...

Hvorfor veerne kan forsvinder, ved ankomst til hospitalet

Det er almen viden blandt jordemødre – og tydeligt at iagttage – at veerne hos mange kvinder går i sig selv eller aftager væsentligt, når de ankommer til hospitalet.

Ofte rejser veerne sig igen efter nogen tid 30 minutter til 1 time, men veerne kan forblive aftagende. Tager veerne ikke til igen, efter ankomst til hospitalet, må man vurdere, hvad I så gør – om der kan/skal afvente yderligere på spontant forløb eller om der skal anlægges en i.v.-adgang og opsættes et ve-drop – om veerne skal stimuleres med kunstigt oxytocin af den grund (men også af mange andre grunde).

Hvorfor aftager veerne?

Årsagen til, at veerne aftager eller forsvinder ved ankomst til hospitalet, er, at det generelt er utrygt at flytte sig fra et sted til et andet under fødslen. Er man i fødsel og bliver man stresset, hæmmer det kroppens oxytocinniveau, og dermed veerne.

Det nye sted vil først skulle ses an og på et ikke rationelt niveau „godkendes‟ som et trygt sted at føde – sætte sit barn til verden, før veerne rejser sig igen (stresshormonerne skal falde og oxytocinen stige). Oxytocinproduktion spiller også en vigtig rolle efter fødslen i forhold til tilknytningen og kærligheden til ens barn og for amningen.

Det er klart, at de mennesker du møder det nye sted, den modtagelse du får og de fysiske omgivelser vil have betydning for, hvordan det nye miljø som fødende opleves.

Fremtidens fødestuer skal forebygge det

Netop hvordan man kan lave fremtidens fødestuer, så de emotionelt opleves som trygge og et godt miljø at „nedkomme‟ har man arbejdet man med i et innovationsprojekt i Herning med henblik på at kunne hjælpe gravide kvinder til at få veer på egen hånd. Fremtidens fødestuer har set dagens lys på det nye Supersygehus vest for Herning. Og måske deres erfaringer med projektet kan komme til at smitte af på resten af landets fødestuer.

Chefjordemoder Ann Fogsgaard siger til Netavis Syddjurs:

„Vi ved, at omgivelserne spiller en rolle for, hvor tryg og afslappet den gravide føler sig, og det har også indflydelse på fødslens forløb, og hvordan kvinden oplever smerter. Derfor vil vi nu undersøge, hvordan vi kan skabe et fødemiljø, der gavner mor og barn – både under og efter fødslen‟.

Ved at skabe et mere afslappende fødemiljø håber man at kunne hjælpe gravide kvinder til at få veer på egen hånd. Til inspiration for fremtidens fødestuer har der blandet været en biolog fra Givskud Zoo, en designpsykolog, en antropolog og en spiludvikler med på råd.

„Vi ved for eksempel fra dyrenes verden, at de trækker sig tilbage, når de skal føde. Kan vi overføre noget af dette til mennesker, så rummets indretning også tager hensyn til behovet for privathed og uforstyrrethed? Vi ved også, at bevægelse hjælper barnet med at vende sig i moderens mave. Kan indretningen af rummet opfordre kvinden til at bevæge sig? Det er blot nogle af de områder, vi gerne vil udforske‟. Siger Ann Fogsgaard til avisen.

Hvad du selv kan gøre…

Man må formode, at det at være forberedt på fødselsprocessen har noget at sige i forhold til at føle sig tryg. Fødselsforberedelse, det at kende til fødselsprocessen, vil have indflydelse på forløbet og også overgangen fra hjemme til at komme på hospitalet.

Rundvisning på fødeafdelingen og fødestuen i graviditeten vil formentlig også kunne være med til at reducere den stress, der kan opstå ved at skulle flytte sig under fødslen. Det at hospitalet og fødestedet er „genkendeligt‟, vil formentlig have en positiv indflydelse i forhold til at reducere stresshormonerne ved ankomst til hospitalet (og ved det undgå at veerne aftager eller ikke rigtig rejser sig ordentligt igen).

Muligheden for at vide hvilken jordemoder man mødes af på hospitalet, det vil sige at være tilknyttet en kendt jordemoder, vil også kunne være med til at reducere usikkerhed. På den måde vil man kende sin jordemoder eller de jordemødre, der vil modtage en på hospitalet. Man kommer ind på hospitalet til en jordemoder, man kender.

Den sidste ting, der også vil have en positiv effekt på stresshormonerne (og med det oxytocinen, der står for veerne) er det samspil du og din partner har under veerne. Hvis det er din partner, der hjælper dig gennem veerne, vil du være mindre sårbar i forhold til at flytte lokation under fødslen, fordi du jo har din partner med dig.

Der er altså en del, du selv kan gøre i forhold til din kommende fødsel. Gå til fødselsforberedelse, især fødselsforberedelse, hvor din parter har en central rolle. Deltage i rundvisningen på hospitalet og se hvilke tilbud der er tilknyttet dig hospital i forhold til måske at „kende din jordemoder‟.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler til dig

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!