HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hikker, er hikke ubehageligt for baby?

Du ser på din lille baby, der nu hikker – igen. Der er nemlig nogle babyer, der hikker meget, hvorimod andre babyer stort set aldrig hikker.

Det er vores erfaring, at du allerede i graviditeten kan forudse, om din baby er en baby, der ofte vil hikke eller kun sjældent vil hikke. Det hele starter nemlig inde i livmoderen. Er du gravid og hikker din baby ofte inde i livmoderen? Ja, så kan du være temmelig sikker på, at det vil din baby også gøre i den første tid udenfor livmoderen.

hikke - baby hikker

Faktum er altså, at nogle babyer hikker ofte, mens andre babyer stort set aldrig hikker. Men hvorfor hikker mennesker egentlig?

Hvorfor hikker vi mennesker?

På videnskab.dk har man stillet netop det spørgsmål til Jens Rekling. Jens Rekling er lektor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet.

Han forklarer: »Hikke er beregnet til at hjælpe os, når maden sidder på tværs i spiserøret. Du hikker eksempelvis, når du forsøger at synke noget mad, som ikke er kommet hele vejen i mavesækken. Der sidder nogle følelegemer i spiserøret og i mavesækken, der registrerer, at der sidder noget på tværs, og de sætter hikke-mekanismen i gang. Den hurtige indånding (som et hik er) skaber et negativt tryk under maden, der sidder på tværs. På den måde bliver maden skubbet løs, og ender i mavesækken, hvor den hører hjemme,«

Det er dog ikke kun mad, der kan fremkalde hikke. Man kan også få hikke af andre grunde, når følelegemerne i spiserøret, og mavesækken bliver irriteret. Ofte ses det hos voksne især ved krydret mad, brus i sodavand og drikke med alkohol.

Hvorfor hikker min baby?

Din baby hikker altså, fordi noget af den væske, der har passeret spiserøret eller er i din babys mavesække, har irriteret de følelegemer, der sidder i din babys spiserør eller mavesæk. Denne irritation har aktiveret hikken. Hikken er er små hurtige indåndinger og sammentrækninger af mellemgulvsmusklen (diafragma) med det formål at presse det væk, der har skabt irritationen.

Hikke i livmoderen kommer af, at din baby allerede her ligger og drikker fostervand. Fostervandet passerer på samme måde som mad spiserøret og landet i mavesækken.

Hikke kommer ofte efter en bøvs eller gylp, hvor mælken fra mavesækken kommer en lille smule retur i spiserøret. Og hikke kan også komme, hvis din baby sluger meget luft eller hvis mælke-flowet er meget hurtigt.

En baby hikker ikke på tom mave

Der er vores erfaring, at babyer stort set aldrig hikker på tom mave. Faktisk er det sådan, at babyer oftest får hikke netop, når mavesækken er delvist eller meget fyldt.

At din baby hikker, er dog ikke nødvendigvis et tegn på, at din baby er helt mæt.

Er hikke ubehageligt for min baby?

Vi bliver ofte spurgt, om det er ubehageligt for en baby at hikke. At dømme ud fra hvor lidt ansigtsmimik en baby har, når han eller hun hikker, må konklusionen være, at hikke er noget, de færreste babyer tager på vej over, modsat de fleste voksne, der synes, at hikke er super ubehageligt.

Du kan derfor roligt lade din baby hikke. Selvom hikken ikke er direkte ubehageligt, så kan den dog godt forstyrrer en baby, der gerne vil sove – fordi hvert hik vækker baby op igen.

Nogle babyer kan spise hikken væk. Altså komme til brystet eller flasken igen og derved få brudt “hikke-rytmen” – hvorimod andre babyer på ingen måde kan koncentrere sig om at spise og have hikke på samme tid.

Hvis din baby hikker meget voldsomt

Hvis din baby derimod hikker uforholdsmæssigt meget og/eller virker generet af det, så kan det være et tegn på at de nerver der løber ned til mellemgulvsmusklen er forstyrrede eller irriterede pga spændinger i kroppen. Man ser ofte at de børn der hikker meget og voldsomt har spændinger i mellemgulvsmusklen -eller har mavesmerter og/eller svært ved at bøvse. De har ofte også spændinger i nakken eller i kraniebunden, og det er lige netop der, at de 2 nerver, Nervus Phrenicus og Nervus Vagus løber ud fra hjernen og ned i kroppen og innerverer mellemgulvsmusklen, som står og “hopper” når din baby har hikke.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!