fbpx

Blog

Graviditet & ventetid

Hvad hvis barnet får det dårligt i livmoderen?

Mor nervøs for sin baby inde i maven

Du går og er gravid, og alt er faktisk rigtig godt. Lige indtil du pludselig bliver i tvivl om din baby i livmoderen har det godt. Og hvad gør du så?

En vigtig parameter for, at din baby har det godt, er om din baby vokser, og om du mærker din baby – som du plejer. Er din baby lige så aktiv, som han eller hun plejer at være?

Det er vigtigt!  For en baby der føler sig truet inde i livmoderen vil nemlig ligge stille – altså bevæge sig markant mindre end han eller hun plejer.

Er der grund til bekymring, så tag kontakt!

Sker der noget, der får dig til at bekymre dig over, om din baby virkelig har det godt, så skal du kontakte din læge, din jordemoder eller hospitalet (eller vagtlægen). Alt efter hvem du kan få fat på, og hvor hurtigt du vurderer, at du har brug for en faglig vurdering.

  • Det kan være ved mindre liv
  • Det kan være du har slået maven kraftigt
  • Det kan være at du har fået det meget dårligt.

En sundhedsperson kan hjælpe dig med at vurdere og undersøges, om din baby har det godt.

Mor nervøs for sin baby inde i maven

Hvordan har baby det så?

Hvad man vil gøre for at finde ud af, hvordan din baby i livmoderen har det afhænger af, hvor langt du er henne i graviditeten og hvor du bliver undersøgt.

Hos lægen og jordemoderen:

  • Hos lægen og jordemoderen vil de mærke dig på maven, se hvordan din baby vokser og bevæger sig i livmoderen og lytte hjertelyd.

På hospitalet vil man også kunne:

  • Skanne og se, hvordan det står til hos din baby inde i livmoderen. På skanningen vil lægen kunne måle, om din baby tager fint på i vægt (ud fra sin alder eller ud fra tidligere scanninger), se hvor meget fostervand der er hos din baby, og man vil kunne måle, at blodet løber kraftigt nok i navlesnoren og faktisk også inde i din baby.
  • Tage prøver på moderen (blodprøver, glukosebelastning mv.) for at se om der er tilstande i moderens krop, der presser barnet eller graviditeten.

For det meste vil det være falsk alarm (pyha sikke en forskrækkelse).

Barnet i livmoderen og graviditeten har det godt og du kan tage hjem og ikke bekymre dig om det mere.

Hvad nu hvis barnet ikke har det godt?

Hvis man er i tvivl om hvordan en baby har det, vil man holde ekstra øje. Så vil der være brug for yderligere opfølgning, og du vil aftale med lægen, hvornår du skal komme igen til tjek.

Men det sker også en sjælden gang imellem, at barnet har fået det så dårligt, at det er bedre for barnet at komme til verden – at afslutte graviditeten – end at blive inde i livmoderen. Hvad der er bedst vil både afhænge af barnets alder i graviditetsuger og barnets tilstand og hvad som truer barnet (hvorfor barnet har det dårligt).

Skal en baby i livmoderen ud (for at kunne hjælpes) vil det skulle ske ved kejsersnit eller ved at fødslen sættes i gang. Hvad der er bedst vil fødselslægen tage stilling til i den enkelte situation. Fødselslægen vil herunder skulle vurdere, om barnet vil kunne klare at vente de dage, det vil tage at sætte fødslen i gang, og om barnet i livmoderen vil kunne klare veerne, når de indfinder sig.

Vurdere man at barnet kan det, vil man sætte fødslen i gang og holde særligt øje igennem hele forløbet – med CTG. Vurderer fødselslægen ikke, at barnet ikke så godt vil kunne klare en igangsættelse og/eller en fødsel, så vil du få anbefalet et kejsersnit.

Alene det at blive født vil ofte afhjælpe årsagen til problemet. Andre gange er det nødvendigt at barnet kommer ud af livmoderen for at kunne få den rettet behandling.

Gode ods for din baby, jo tættere du er på terminen

Sker det for dig og er din baby til terminen, vil din baby have gode betingelser, når han eller hun kommer ud.

Er din baby før termin, vil din baby have brug for hjælp på børneafdelingen. Som tommelfingerregel jo yngre jo mere hjælp og jo længere indlæggelse på børneafdelingen.

Men skal vi ikke bare aftale, at din baby – i god ro og orden – bliver inde i livmoderen lidt endnu?

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.