Hvor ofte skal en baby ammes / lægges til brystet

Der findes ingen regler for, hvor ofte en baby skal have mad. Tidligere mente man, at en baby skulle spise hver 4. time. Reglen var funderet på, hvor lang tid det tager for en baby at fordøje et måltid af modermælkserstatning, men senere har man fundet ud af, at modermælk er lettere at fordøje end modermælkserstatning. 4-timers reglen har derfor været årsag til mange sultne babyer og mislykkede ammeforløb.

I dag anbefaler sundhedsstyrelsen, at babyer spiser efter behov. Den anbefaling har ledt mange mødre (og fagpersonaler) i den modsatte grøft, med en tendens til at babyer tilbydes brystet meget ofte.

Hvor ofte en baby skal ammes.

Babyer skal selvfølgelig ammes, når de er sultne.

Fysiologisk set er babyer skabt til at kunne have mad i deres mavesæk til 3 timers mæthed under søvn, hvilket giver 7-8 amninger pr. døgn. De fleste babyer vil på nogle tidspunkter af døgnet kræve måltiderne med kortere interval og på andre med længere interval – eksempelvis om natten.

Mæt og tilfreds baby:

Mæt baby i mors arme, hvor ofte skal en baby ammes?

Hvad jeg skal kan gøre for min amning

Du skal være opmærksom på at din baby følger sin vægtkurve. En mindre vægtøgning betyder, at amningen skal optimeres for at dække din babys behov for mad.

Hvis din baby spiser mindre end 6-7 måltider i døgnet skal du være særligt opmærksom på, at din baby tager nok på i vægt. Tager din baby fint på, så nyd livet. Tager din baby ikke nok på, skal din baby spise flere måltider pr. døgn eller have mere mælk ved brystet pr. måltid.

Hvis din baby spiser hyppigt, og altså har kortere intervaller mellem amningerne, er der noget ved amningen, der kan optimeres, uanset om din baby holder sin vægt eller ikke gør. Det samme gør sig gældende hvis din baby har lange amninger. Det er anstrengende for en baby at være nødt til at spise meget ofte eller meget længe for at få sit daglige kaloriebehov dækket.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Alle ammeproblemer kan – og bør løses.

Det er opslidende, når amningen ikke fungere optimalt. Det er anstrengende at amme det meste af døgnet uden rigtigt at opleve, at ens baby slipper brystet mæt og tilfreds eller falder i en lang tung søvn efter at have været ved brystet.

Vores ESA-metode tager højde for at forebygge og løse alle de mest normale ammeproblemer og ammeudfordringer – herunder hyppige amninger, for korte amninger og lange amniner. Fordelen er, at I vil få frigivet en masser energi, som I i stedet vil kunne bruge på at nyde livet sammen og til udvikling.

Vi tilbyder ammevejledning på både timebasis og døgnbasis.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.