HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Høj fødselsvægt / stor baby & amning

Det er vores erfaring, at en babys fødselsvægt påvirker amningen. Generelt er det sådan, at jo flere gram din baby vejer ved fødslen, jo mere kraft har din baby ved brystet. En stor baby har derfor en masse kraft at kunne suge med – og det er godt for brysterne, der bedre vil kunne tømmes og dermed etablere en mælkeproduktion og reagere på barnets efterspørgsel.

Dejlig buttet nyfødt baby, der sover

Hvilke udfordringer kan der være med stor baby

Man kan godt tænke, at nyfødte med en høj fødselsvægt har rigeligt at tære på, når de kommer til verden. Men faktisk kan det for en baby, der er vant til meget ”mad”,  være svært at skulle ”vente” på, at råmælken erstattes af den rigtige mælk – at brysterne kan levere den mængde mælk, der er brug for.

Babyer med en vægt over 4.500 g (nogle hospitaler regner fra 4.700 g) kommer i et forløb med early feeding lige efter fødslen – får modermælkserstatning efter et skema. Det gøres for at sikre barnet mad nok i overgangen fra livmoderen og til at mælken har etableret sig. Det er forskelligt fra hospital til hospital hvor nøje man er med at give barnet mad, hvor meget der gives og hvor lang tid (om man giver ekstra mad helt till at mælken er der i passende mængde eller stopper før det).

Med en høj fødselsvægt skal du også vide at din baby sikkert vil kunne suge meget kraftfuldt – med risiko for at gøre skade på brystvorten på ganske få amninger, hvis ikke teknikken samtidig sidder “lige i skabet”. Selvfølgelig findes der også store babyer uden et særligt kraftigt sug, hvilket man dog altid skal undre sig over. Hvad kan være årsagen, har barnet ondt eller kvalme eller har barnet lukket ned, fordi det er for uoverkommeligt at få fat i maden (barnet er gået i dvale) eller er det måske tungebåndet, der giver problemer?

Hvad kan jeg selv gøre for min amning

Med en baby med høj fødselsvægt skal du være opmærksom på en god teknik ved brystet, så din baby ikke får ødelagt dine brystvorter. Hvis din baby har en høj fødselsvægt, skal du også være særlig opmærksom på, at din baby får nok mælk ved brystet i råmælksfasen, og at din baby kan have brug for mere (end normalt) for at holde sit blodsukker oppe, fordi din baby har haft i overflod inde i livmoderen.

Desuden skal du være opmærksom på, at mælken løber til i den mængde din baby har brug for. Det ser du ved at din baby når sin fødselsvægt i løbet af en uge og tager på efter sin vægtkurve derefter. Hvis din baby gør det, tager på i vægt og amningen er en fornøjelse for jer begge – så er det bare at nyde din baby og din amning.

Hvis du sidder med ammeproblemer så kan vores ESA-metode (Der står for Effektiv, Smertefri Amning metode) hjælp dig, den tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på at din baby får ALT den mælk, han eller hun har brug for ved brystet, brystet bliver så optimalt producerende som muligt og på, at amningen er smertefri for dig. ESA-metoden løser problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne m.m. Formålet er at sikre jer den bedste start på amningen og på livet sammen.

For dig, der har fået en stor, dejlig (sulten) baby;

Venter du du stadig på din baby, vil du have god glæde af:

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!