Blog

Min Baby - 1 måned til 1 år / Sundhed, trivsel og udvikling

hvorfor skal en baby bøvse?

hvorfor skal en baby bøvse?

VIDEO: I denne video fortæller jordemoder og sygeplejerske Charlotte Utzon om hvorfor din baby har brug for at bøvse.

Når det er, at dit barn suger mælk ud, så i det at mælken bliver udsat for et tryk, der gør at mælken kommer til at skumme. Du kan prøve det selv, når du skal hælde mælk uanset og det er piskefløde eller skummetmælk, hvis du hælder det ud af en lille åbning i kartonen, så vil det skumme når du hælder det op i et glas. Lidt på samme måde giver det forståelsen for at når dit barn rent faktisk suger mælken til sig – uanset og det er via dine bryster eller via en flaske, så vil det, at mælken kommer ud og kommer vi et tryk fra et rum til et andet skabe en luftsammensætning i mælken.

Alt fylder i mavesækken – også luft

Alt form for luft nede i din barns mavesæk fylder jo. Fylder jo på den måde, at det tager jo pladsen fra alt den dejlig mad der kunne være dernede. Så det er vigtigt at dit barn får bøvset af. Når dit barn får bøvset af, så er alt den plads, der er nede i maven, kun fyldt op med mad. Og når maven er fyldt op med mad, så regulerer din baby meget hurtigere søvnen og meget hurtigere får din baby følelsen i kroppen af at det er dejligt at være til og får følelsen af velbehag.

Så hvorfor er det vigtigt at din baby bøvser? Det er det, fordi det er vigtigt, at din baby kommer af med alt det luft, der fylder op i til ingen verdens nytte, når vi kan få en masse dejlig mad ned i mavesækken hos dit barn, masser af gode kalorier, som dit barn kan fordøje, vokse og udvikle sig på og så få en dejlig dyb søvn af.

Hvis din baby ikke kommer af med sine bøvser

Hvis nu du har en baby, der har svært ved og bøvse og svært ved at få luften op, så er det din baby risikerer at få alt den her luft igennem hele sit system. Luften skal jo komme et eller andet sted hen, så dvs. at luften skubbes videre i tarmene og kan danne sådan nogle luftbobler eller luftperler. Det kan selvfølgelig give store gener og for den sags skyld også store smerter på din baby, men udover det, så gør det selvfølgelig også, at din baby prutter mere. Der er nogen enkelte børn, som prutter væsentlig mere end de burde, og det er simpelthen, fordi de ikke er blevet bøvset godt nok af.

Det vigtigt at blive bøvset godt af, så de luftbobler, der kommer i tarmene, er gæringsbobler og ikke bobler der er taget med fra mavesækken.

Så god ide bøvs din baby og ros din baby for hver bøvs han eller hun laver.

Charlotte Utzon, jordemoder og sygeplejerske
Charlotte Rigmor Utzon (1960) er uddannet sygeplejerske i 1987 og senere også uddannet jordemoder (1996). Charlotte har siden arbejdet som jordemoder på det meste at Sjælland og som vikar i Norge. I 2009 startede hun og Ditte Bach Det Private Barselshotel i Gentofte. Charlotte har 3 børn, 2 dreng fra 1987 og 1990 og en pige fra 1993.