Hvor lang tid tager en amning?

Som udgangspunkt skal du amme, til din baby er mæt. Det er dog individuelt, hvor lang tid det tager en baby at spise sig mæt. En nyfødt baby vil skulle bruge væsentlig længere tid på at blive mæt, til trods for at en nyfødt babys mavesæk er lille. En baby på eksempelvis to måneder vil meget hurtigere kunne fylde en meget større mavesæk helt op og blive helt mæt.

  • En nyfødt baby bør maks. tage 1 time om at spise et måltid inkl. pusling og bøvsetid.
  • En 1 måned gammel baby tager oftest 20-30 minutter om et måltid.
  • En 2 måneder gammel baby tager oftest 5-10 minutter om et måltid.

Nyfødt ved brystet - hvor lang tid taget en amning af en nyfødt baby

Korte amninger?

Din baby kan som udgangspunkt ikke spise for kort tid ved brystet, HVIS han eller hun tager godt på i vægt – altså følger sin vægtkurve. Hvis din baby ikke følger sin vægtkurve eller vil til brystet meget hyppigt, kan det skyldes at din baby spise for kort tid ved brystet. Man kan også tænke at din baby måske kun får den tynde mælk.

OBS! Hvis din nyfødte baby sover meget (mere end gennemsnittet); har meget lidt vågentid, eller ikke er særlig aktiv i vågentiden, så kan det være et tegn på, at din baby ikke får nok at spise. Din baby kan have nedsat sit aktivitetsniveau, for at få maden til at “række længere”. Vi kalder det at barnet er “gået i dvale” eller fostertilstand.

Lange amninger?

Amning er en dejlig hyggestund for både mor og baby, men det er faktisk også et arbejde for din baby at hente mælken ud af brystet. Lange amninger KAN være tegn på, at din baby skal bruge særlig lang tid ved brystet for at få nok kalorier. Det kan være fordi din baby ikke har kræfter eller teknik til at “give den gas nok” ved brystet men mest drikker den mælk, der løber / drypper  mere eller mindre af sig selv. Lange amninger kan også være et tegn på, at mælkeproduktionen ikke er høj nok til, at din baby kan spise sig mæt på en gang, men istedet kun har adgang til en smule mælk ad gangen og derfor skal brugere længere tid, end hvis mælkeflowet var hurtigere / større. Hvis din baby ammer meget længe, så vær opmærksom på, om din baby rent faktisk spiser størstedelen af tiden – eller om meget af amningen er suttebevægelser uden efterfølgende synk. Hvis din baby ligger meget af tiden uden at synke, så betyder det også at din baby meget af tiden faktisk ikke spiser.

Har din baby spist en fin portion mælk og ligger mæt og tilfreds og hygger med at sutte videre ved brystet, så er det selvfølgelig helt fint. For amning er jo så meget andet og mere end kun mad. Men hvis din baby tager for lidt på i vægt eller virker sulten (går i panik) så snart han / hun ikke ligger ved brystet, så er der noget der bør optimeres, så din baby kan få adgang til mere mælk på kortere tid og dermed muligheden for at spise sig dejlig mæt.

Amning med ESA-metoden, én løsning til alle udfordringer

Vores ESA-metode (der står for Effektiv, Smertefri Amning) vil afkorte lange måltider, give mere mælk pr. amning og gøre korte måltider længere, fordi din baby bliver i stand til at spise mere af den mættende og nærende mælk i brystet.

Du kan lære ESA-metoden her;

ESA-metoden virker, uanset om din baby er tynd eller tyk, lille eller stor og uanset hvilken form og størrelse dine bryster og brystvorter har.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.