Høj fødselsvægt (stor baby) og amning

Det er vores erfaring, at en babys fødselsvægt påvirker amningen. Generelt er det sådan, at jo flere gram din baby vejer ved fødslen, jo mere kraft har din baby ved brystet. En stor baby har derfor en masse kraft at kunne suge med – og det er godt for brysterne, der bedre vil kunne tømmes sig og dermed etablere en mælkeproduktion og reagere på barnets efterspørgsel.

Dejlig buttet nyfødt baby, der sover

Hvilke udfordringer kan der være med stor baby

Man kan godt tænke, at nyfødte med en høj fødselsvægt har rigeligt at tære på, når de kommer til verden. Men faktisk kan det for en baby, der er vant til meget ”mad”,  være svært at skulle ”vente” på, at råmælken erstattes af den rigtige mælk – at brysterne kan levere den mængde mælk, der er brug for.

Babyer med en vægt over 4.500 g (nogle hospitaler regner fra 4.700 g) kommer i et forløb med early feeding lige efter fødslen – får modermælkserstatning efter et skema.

Med en høj fødselsvægt vil din baby kunne suge meget kraftig med risiko for at gøre skade på brystvorten på ganske få amninger. Selvfølgelig findes der også store babyer uden et særligt kraftigt sug.

Hvad kan jeg selv gøre for min amning

Med en baby med høj fødselsvægt skal du være opmærksom på en god teknik ved brystet, så din baby ikke får ødelagt dine brystvorter.

Hvis din baby har en høj fødselsvægt, skal du også være særlig opmærksom på, at din baby får nok mælk ved brystet i råmælksfasen, din baby kan have brug for mere (end normalt) for at holde sit blodsukker oppe, fordi din baby har haft i overflod inde i livmoderen.

Desuden skal du være opmærksom på at mælken løber til i de mængde din baby (der ikke har manglet noget) har brug for.

Vores ESA-metode (Effektiv, Smertefri Amning) tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på at din baby får ALT den mælk, han eller hun har brug for ved brystet, og på, at amningen er smertefri for dig. ESA-metoden løser problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne m.m. Formålet er at SIKRE jer den bedste start på amningen og på livet sammen.

For dig, der venter dig en stor baby:

For dig, der har fået en stor, dejlig (sulten) baby;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.