fbpx

For højt blodtryk / hypertension

Blodtryk måling på gravid med højt blodtrykEn at de hyppigste komplikationer i graviditeten er for højt blodtryk også kaldet hypertension. Faktist får omkring 6% af alle gravide det. Det kommer ofte i slutningen af graviditeten og derfor kontrollerer man blodtrykket mere hyppigt der.

Hvordan ved jeg om jeg har et højt blodtryk

For højt blodtryk diagnosticeres ved at måle dit blodtryk efter 15 minutters hvile. Det er vigtigt, at blodtryksmanchetten er korrekt påsat. Hvis der bruges for lille en manchet bliver blodtrykket for højt. De automatiske apparater kan give ukorrekte høje værdier – især hvis man samtaler under blodtryksmålingen.

Dit blodtryk er højt, hvis det er over 140/90 mmHg og kaldes for hypertension. Du vil få målt blodtrykket ved lægen og jordemoderen.

Dit blodtryk er også højt, hvis det er en øgning af det diastoliske tryk med 20 mm Hg eller mere efter 20. graviditets uge. Det er derfor vigtigt at have et udgangspunktsblodtryk fra først i graviditeten.

Hvem er særlig disponeret for højt blodtryk i graviditeten

Graviditeten i sig selv udgør en risiko for at få højt blodtryk og du er yderligere disponeret hvis

  • Du før har haft forhøjet blodtryk
  • Hvis dit blodtryk ligger i den høje ende i starten af eller før gravidteten.

Hvad kommer for højt blodtryk i graviditeten af

Man får forhøjet blodtryk i gravidteten af, at kroppen er på hårdt arbejde.

Hvilken risiko er der ved højt blodtryk i graviditeten

Når blodtrykket er højt, er der en øget risko for at få blodpropper og hjerte-kar-sygdomme.

Desuden skal man også være opmærksom på øget risiko for at få svangerskabsforgiftning.

Hvordan behandles for højt blodtryk i graviditeten

Hvis dit blodtryk stiger vil du blive fulgt mere tæt, med flere kontroller og evt. også blodprøver.

Forhøjet blodtryk behandles med blodtryksnedsættende medicin.

Er man tæt på termin, kan behandlingen være at sætte fødslen i gang, således af den belastning, det er for kroppen at være gravid, ophører.

Hvad jeg selv kan gøre ved et højt blodtryk i graviditeten

Hvis du har højt blodtryk skal du passe på ikke at overanstrenge dig, nogle gange vil en sygemelding være nødvendig afhængigt af hvor højt blodtrykket er og af hvor anstrængende dit arbejde er.

Du kan som gravid ikke selv gøre noget ved et for højt blodtryk, men du skal kende symptomerne på svangerskabsforgiftning og holde øje med dem.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.