KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Hvor ofte skal en baby ammes / skal baby til brystet

Der findes ingen regler for, hvor ofte en baby skal have mad. Tidligere mente man, at en baby skulle spise hver 4. time. Reglen var funderet på, hvor lang tid det tager for en baby at fordøje et måltid af modermælkserstatning. Det er først senere at man finder ud af, at modermælk er lettere at fordøje end modermælkserstatning og nok nærmere tager omkring 3 timer af fordøje. 4-timers reglen har derfor været årsag til mange sultne babyer og mislykkede ammeforløb. I dag anbefaler Sundhedsstyrelsen, at babyer spiser efter behov.

Hvor ofte en baby skal ammes?

Babyer skal selvfølgelig ammes, når de er sultne.

Fysiologisk set er babyer skabt til at kunne have mad i deres mavesæk til op til omkring 3 timers mæthed under søvn (hvis maven er helt fyldt med mad op til søvnen). Det giver 6 måske 7-8 måltider pr. døgn lidt afhængigt af, hvor lang tid amningen tager.

Et måltid kan godt bestå af flere amninger med kort interval. Altså at baby spiser en god portion (hovedret), når han/hun vågner. Herefter har dit barn en periode med vågentid. For så at komme til brystet igen og spise en portion mere (dessert) inden næste lur. Dette kalder vi på Babyinstituttet et “splittet måltid”. Det er kun i dagstiden måltiderne bør være splittede med  vågentid.

En baby kan sagtens spise hyppigere

De fleste babyer vil på nogle tidspunkter af døgnet bede om måltiderne med kortere interval. Ofte om aftenen, hvor mælkeproduktionen naturligt er mindre end først på dagen. Ligesom din baby måske på andre tidspunkter har et længere interval mellem måltiderne – hvilket optimalt set vil være om natten.

Når man spørger mødre til babyer på 4 måneder, der alle tager tilpas på i vægt, hvor hyppigt de ammer, så er svaret alt mellem 5 og 17 gange pr døgn. Der er altså stor forskel på, hvor store portioner babyer spiser ad gangen, og sikkert også hvad man regner for et måltid. Om det er et måltid at spise “hovedret” og “dessert” eller om det er 2 måltider. Derudover handler antallet af måltider om babys teknik ved brystet, om adgangen til mælk i brystet (store bryster har generelt større lagerkapacitet) og om vane, altså hvor mæt er din baby vant til at føle sig. Ligesom vi voksne også kan få dækket et vores kaloriebehov pr døgn fordelt på flere små eller færre store måltider.

Pas på med alt for mange måltider per døgn, da det går ud over søvnen. Dårlig søvn vil ofte gøre at barnet spiser mindre per måltid. Hvorved der ses en negativ spiral. I forhold til søvnen er det vigtigt at måltiderne fungerer på en måde, så dit barn har nogle gode søvnstræk. Og at søvnen er  afbrudt af så få måltider som muligt om natten (ofte vil det være 2-3 og for en større baby 1 måltid og til sidst ingen).

Mæt og tilfreds baby:

Mæt baby i mors arme, hvor ofte skal en baby ammes?

Hvad kan jeg selv gøre for antallet af amninger pr døgn?

Du skal være opmærksom på, at din baby følger sin vægtkurve. En mindre vægtøgning end forventet betyder, at din baby skal have mere mad pr døgn, så din baby får mere mælk pr måltid eller alternativt flere måltider pr døgn. Derudover skal din baby have et normalt mønster for vandladning og afføring – og generelt være glad, veltilpas og i overskud.

Hvis din baby spiser mindre end 6-7 måltider i døgnet, skal du være særligt opmærksom på, om din baby tager nok på i vægt. Tager din baby fint på i vægt, så nyd livet. Tager din baby ikke nok på, skal din baby spise flere måltider pr. døgn eller have mere mælk ved brystet pr. måltid.

Hvis din baby spiser meget hyppigt, og altså har meget korte intervaller mellem måltiderne, vil det være et tegn på, at din baby kun spiser lidt pr. gang. Og hvis din baby kun spiser meget kort, at din baby måske primært får den tynde mælk. Hvis din baby kun spiser lidt pr. gang, er der noget ved amningen; teknikken eller mælkeproduktionen, der skal optimeres, uanset om din baby tager på i vægt eller ikke gør. Det samme gør sig gældende, hvis din baby har meget lange amninger. Det er anstrengende at være nødt til at spise for ofte eller meget længe for at få sit daglige kaloriebehov dækket.

Alle ammeproblemer kan – og bør løses. Det er opslidende for både mor og baby (og far), når amningen ikke fungerer optimalt. Det er selvsagt anstrengende at amme det meste af døgnet uden at opleve, at ens baby slipper brystet mæt og tilfreds eller falder i en lang tung søvn efter at have været ved brystet.

Søger du praksisviden og håndgreb til din amning er vores ESA-metode for dig. Den tager højde for at få amningen godt fra start og forebygge og løse de mest almindelige ammeproblemer og ammeudfordringer – herunder meget hyppige amninger, for korte amninger og meget lange amninger.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!