Du går og er gravid, og alt er faktisk rigtig godt. Lige indtil du pludselig bliver i tvivl om din baby i livmoderen har det godt. Og hvad gør du så?

En vigtig parameter for, at din baby har det godt, er om din baby vokser, og om du mærker din baby – som du plejer. Er din baby lige så aktiv, som han eller hun plejer at være?

Det er vigtigt!  For en baby der føler sig truet inde i livmoderen vil nemlig ligge stille – altså bevæge sig markant mindre end han eller hun plejer.

Er der grund til bekymring, så tag kontakt!

Sker der noget, der får dig til at bekymre dig over, om din baby virkelig har det godt, så skal du kontakte din læge, din jordemoder eller hospitalet (eller vagtlægen). Alt efter hvem du kan få fat på, og hvor hurtigt du vurderer, at du har brug for en faglig vurdering.

En sundhedsperson kan hjælpe dig med at vurdere og undersøges, om din baby har det godt.

Mor nervøs for sin baby inde i maven

Hvordan har baby det så?

Hvad man vil gøre for at finde ud af, hvordan din baby i livmoderen har det afhænger af, hvor langt du er henne i graviditeten og hvor du bliver undersøgt.

Hos lægen og jordemoderen:

På hospitalet vil man også kunne:

For det meste vil det være falsk alarm (pyha sikke en forskrækkelse).

Barnet i livmoderen og graviditeten har det godt og du kan tage hjem og ikke bekymre dig om det mere.

Hvad nu hvis barnet ikke har det godt?

Hvis man er i tvivl om hvordan en baby har det, vil man holde ekstra øje. Så vil der være brug for yderligere opfølgning, og du vil aftale med lægen, hvornår du skal komme igen til tjek.

Men det sker også en sjælden gang imellem, at barnet har fået det så dårligt, at det er bedre for barnet at komme til verden – at afslutte graviditeten – end at blive inde i livmoderen. Hvad der er bedst vil både afhænge af barnets alder i graviditetsuger og barnets tilstand og hvad som truer barnet (hvorfor barnet har det dårligt).

Skal en baby i livmoderen ud (for at kunne hjælpes) vil det skulle ske ved kejsersnit eller ved at fødslen sættes i gang. Hvad der er bedst vil fødselslægen tage stilling til i den enkelte situation. Fødselslægen vil herunder skulle vurdere, om barnet vil kunne klare at vente de dage, det vil tage at sætte fødslen i gang, og om barnet i livmoderen vil kunne klare veerne, når de indfinder sig.

Vurdere man at barnet kan det, vil man sætte fødslen i gang og holde særligt øje igennem hele forløbet – med CTG. Vurderer fødselslægen ikke, at barnet ikke så godt vil kunne klare en igangsættelse og/eller en fødsel, så vil du få anbefalet et kejsersnit.

Alene det at blive født vil ofte afhjælpe årsagen til problemet. Andre gange er det nødvendigt at barnet kommer ud af livmoderen for at kunne få den rettet behandling.

Gode ods for din baby, jo tættere du er på terminen

Sker det for dig og er din baby til terminen, vil din baby have gode betingelser, når han eller hun kommer ud.

Er din baby før termin, vil din baby have brug for hjælp på børneafdelingen. Som tommelfingerregel jo yngre jo mere hjælp og jo længere indlæggelse på børneafdelingen.

Men skal vi ikke bare aftale, at din baby – i god ro og orden – bliver inde i livmoderen lidt endnu?