HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvor ofte skal en baby ammes / lægges til brystet

Der findes ingen regler for, hvor ofte en baby skal have mad. Tidligere mente man, at en baby skulle spise hver 4. time. Reglen var funderet på, hvor lang tid det tager for en baby at fordøje et måltid af modermælkserstatning, men senere har man fundet ud af, at modermælk er lettere at fordøje end modermælkserstatning. 4-timers reglen har derfor været årsag til mange sultne babyer og mislykkede ammeforløb.

I dag anbefaler Sundhedsstyrelsen, at babyer spiser efter behov.

Hvor ofte en baby skal ammes?

Babyer skal selvfølgelig ammes, når de er sultne.

Fysiologisk set er babyer skabt til at kunne have mad i deres mavesæk til op til 3 timers mæthed under søvn (hvis maven er helt fyldt med mad op til søvnen), hvilket giver 6 måske 7-8 måltider pr. døgn lidt afhængigt af, hvor hurtigt baby spiser. Et måltid kan godt bestå af flere amninger med kort interval. Altså at baby spiser en god portion, lige når han / hun er vågnet og så har en periode med vågentid (bøvs og bleskift) og herefter kommer til brystet igen og spiser en portion mere inden næste lur. Dette kalder vi et “splittet måltid”. Hvis din baby spiser 7-8 splittede måltider pr døgn så svarer det måske til ca 10 amninger, da det kun i dagstiden måltiderne bør være splittede af vågentid.

De fleste babyer vil på nogle tidspunkter af døgnet bede om måltiderne med kortere interval (ofte om aftenen, hvor mælkeproduktionen naturligt er lavere end først på dagen) og på andre tidspunker med længere interval – hvilket helst vil være om natten.

Når man spørger mødre til babyer på 4 måneder, der alle tager tilpas på i vægt, hvor hyppigt de ammer, så er svaret alt mellem 5 og 17 gange pr døgn. Der er altså stor forskel på, hvor store portioner babyer spiser ad gangen. Det handler dels om babys teknik ved brystet, om adgangen til mælk i brystet (store bryster har generelt større lagerkapacitet) og om vane, altså hvor mæt er din baby vant til at føle sig. Ligesom vi voksne kan også få dækket et gennemsnitligt kaloriebehov pr døgn fordelt på mange små eller færre store måltider.

Det vi på Baby Instituttet oplever i forhold til babyer er, at det fungerer bedst ikke at have alt for mange måltider på et døgn, da det kan gå ud over søvnen. I forhold til at have en god søvn er det allerbedst, at måltiderne er på en måde, så barnet kan sove nogle gode søvnstræk og sove om natten – kun afbrudt af så få måltider som muligt (ofte vil det være 2-3 og for en større baby 1 måltid eller ingen).

Mæt og tilfreds baby:

Mæt baby i mors arme, hvor ofte skal en baby ammes?

Hvad jeg selv kan gøre for antallet af amninger pr døgn?

Du skal være opmærksom på, at din baby følger sin vægtkurve. En mindre vægtøgning en forventet betyder, at din baby skal have mere mad pr døgn. Ofte betyder det at amningen skal optimeres. Derudover skal din baby have et normalt mønster for vandladning og afføring svarende til sin alder – og generelt være glad, veltilpas og i overskud.

Hvis din baby spiser mindre end 6-7 måltider i døgnet skal du være særligt opmærksom på, at din baby tager nok på i vægt. Tager din baby fint på, så nyd livet. Tager din baby ikke nok på, skal din baby spise flere måltider pr. døgn eller have mere mælk ved brystet pr. måltid.

Hvis din baby spiser meget hyppigt, og altså har meget korte intervaller mellem måltiderne, så vil det været et tegn på, at din baby kun spiser lidt pr gang. Og hvis din baby kun spiser meget kort, at din baby måske primært får den tynde mælk. Hvis din baby kun spiser lidt pr gang, så der er noget ved amningen, der kan optimeres, uanset om din baby holder sin vægt eller ikke gør. Det samme gør sig gældende, hvis din baby har meget lange amninger. Det kan være anstrengende at være nødt til at spise meget ofte eller meget længe for at få sit daglige kaloriebehov dækket.

Alle ammeproblemer kan – og bør løses. Det er opslidende for både mor og baby (og far), når amningen ikke fungerer optimalt. Det er anstrengende at amme det meste af døgnet uden rigtigt at opleve, at ens baby slipper brystet mæt og tilfreds eller falder i en lang tung søvn efter at have været ved brystet.

Vores ESA-metode tager højde for at forebygge og løse alle de mest normale ammeproblemer og ammeudfordringer – herunder meget hyppige amninger, for korte amninger og meget lange amninger. Og vi vil hellere end gerne hjælpe dig og din baby videre med jeres amning.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!