LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Hovedet står fast / baby sætter sig fast

Måske det er sidst i din graviditet, og du har været ved jordemoder og fået at vide at “din baby står fast med hovedet” eller “din baby har sat sig fast i bækkenet”. Men hvad betyder det helt nøjagtig, når din jordemoder siger sådan? Det er det du, vil få svar på her.

Når “din baby står fast med hovedet” eller “har sat sig fast i bækkenet”, så vil det sige at din baby står med sit hoved ned i dit bækken. Det betyder også, at din jordemoder vurderer at din baby tilmed står så langt ned i bækkenet, at hun forventer at din baby vil blive stående der resten af graviditeten. Hvilket omvendt betyder at din jordemoder ikke længere forventer, at din baby pludselig kan komme op af bækkenet igen og/eller slå en kolbøtte og vende sig.

Jordemoderen mærker om din babys hoved står fast med den udvendige undersøgelse (det 4. håndgreb).

Hvornår barnet står fast med hovedet?

Det er forskelligt hvornår en baby stiller sig med hovedet fast i bækkenet. Er det første baby på vej, er det normalt at barnet stiller sig med hovedet fast i bækkenet flere måneder før fødslen.

Har du født før, er der mere plads i livmoderen (fordi den har være udspilet før). Her vil du ofte skulle vente længere tid før din baby får en mere stabil fosterstilling og stiller sig med hovedet fast i bækkenet.

baby står fast med hovedet i bækkenet
Model af bækken og baby i livmoderen. Skambenet ses fortil ved barnets øre.

Hvad det IKKE vil sige, at din baby står fast med hovedet

Når man taler om at hovedet står fast, betyder det IKKE at din baby står fast med sit hoved på en måde, hvor han eller hun ikke kan bevæge sig. Din baby har, selvom han eller hun har hovedet nede i bækkenet, stadig plads nok til at kunne bevæge sig – dreje om sin egen akse. Din baby vil altså sagtens kunne have ryggen til din ene side den ene dag og til den anden side den næste.

Nogle babyer vender og drejer sig om deres egen akse hele tiden og andre lægger sig med ryggen i den ene side ret fast. Begge dele er lige normalt.

Fordelene ved at “hovedet står fast”

Når din baby står fast med sit hoved, så behøver du ikke længere at bekymre dig hvis fostervandet pludselig skulle gå. Når hovedet står fast danner det nemlig ligesom en prop, der sikrer at navlesnoren ikke kan smutte med ned eller komme i klemme, hvis fostervandet går i en skylle.

At en baby stiller sig klar til fødsel, mener man er med til at modne vævet omkring livmoderhalsen. Det gør at der udløses hormoner, der blødgører fibrene i vævet og gør det lettere for vævet at åbne sig. Det er altså med til at modne forholdene i den nederste del af livmoderen.

Rebozo-massage kan hjælpe din baby til at indstille sit hoved til fødslen,

Andre artikler om graviditet

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!