KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Hovedomfang / hovedmål – hvad skal en babys hoved måle?

Babyer har et stort hoved, men hvor stort skal hovedomfanget egenligt være?

Babys hovedomfang er et at de mål, jordemoderen tager ved den første undersøgelse af din baby på fødestuen efter fødslen. Senere holder sundhedsplejersken og lægen øje med  at  hovedomfanget øges. Men hvorfor er det egentlig, at man holder øje med hovedets omfang?

hovedomfang

Hvad er den normale vækst af hovedet?

Når man holder øje med en babys hovedomfang, er det primært for at sikre sig, at barnets hoved vokser, som det skal.

En babys hoved vokser for det meste jævnt hele tiden, med den største vækst i starten af livet. Du kan se på kurven at hovedet vokser næsten 6 cm i omfang de første 3 måneder af livet. I første leveår er tilvæksten 12 cm, hvor hovedet i andet leveår kun vokser yderligere 3 cm.

Du kan nedenfor se, hvilken tilvækst du kan forvente for din baby. Du tager hovedomfanget, din baby havde ved fødslen, og lægger det tal til, der står ud for din babys alder. Resultatet bliver det forventede hovedomfang. Din babys hovedet kan godt vokse mere end skemaet viser, men skal som udgangspunkt ikke vokse mindre.

Alder Forventet hovedomfang
 1 uge + 0,7 cm
 2 uger + 1,4 cm
 3 uger + 2,0 cm
 4 uger + 2,6 cm
 5 uger + 3,1 cm
 6 uger + 3,5 cm
 7 uger + 3,9 cm
 8 uger  + 4,3 cm
 9 uger + 4,7 cm
 10 uger   + 5,1 cm
 11 uger   + 5,4 cm
 12 uger  + 5,6 cm
 13 uger +  5,8 cm

For lille vækst af hovedet

En for lille vækst af hovedet kan skyldes, at barnet ikke får fedstoffer nok til at hovedet kan vokse normalt, men det ses meget sjældent i Danmark.

En babys kranie er sammesat af plader, der gør at hjernen kan vokse. I sjældne tilfælde sker det, at kraniepladerne vokser sammen, og dermed ikke kan give sig og gøre plads for den  voksende hjerne. Ved sammenvoksende kranieplader vil hjernen begrænses i sin vækst – hvilket er problematisk.

For lille vækst af hovedet kan også skyldes sjældne sygdomme. Et nyere fænomen, der forårsager for lile hovedvækst er Zika-virus. De smittede børn vil fra fødslen have små hoveder og en meget lille hovedtilvækst.

For stor vækst af hovedet

Babyer, der tager for lidt på i vægt, vil ofte se ud som om, de har store hoveder, men det skyldes primært, at kroppen ikke vækstmæssigt følger med i forhold til hovedet. De skal have mere mad til kroppen.

“For stor” vækst af hovedet vil ofte blot skyldes, at barnets hjerne vokser på en sund måde. I sjældne tilfælde kan for stor vækst af hovedet skyldes, at der på en unormal måde samler sig væske bag kranieknogler, kaldet Hydrocefalus. Ved unormal vækst af hovedet eller en pludselig voldsom tilvækst kan du bestille en tid hos din læge, der kan vurdere din babys hoved.

Kurver til print – WHO standarter

Ved at følge linkene finder du WHOs kurver for hovedomfang for henholdsvis piger og drenge.

Hovedomfang for piger

Hovedomfang for drenge

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!