Hjernebølger under søvnen målt med EEG

Sætter man elektroder på hovedet (EEG), vil man kunne registrere 3 typer elektrisk aktivitet i hjernen. Det, man kan registrere, når man er vågen og det, man registrerer under REM-søvnen (drømmesøvnen), vil minde utroligt meget om hinanden.

Fra bogen Hvorfor sover vi af Matthew Walker

Hjernebølgerne, når dit barn eller du er vågen

Når du er vågen, så er din hjerneaktivitet hektisk, hvilket kan ses ved at hjernebølgerne skifter (går op og ned) omkring 30-40 gange i sekundet. Det betegnes som hurtige hjernebølger. De følger ikke nogen rytme, på samme måde som en hurtig uregelmæssig trommerytme.

Det skyldes at forskellige dele af hjernen, er i gang med at processere forskellige bidder information, når du er vågen. Tilsammen vil det ligne et forvirret aktivitetsmønster, når det optages, fordi elektroderne måler den samlede aktivitet fra alle hjerneceller.

Det er det særlige elektriske kendetegn ved fuld vågenhed; højfrekvent, kaotisk hjernebølgeaktivitet.

Hjernebølgerne, når din baby eller du sover

Under søvnen forekommer 2 forskellige typer bølger, de der er under REM søvnen og de der er under den dybe søvn.

Pige med EEg elektroder på hovedet - hjernebølger og søvn

Hjernebølgerne under REM-søvnen

REM-søvnens hjernebølger minder meget om dem, vi har, når vi er vågne. Det vil ofte være umuligt at skelne REM-søvn fra vågenhed blot ved at kigge på hjernebølgerne. Her er hjerneaktiviteten også hektisk og hjernebølgerne skifter (går op og ned) omkring 30-40 gange i sekundet.

Faktisk er hjernen så aktiv, når vi drømmer, at man ved et MR-skanningsforsøg har kunnet konstatere, at der i enkelte dele af hjernen var op til 30% mere aktivitet under REM-søvnen, end i vågentilstanden. Under REM-søvnen har vi altså en krop, der tydeligvis sover, men en hjerne, der er vågen. Faktisk er det en hjerne, der i visse områder kan være mere “vågen” end når vi er rigtigt vågne. Et spøjst paradoks, ikke?

Hjernebølgerne under den dybe søvn

I den dybe søvn falder tempoet i hjernebølgerne drastisk, der er måske 2-4 bølger i sekundet, hvilket er 10 gange langsommere end når man er vågen og under REM søvnen.

Foruden det nedsatte tempo, så er hjernebølgerne også langt mere taktfaste og stabile end når man er vågen. De dybe langsomme hjernebølger dannes lige i midten af ens pandelapper, hvorfra de bevæger sig bagud i hjernen. De er som en bølge, der aftager i styrke. Hvis man omsatte den dybe søvns hjernebølger til lyd ville man få en rytme af langsomme, bankende slag.

Søvnudfordringer & de langsomme hjernebølger

Nogle soldater, der ikke må falde i søvn på deres vagt, sidder med et nøglebundt i hånden. Hvis de så i de sene nattetimer alligevel skulle komme til at lukke øjnene (og falde i søvn) så vil de vågne igen ved lyden og fornemmelsen af det tabte nøglebundt. På samme måder kan en baby have det, ikke med nøgler, med med bølgerne i hjernen. Der er nogle babyer, der ikke bryder sig om, når hjernen skifter fra den ene type bølger (vågen) til den anden type bølger (dyb søvn), altså når tempoet i hjernebølgerne falder drastisk. De vågner simpelthen op af det, som soldaten på vagt, i stedet for at glide (helt) ind i søvnen. Man kan kalde den tilstand soveskræk, da barnet ofte vil have svær modstand, eller skræk, mod at glide ind i søvnen.

Du kan læse mere om soveskræk her =>

Søvnudfordringer når der skiftes frekvens

En anden udfordring babyer kan have med søvnen og hjernebølgerne er når der skiftes frekvens. Det kan være som før beskrevet, når hjernen går ind i den dybe søvn. Det kan også være under søvnen, når hjernen går fra den dybe søvn, de langsomme hjernebølger og over i REM søvnen, de hurtige hjernebølger.

Disse børn vil ofte vågne op, når de går fra den dybe søvn til REM søvnen. De skulle egentlig lave overgangen og forblive sovende til udhvilethed i stedet for at vågne.

Hvad kan du selv gøre for din baby

Babyer, der har problemer når hjernen går ind i den dybe søvn eller når hjernen skifter frekvens, får problemer med søvnen, som de skal have hjælp til at komme over. De skal have hjælp, så de lige som alle andre, kan få alle de fordele god søvn har for barnet, kroppen og hjernen.

Vi går gerne vejen med dig, og lærer dig, hvordan du lære din baby god søvn i babysteps.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.