HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hovedomfang / hovedmål – hvad skal en babys hoved måle?

Babyer har et stort hoved, men hvor stort skal hovedomfanget egenligt være?

Babys hovedomfang er et at de mål, man tager ved den første undersøgelse af din baby på fødestuen efter fødslen. Senere holder sundhedsplejersken og lægen øje med din babys hovedomfang. Men hvorfor er det egentlig, at man holder øje med hovedets omfang?

hovedomfang

Hvad er den normale vækst af hovedet?

Når man holder øje med din babys hovedomfang, er det primært for at sikre sig, at din babys hoved vokser, som det skal.

En babys hoved vokser for det meste jævnt hele tiden, med den største vækst i starten af livet. Du kan se på kurven at hovedet vokser næsten 6 cm i omfang de første 3 måneder af livet. i første leveår er tilvæksten 12 cm, hvor det i andet leveår kun vokser yderligere 3 cm.

Du kan nedenfor se, hvilken tilvækst du kan forvente for din baby. Du tager hovedomfanget, din baby havde ved fødslen, og lægger det tal til, der står ud for din babys alder. Resultatet bliver det forventede hovedomfang. Hovedet kan sagten vokse mere end skemaet viser, men skal som udgangspunkt ikke vokse mindre.

Alder Forventet hovedomfang
 1 uge + 0,7 cm
 2 uger + 1,4 cm
 3 uger + 2,0 cm
 4 uger + 2,6 cm
 5 uger + 3,1 cm
 6 uger + 3,5 cm
 7 uger + 3,9 cm
 8 uger  + 4,3 cm
 9 uger + 4,7 cm
 10 uger   + 5,1 cm
 11 uger   + 5,4 cm
 12 uger  + 5,6 cm
 13 uger +  5,8 cm

For lille vækst af hovedet

En for lille vækst af hovedet kan skyldes, at barnet ikke får fedstoffer nok til at hovedet kan vokse normalt, men det ses meget sjældent i Danmark

En babys kranie er sammesat af plader, der gør at hjernen kan vokse. I sjældne tilfælde sker det, at kraniepladerne vokser sammen, og dermed ikke kan give sig og gøre plads for den enormt voksende hjerne. Ved sammenvoksende kranieplader vil hjernen begrænses på en problematisk måde i sin vækst.

For lille vækst af hovedet kan også skyldes andre sjældne sygdomme.

Et nyere fænomen, der forårsager for lile hovedvækst er Zika-virus. De smittede børn vil fra fødslen have små hoveder og en meget lille hovedtilvækst.

For stor vækst af hovedet

“For stor” vækst af hovedet vil ofte blot skyldes, at din babys hjerne vokser på en sund måde.

Babyer, der tager for lidt på i vægt, vil ofte se ud som om, de har store hoveder, men det skyldes primært, at kroppen ikke vækstmæssigt følger med i forhold til hovedet.

I sjældne tilfælde kan for stor vækst af hovedet skyldes, at der på en unormal måde samler sig væske bag kranieknogler, kaldet Hydrocefalus. Ved unormal tilvækst af din babys hoved eller en pludselig voldsom tilvækst kan du bestille en tid hos din egen læge, der kan vurdere din baby.

Kurver til print – WHO standarter

Hovedomfang for piger

Hovedomfang for drenge

error: Content is protected !!