fbpx

Blog

Amning & flaske

Fordelene og ulemperne blokamning

Fordelene og ulemperne blokamning

Blokamning vil sige, at du over et længere tidsinterval tilbyder din baby det samme bryst flere gange, med det formål at håndtere stor produktion af mælk.

Ved en velfungerende amning, hvor der er naturlige pauser i amningen, fordi ens baby mættes godt fra kun det ene bryst under amningen, er der en naturlig blokamning indlagt, da der jo her vil kunne gå op til 4 – 7 timer mellem amning fra henholdsvis det ene bryst og det andet bryst.

Fordele ved at blokamme

  • Din baby vil få mere af den mættende, fede mælk, fordi din baby kun får den tynde mælk i starten og resten af måltidet får den mere tykke, mættende mælk i brystet. Ved næste måltid, hvis det igen er ved samme bryst vil mælken evt. ikke have nået at dele sig i tynd og tyk mælk og også være mere tyk og mælk.
  • Nedløbsrefleksen vil være mindre vild, fordi den er mest voldsom i starten af måltidet, hvor brystet er meget fyldt og under den tynde mælk, der løber lettere.
  • Din baby vil sluge mindre luft ved brystet, fordi din baby primært sluger luft i starten af amningen ved indtag af den tynde mælk.
  • Mælkeproduktionen vil reduceres, fordi der er længere intervaller mellem tømningerne af brystet, hvilket det enkelte bryst vil opleve som om, at efterspørgslen er mindre og reagere ved at nedsætte produktionen.
  • Brystet vil tømmes bedre i bund ved amningen, hvilket kan forebygge brystbetændelse, hvis det er et problem.

Ulemperne ved at blokamme

  • Der vil evt. være mindre nedløb, fordi mange kvinder primært har nedløbsrefleks i starten af amningen. Din baby vil få mindre mælk gratis, og du skal derfor være sikker på, at din baby har en god teknik ved brystet, der kan kompensere herfor.
  • Det vil være mere hårdt for din baby at få mælken ud af brystet, fordi den tykke mælk (både den der er efter den tynde mælk og den der produceres undervejs) er hårdere arbejde for din baby at hente ud af brystet. Her er teknikken igen afgørende for, at det ikke bliver uoverskueligt hårdt for din baby at hente sine daglige kalorier.
  • Risikoen for brystbetændelse øges, da mælken står længere i brysterne inden tømning.
  • Mælkeproduktionen vil reduceres.

Du kan læse mere om blokamning her ⇒

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.