HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Meget hyppige amninger, baby vil ammes hele tiden

Babyer bør ammes efter behov og generelt er anbefalingen “hyppig amning” særligt i starten af forløbet, hvor mælkeproduktionen skal etableres og hvor baby skal kunne holde sit blodsukker og sin vægt i overgangen fra at være foster til nyfødt. Hensigten er at du skal kigge på din baby fremfor på klokken, når du skal vurdere om det er tid til mad. Og at du ikke skal holde din baby hen eller ignorere tegn på sult. Der findes dog ingen helt skarp eller entydig definition på, HVOR hyppig “hyppig amning” er.

Vores erfaring på Baby Instituttet er, at babyer der spiser med en god teknik og hvis mødre har en god mælkeproduktion for det mester “lander på” omkring måltider i døgnet, hvor måltiderne i dagtiden består af flere amninger, otte en amning når barnet vågnede op af luren og en amning mere efter at have været vågen og fået en ren ble på.

Hyppige amninger - baby vil ammes hele tiden

Hyppig amning er på den måde helt normalt og også hvad man anbefaler. Hvis din baby har MEGET hyppige amninger, så vil det normalt være et tegn på, at noget kan og også bør optimeres omkring amningen, så din baby får adgang til mere mælk pr måltid og ikke skal spise så hyppigt og dermed også har mulighed for at hvile ud indimellem amningerne. Det vil naturligvis afhænge af den samlede situation om det er det der er i spil.

De meget hyppige amninger er et spisemønster, der svarer til, at ens baby forsætter sit velkendte mønster fra livmoderen af “kontinuerligt føde” og smålure. Et spisemønster, der ikke er optimal udenfor livmoderen, fordi din baby vil bruge uforholdsvis meget tid ved brystet for at få sine daglige kalorier også give søvnmønster præget af (for) korte soveintervaller. Korte lurere vil gøre din baby træt, så det kan være svært at have krafterne til at spise effektivt, hvilket kan gøre at der lander mindre eller kun meget lidt af den fede mælk i maven på din baby. Din baby vil så ikke være så mæt og vil skulle vågne igen “for tidligt” – før han eller hun er rigtig udhvilet for at spise.

Hvad kan årsagen være til meget hyppige amninger

De meget hyppige amninger kommer af, at det er nødvendigt for din baby at spise hyppigt og evt. også længe. Det skyldes ofte din babys teknik ved brystet, eller at der ikke er en god nok mælkeproduktion.

 • En ineffektiv teknik ved brystet gør, at din baby ikke kan fylde sin mavesæk helt ved brystet.
 • En ineffektiv teknik ved brystet medvirker til, at din baby primært får den tynde mælk – der ikke er særlig nærende og kun mætter i kortere tid og derfor hurtigt vil til brystet igen.
 • Teknikken har betydning for, om brystet producerer nok mælk

De meget hyppige amninger kan også komme af at:

 • Brysterne (endnu) ikke er startet op til en god nok mælkeproduktion.
 • Din babys mavesæk er ikke blevet udvidet til at kunne tage store nok portioner – fordi din baby endnu ikke har fået tilstrækkeligt af store portioner.
 • Det kan også komme af træthed og dermed en nedadgående spiral af små måltider og smålure.

Hvilke udfordringer er der ved meget hyppige amninger

Meget hyppige amninger kan give en oplevelse af, at ens baby ”hænger i brystet” det meste af dagen uden rigtigt at være tilfreds. Det kan være et enormt anstrengende spisemønster med risiko for, at det bliver en fast måde at spise på – en vane. Barnet kan også vende sig til nærmest at sove med brystet i munden, hvilket ikke kan regnes som “at spise” rigtigt, selvom barnet ligger ved brystet (med brystvorten i munden).

Drypvis mælkeindtag frem for en stor mængde mælk i maven over et kortere interval vil ikke give den samme følelse af mæthed, som hvis den samme mængde mælk lander i mavesækken på en gang. Det skyldes at ens mæthedsfølelse er forbundet med om mavesækken er fyldt, hvilket den ikke er hvis der spises over lang tid. Barnet, der ligger ved brystet længe for at spise, vil derfor ikke have den dejlige følelse af mæthed, som der kendetegner det at spise. Ligesom man godt kan falde i søvn, når man bliver træt eller udtrættet af at spise selvom man ikke oplevet at være mæt, mæt.

Hvis din baby bare har en kort periode med meget hyppige amninger kan det være et appetitspring og det er helt normalt – gælder først efter at din baby tager godt på ved brystet = følger sin vægtkurve (se vægtkurver for babyer her).

Hvad jeg selv kan gøre ved meget hyppige amninger

Det vil altid være lettere at bryde et uhensigtsmæssigt spisemønster, inden det bliver en vane. Og det vil altid være lettere at bryde en vane, jo ”yngre” vanen er. Det er altså bare at komme i gange med at gøre noget, hvis du oplever at din baby ikke spiser effektiv ved brystet, fylder sin mave også bliver mæt.

Vær opmærksom på, at din baby ikke selv vil have overblik over amningen eller livet udenfor livmoderen til selv at kunne ændre på situationen. Det er din opgave, som forælder. Løsningen er selvfølgelig at finde den bagvedliggende årsag til de hyppige måltider og at gøre noget ved den, så situationen ændres.

Inspiration til årsagsjagt kan være at stille sig selv følgende spørgsmål:

 • Får min baby mad nok pr. måltid?
 • Bliver min baby udmattet og falder i søvn ved brystet inden mavesækken er helt fyldt?
 • Er teknikken min baby anvender ved brystet effektiv?
 • Får min baby nok af den fede, mættende mælk?
 • Er min mælkeproduktion god nok?
 • Fungerer min nedløbsrefleks?
 • Er jeg stresset?
 • Har min baby brug for at lære at sove?
 • Har min baby ondt – og trøster sig ved brystet?

Det er vores erfaring, fordi vi ser det hver dag, at anset hvad du og din baby bakser med i forhold til amningen, så vil vores hands-on ammevejledning og ESA-metode kunne hjælpe dig – og ikke mindst din baby.

ESA-metoden kan læres på 3 måder;

Booker du en tid hos os kan vi hjælpe dig og din baby med at finde den bagvedliggende årsag og en løsning på hvordan I kommer videre og får etableret en velfungerende amning. Der vil danne gundlagt for nye spise og sove-mønstre hjemme hos jer, der bedre fremmer din babys udvikling og gør jeres hverdag sjovere sammen, end den situation I lige nu står i.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have min interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!