Blog

Min Baby - 1 måned til 1 år / Sundhed, trivsel og udvikling

Ved du hvad heste og babyer har tilfælles?

Ved du hvad heste og babyer har tilfælles?

Hvordan gik det til, at jeg sidder med jordemoder Charlottes hesteavis og læser artiklen ”Fodring er IKKE bare foder”, når jeg slet ikke er en nus interesseret i heste? Ja, hvad er det lige med babyer og heste?

Det gør jeg, fordi overskriften på forsiden fangede mig: ”Vejen til et stærk immunsystem går gennem maven”.

For det er nemlig lige det, jeg mener, at det gør – altså ikke for heste, for dem ved jeg ingenting om, men for mennesker, også de små af slagsen. Og babyer og heste har altså noget tilfælles.

Om heste – og babyer

Det viser sig, at heste for 25 år siden ofte havde kolik og andre tarmsygdomme grundet det foder, de fik (og nogle har det sikkert stadigvæk).

Det, man så, var, at når man ændrede fodret, og gav hesten mindre havre og flere fibre (græs, høwrap), som hestens fordøjelsessystem oprindelig er bygget til at håndtere/fordøje, begyndte hestene i løbet af ganske få uger at trives (kolikken ophørte), og de blev ikke længere syge. Desuden så man, at pelsen blev sundere og blankere.

Og faktisk er det akkurat det samme, jeg oplever hos ammebabyer,  når vi ændre moderens kost – og fjerner det barnet ikke kan håndtere/fordøje. Når det problematiske ”foder” fjernes fra moderens kost og derved ikke længere overføres til barnet via modermælken, ser vi at børnene begynder at trives, og de er ikke længere utilpasse eller bliver syge. Desuden ser vi, at huden bliver sundere, og knopper og udslet forsvinder!

Hvilket fantastisk sammentræf!

Der er åbenbart ikke så stor forskel på heste og babyer….

Man driver det videre med heste

Nu har Brogaarden Heste Fodringsrådgivning, som artiklen handler om,  som næste mål at gøre de sunde heste endnu stærkere.

”Immunsystemet er vores helt store fokusområde nu, og det starter faktisk med fodringen af den drægtige hoppe.” Med et internt PhD projekt vil de undersøge, hvordan den rette næring allerede i drægtighedsperioden kan optimere føllets eget immunforsvar.

Og faktisk sad Charlotte og jeg lige forleden og diskuterede, at man nok skulle tænke meget mere i hvad moderen spiste i graviditeten, for at få sundere og stærkere babyer.

Jeg ser ind i fremtiden….

En fremtid, hvor vi fodrer vores børn med kost, der er sund for mennesker, der skal leve af deres hjerner, fordi foder IKKE bare er foder

Og en fremtid, hvor vi laver ”foderplaner” for gravide, så deres sunde babyer bliver endnu stærkere. Med et stærk immunsystem.

Hvis du ønsker konkret rådgivning i forhold til kost og amning, så læs here om vores ammevejledning her.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.