Meget hyppige amninger, baby vil ammes hele tiden

Babyer bør ammes efter behov og generelt er anbefalingen “hyppig amning” særligt i starten af forløbet, hvor mælkeproduktionen skal etableres og hvor baby skal kunne holde sit blodsukker og sin vægt i overgangen fra at være foster til nyfødt. Hensigten er at du skal kigge på din baby fremfor på klokken, når du skal vurdere om det er tid til mad. Og at du ikke skal holde din baby hen eller ignorere tegn på sult. Der findes dog ingen helt skarp eller entydig definition på, HVOR hyppig “hyppig amning” er.

Vores erfaring på Baby Instituttet er, at babyer der spiser med en god teknik og hvis mødre har en god mælkeproduktion for det mester “lander på” 7-8 måltider i døgnet, hvoraf hvert enkelt måltid består af flere amninger, som splittes op af vågentid, bøvs og bleskift imellem.

Hyppige amninger - baby vil ammes hele tiden

Hyppig amning er på den måde helt normalt og også hvad man anbefaler. Hvis din baby har MEGET hyppige amninger, så kan det dog være et tegn på, at noget kan og eventuelt også bør optimeres for at din baby kan få adgang til mere mælk pr måltid og dermed også har mulighed for at hvile ud indimellem amningerne. Det vil naturligvis afhænge af den samlede situation.

De meget hyppige amninger er et spisemønster, der svarer til, at din baby forsætter sit velkendte mønster fra livmoderen af “kontinuerligt føde” og smålure. Et spisemønster, der ikke er optimal for udviklingen udenfor livmoderen, fordi din baby vil bruge uforholdsvis meget tid ved brystet for at få sine daglige kalorier og måske også få et søvnmønster præget af (for) korte soveintervaller.

Hvad kan årsagen være til meget hyppige amninger

De meget hyppige amninger kommer af, at det er nødvendigt for din baby at spise hyppigt og evt. også længe. Det skyldes ofte din babys teknik ved brystet, eller at der ikke er en god nok mælkeproduktion.

 • En ineffektiv teknik ved brystet gør, at din baby ikke kan fylde sin mavesæk helt ved brystet.
 • En ineffektiv teknik ved brystet medvirker til, at din baby primært får den tynde mælk – der ikke er særlig nærende og kun mætter i kortere tid og derfor hurtigt vil til brystet igen.
 • Teknikken har betydning for, om brystet producerer nok mælk

De meget hyppige amninger kan også komme af at:

 • Brysterne (endnu) ikke er startet op til en god nok mælkeproduktion.
 • Din babys mavesæk er ikke blevet udvidet til at kunne tage store nok portioner – fordi din baby endnu ikke har fået tilstrækkeligt af store portioner.
 • Din babys mavesæk er skrumpet ind til en for lille størrelse, fordi din baby i en periode har fået for lidt mad.

Hvilke udfordringer er der ved meget hyppige amninger

Meget hyppige amninger kan give en oplevelse af, at ens baby ”hænger i brystet” det meste af dagen uden rigtigt at være tilfreds. Det kan være et enormt anstrengende spisemønster med risiko for, at det bliver en fast måde at spise på – en vane.

Det vil altid være lettere at bryde et uhensigtsmæssigt spisemønster, inden det bliver en vane. Og det vil altid være lettere at bryde en vane, jo ”yngre” vanen er.

Hvis din baby bare har en kort periode med meget hyppige amninger kan det være et appetitspring og det er helt normalt – gælder først efter at din baby tager godt på ved brystet = følger sin vægtkurve (se vægtkurver for babyer her).

Hvad jeg selv kan gøre ved meget hyppige amninger

Vær opmærksom på, at din baby ikke selv vil have overblik over amningen eller livet udenfor livmoderen til selv at kunne ændre på situationen. Det er din opgave, som forælder. Løsningen er selvfølgelig at finde den bagvedliggende årsag til de hyppige måltider og ændre på den.

Inspiration til årsagsjagt kan være at stille sig selv følgende spørgsmål:

 • Får min baby mad nok pr. måltid?
 • Bliver min baby udmattet og falder i søvn ved brystet inden mavesækken er helt fyldt?
 • Er teknikken min baby anvender ved brystet effektiv?
 • Får min baby nok af den fede, mættende mælk?
 • Er min mælkeproduktion god nok?
 • Fungerer min nedløbsrefleks?
 • Er jeg stresset?
 • Har min baby brug for at lære at sove?
 • Har min baby ondt – og trøster sig ved brystet?

Det er vores erfaring, fordi vi ser det hver dag, at anset hvad du og din baby bakser med i forhold til amningen, så vil ESA-metoden hjælpe dig – og ikke mindst din baby.

Den kan læres på 4 måder;

Kommer du i hænderne på os, kan vi hjælpe dig og din baby med at finde den bagvedliggende årsag og en løsning på, og vise jer hvordan I kommer videre derfra og får etableret en velfungerende amning. Der vil danne gundlagt for nye spise og søve-mønstre, der bedre fremmer din babys udvikling og gør jeres hverdag sjover sammen.

Ønsker du en tid eller at høre hvad vi kan gøre for dig og din baby, så er du velkommen til at sende os en SMS til 22773571, om at du gerne vil ringes op om amning. Så ringer vi til dig, så snart vi ikke lige sidder med en baby i hænderne.

Du kan se hvordan vi ser ud her, så du ved hvem de taler med – eller hvem du kommer til at se.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have min interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.