Som udgangspunkt skal du amme, til din baby er mæt. Det er dog individuelt, hvor lang tid det tager en baby at spise sig mæt. En nyfødt baby vil skulle bruge væsentlig længere tid på at blive mæt, til trods for at en nyfødt babys mavesæk er lille. En baby på eksempelvis to måneder vil meget hurtigere kunne fylde en meget større mavesæk helt op og blive helt mæt.
- En nyfødt baby der har en god teknik og adgang til nok mælk tager omkring 1 time om at spise et måltid inkl. pusling og bøvsetid.
- En 1 måned gammel baby tager oftest 20-30 minutter om et måltid.
- En 2 måneder gammel baby tager oftest 5-20 minutter om et måltid.
Korte amninger?
Din baby kan som udgangspunkt ikke spise for kort tid ved brystet, HVIS han eller hun tager godt på i vægt – altså følger sin vægtkurve. Hvis din baby ikke følger sin vægtkurve eller vil til brystet meget hyppigt, kan det skyldes, at din baby spiser for kort tid ved brystet. Man kan også tænke, at din baby måske kun får den tynde mælk.
Hvis din nyfødte baby sover meget (mere end gennemsnittet); har meget lidt vågentid, eller ikke er særlig aktiv i vågentiden, så kan det være et tegn på, at din baby ikke får nok at spise. På Babyinstituttet kalder vi det at barnet er “gået i dvale” eller fostertilstand.
Lange amninger?
Amning er en dejlig hyggestund for både mor og baby, men det er faktisk også et arbejde for din baby at hente mælken ud af brystet. Meget lange amninger kan være tegn på, at din baby skal bruge særlig lang tid ved brystet for at få nok kalorier.
Det kan være fordi din baby ikke har kræfter eller teknik til at “give den gas” ved brystet, men mest drikker den mælk, der løber mere eller mindre af sig selv. Meget lange amninger kan også være et tegn på, at mælkeproduktionen ikke er høj nok til, at din baby kan spise sig mæt og kun har adgang til en smule mælk ad gangen og derfor skal bruge lang tid på at få nok, end hvis mælkeflowet var hurtigere/større.
Hvis din baby ammer meget længe, skal du være opmærksom på, om din baby rent faktisk spiser størstedelen af tiden – eller om meget af amningen er suttebevægelser uden efterfølgende synk. Hvis din baby ligger meget af tiden uden at synke, betyder det, at din baby meget af tiden faktisk ikke spiser, men i bedste fald hygger og ellers nærmere små-sover ved brystet.
Har din baby spist en fin portion mælk og ligger mæt og tilfreds og hygger med at sutte videre ved brystet, er det selvfølgelig helt fint. For amning er jo så meget andet og mere end kun mad. Men hvis din baby tager for lidt på i vægt eller virker sulten (vil ligge meget ved brystet, er urolig eller er meget nem og sovende), er der noget der bør optimeres, så din baby får adgang til mere mælk på kortere tid og dermed muligheden for at spise sig dejlig/rigtig mæt.
En løsning til (næsten) alle ammeudfordringer
En løsning til (næsten) alle udfordringer er at optimere barnets teknik ved brystet. Det vil altid være det første og langt det bedste sted at starte uanset hvad du tumler med eller om det er din amning, der skal godt fra start.
Vores ESA-metode (der står for Effektiv, Smertefri Amning) optimerer på netop barnets teknik så den bliver mere optimal, smertefri og effektiv i forhold til at give barnet mere mad i maven for sit arbejde ved brystet. Den vil derfor også afkorte lange måltider, give mere mælk pr. amning og gøre korte måltider længere, fordi din baby bliver i stand til at spise mere af den mættende og nærende mælk i brystet.
Du kan lære ESA-metoden her;
- Du kan læse dig til metoden i vores ammebog ⇒
- Du kan lære metoden med vores Online Ammekursus, som du får adgang til her ⇒
- Du kan booke sparring eller en ammevejlendning her⇒
ESA-metoden virker, uanset om din baby er tynd eller tyk, lille eller stor og uanset hvilken form og størrelse dine bryster og brystvorter har.
Andre artikler om amning
- Hvordan sikres en god mælkeproduktion
- Lange amninger?
- Hyppige amninger?
- Hvorfor en babys teknik ved brystet er altafgørende
- Få jordemoderens tips til køb af ammeindlæg