HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Meget hyppige amninger, baby vil ammes hele tiden

Babyer bør ammes efter behov og generelt er anbefalingen “hyppig amning” særligt i starten, hvor mælkeproduktionen skal etableres og hvor din baby skal holde sit blodsukker og sin vægt i overgangen fra at være foster til nyfødt. Hensigten er, at du skal kigge på din baby frem for på klokken, når du skal vurdere om det er tid til mad. Og at du ikke skal holde din baby hen eller ignorere tegn på sult. Der findes dog ingen helt skarp eller entydig definition på, HVOR hyppig “hyppig amning” er.

Vores erfaring på Baby Instituttet er, at babyer der spiser med en god teknik og hvis mødre har en god mælkeproduktion for det meste “lander på” omkring 6-8 måltider i døgnet, hvor måltiderne i dagtiden består af flere amninger, en amning når barnet vågner op af luren og en amning mere efter at have været vågen og fået en ren ble på inden næste lur (nogle vil tælle det for flere måltider, vi tæller det som et; hovedret og dessert).

Hyppige amninger - baby vil ammes hele tiden

Hyppig amning er på den måde helt normal og også hvad man anbefaler.

Hvis din baby har MEGET hyppige amninger, vil det normalt være et tegn på, at noget kan og bør optimeres omkring amningen, så din baby får adgang til mere mælk pr måltid og ikke skal spise så hyppigt. Det vil også give bedre mulighed for at hvile mellem amningerne. Det vil naturligvis afhænge af den samlede situation om det er det der er i spil.

De meget hyppige amninger er et spisemønster, der svarer til, at ens baby fortsætter sit velkendte mønster fra livmoderen af “kontinuerligt føde” og smålure. Et spisemønster, der ikke fungere  optimalt uden for livmoderen, fordi din baby vil bruge uforholdsvis meget tid ved brystet for at få sine daglige kalorier også give et søvnmønster præget af (for) korte soveintervaller. Korte lure vil gøre din baby træt, så det er svært at have kræfter til at spise effektivt, hvilket kan gøre at der lander mindre eller kun meget lidt af den fede mælk i maven på din baby. Din baby vil så ikke være så mæt og vil skulle vågne igen “for tidligt” – før han eller hun er rigtig udhvilet for at kunne spise.

Hvad kan årsagen være til meget hyppige amninger

De meget hyppige amninger kommer af, at det er nødvendigt for din baby at spise hyppigt og evt. også længe. Det skyldes ofte teknikken ved brystet, eller mælkeproduktion.

  • En ineffektiv teknik ved brystet gør, at barnet ikke kan fylde sin mavesæk helt ved brystet.
  • En ineffektiv teknik ved brystet medvirker til, at barnet primært får den tynde mælk – der ikke er særlig nærende og kun mætter i kortere tid og derfor hurtigt vil til brystet igen.
  • Teknikken har betydning for, om brystet producerer nok mælk

De meget hyppige amninger kan også komme af at:

  • Brysterne (endnu) ikke er startet op til en god nok mælkeproduktion.
  • Barnets mavesæk er ikke blevet udvidet til at kunne tage store nok portioner – fordi barnet endnu ikke har fået store portioner.
  • Det kan også komme af træthed og dermed en nedadgående spiral af små måltider og smålure.

Hvilke udfordringer er der ved meget hyppige amninger

Meget hyppige amninger kan give en følelse af, at ens baby ”hænger i brystet” det meste af dagen uden at være tilfreds. Det kan være et enormt anstrengende spisemønster med risiko for, at det bliver en måde at spise på – en vane. Barnet kan også vende sig til nærmest at sove med brystet i munden, hvilket ikke kan regnes som “at spise” rigtigt, selvom barnet ligger ved brystet (med brystet i munden).

Drypvis mælkeindtag frem for en stor mængde mælk i maven over et kortere interval vil ikke give den samme følelse af mæthed, som hvis den samme mængde mælk landede i mavesækken på en gang. Det skyldes, at ens mæthedsfølelse er forbundet med, om mavesækken er fyldt, hvilket den ikke bliver, hvis der spises over lang tid. Barnet, der ligger ved brystet længe for at spise, vil derfor ofte ikke have den samme dejlige følelse af mæthed, der kendetegner det at spise. Ligesom et barn godt kan falde i søvn, når han/hun bliver træt eller udtrættet af at spise selvom barnet endnu ikke er helt mæt.

Har din baby bare en kort periode med hyppige amninger, kan det være et appetitspring og det er helt normalt. Det gælder først efter at din baby er begyndt at tage godt på ved brystet = følger sin vægtkurve (se vægtkurver for babyer her).

Hvad jeg selv kan gøre ved meget hyppige amninger

Det vil altid være lettere at bryde et uhensigtsmæssigt spisemønster, inden det bliver en vane. Og det vil altid være lettere at bryde en vane, jo yngre den er. Det er altså bare at komme i gang med at gøre noget, hvis du oplever at din baby ikke spiser effektivt ved brystet, bliver mæt.

Vær opmærksom på, at din baby ikke selv vil have overblik over amningen eller livet uden for livmoderen til at kunne ændre på situationen. Det er din opgave, som forælder. Løsningen er selvfølgelig at finde den bagvedliggende årsag til de hyppige måltider og at gøre noget ved den, så situationen ændres.

Inspiration til årsagsjagt kan være at stille sig selv følgende spørgsmål:

  • Får min baby mad nok pr. måltid?
  • Bliver min baby udmattet og falder i søvn ved brystet, inden mavesækken er helt fyldt?
  • Er teknikken min baby anvender ved brystet effektiv?
  • Får min baby nok af den fede, mættende mælk?
  • Er min mælkeproduktion god nok?
  • Fungerer min nedløbsrefleks?
  • Er jeg stresset?
  • Har min baby brug for at lære at sove?
  • Har min baby ondt – og trøster sig ved brystet?

Ønsker du hjælp til at finde den bagvedliggende årsag til de hyppige amninger og hjælp til at få etableret nye spise og sove-mønstre hjemme hos jer, kan du;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have min interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!