Hikker, er hikke ubehageligt for baby?

Du ser på din lille ny, der nu hikker – igen. Det er nemlig nogle babyer, der hikker meget, hvor andre babyer stort set aldrig hikker.

Det er vores erfaring, at du allerede i graviditeten kan bedømme, om din baby er en baby, der ofte vil hikke eller kun sjældent vil hikke. Det hele starter inde i livmoderen. Er du gravid og hikker din baby ofte inde i livmoderen? Ja, så kan du være temmelig sikker på, at det vil din baby også gøre i den første tid udenfor livmoderen.

hikke - baby hikker

Faktum er altså, at nogle babyer hikker ofte, mens andre babyer stort set aldrig hikker. Men hvorfor hikker mennesker egentlig?

Hvorfor hikker vi mennesker?

På videnskab.dk har man forleden dag stillet netop det spørgsmålet til Jens Rekling. Jens Rekling er lektor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet spørgsmålet.

Han forklarer: »Hikke er beregnet til at hjælpe os, når maden sidder på tværs i spiserøret. Du hikker eksempelvis, når du forsøger at synke noget mad, som ikke er kommet hele vejen i mavesækken. Der sidder nogle følelegemer i spiserøret og i mavesækken, der registrerer, at der sidder noget på tværs, og de sætter hikke-mekanismen i gang. Den hurtige indånding (som et hik er) skaber et negativt tryk under maden, der sidder på tværs. På den måde bliver maden skubbet løs, og ender i mavesækken, hvor den hører hjemme,«

Det er dog ikke kun mad, der kan fremkalde hikke. Man kan også få hikke af andre grunde, når følelegemerne i spiserøret, og mavesækken bliver irriteret. Ofte ses det hos voksne især ved krydret mad, brus i sodavand og drikke med alkohol.

Hvorfor hikker min baby?

Din baby hikker altså, fordi noget af den væske, der har passeret spiserøret eller er i din babys mavesække, har irriteret de følelegemer, der sidder i din babys spiserør eller mavesæk. Denne irritation har aktiveret hikken. Hikken er er små hurtige indåndinger med det formål at presse det væk. der har skabt irritationen.

Hikke i livmoderen kommer af, at din baby allerede her ligger og drikker fostervand. Fostervandet passerer på samme måde som mad spiserøret og landet i mavesækken.

En baby hikker aldrig på tom mave

Der er vores erfaring, at babyer stort set aldrig hikker på tom mave. Faktisk er det sådan, at babyer oftest får hikke netop, når mavesækken er meget fyldt.

Hikke kan dog ikke bruges som et sikkerhedsparameter for, at ens baby er mæt. Hermed menes her en helt fyldt mavesæk eller har fået nok mælk i det måltid. Det kan de ikke, da babyer vil kan hikke af andre årsager. Eksempelvis alene af at væsken passerer spiserøret eller ved, at der er væske i mavesækken.

Er hikke ubehageligt for min baby?

Vi bliver ofte spurgt, om det er ubehageligt for en baby at hikke. At dømme ud fra hvor lidt ansigtsmimik en baby har, når han eller hun hikker, må konklusionen være, at hikke er noget, de færreste babyer tager på vej over, modsat de fleste voksne, der synes, at hikke er super ubehageligt.

Du kan derfor roligt lade din baby hikke.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.