teoretisk uddannelse indenfor amning, der skal godkendes.

IBCLC ammekonsulent

Herefter kan man gå til IBLCE-eksamen, som man skal bestå for at få certificeringen. Certificeringen er gældende i 5 år og skal herefter generhverves.

I Danmark etablerede man i 2011 Kompetencecenter for Amning og Human Laktation, der er placeret i Komiteen for Sund­hedsoplysning. Kompetencecentret udbyder hvert år en 90 times uddannelse (der strækker sig over et år), den er er godkendt til at kunne forberede sundhedspersonale (der også har de minimums 1000 timers vejledning) til at gå op til IBLCE-eksamenen og bliver IBCLC ammekonsulenter, men de 90 timer kan også tilegnes på andre måder.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.