LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fertilitet

Graviditetshormonet HCG

HCG – Humant Chorion Gonadotropin – er et hormon, der kun er til stede, når man er gravid.

HCG produceres af det befrugtede æg – og senere af moderkagen. Produktionen af HCG starter allerede inden, det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderens slimhinde. Produktionen af HCG starter ca. 9 dage efter, at ægget er blevet befrugtet.

Efter produktionen af HCG begynder og frem til 20. graviditetsuge, fordobles mængden af HCG i blodet hver anden dag.

Mængde af HCG i blodet på gravide

Der er en stor forskel på hvormeget HCG man har i kroppen. Du kan i tabellen se de gennemsnitlige værdier for gravide målt i blodet. Til sammenligning har kvinder i den fødedygtige alder, der ikke er gravide kun under 5 internationale enheder/L i blodet.

Du kan tydeligt se hvordan mængden af HCG topper omkring uge 10-12 stykker. Niveauet af HCG varierer fra kvinde til kvinde – hvis du er gravid med tvillinger, vil du for eksempel have et højere niveau af HCG i kroppen. Vær opmærksom på at den HCG man måler ved gravidestesten IKKE er den sammen HCG man målere på ved doublettesten, her måler man frit β-hCG det vil sige frie β-kæder, der kun udgør cirka. 1-2 % af beta-kæderne, hvorfor det tal er MEGET lavere. Total hCG = Intakt hCG + frit β-hCG det vil sige frie β-kæder.

Graviditetsuge HCG internationale-enheder/L
Uge 3 5 – 50
Uge 4 40 – 1.000
Uge 5 100 – 5.000
Uge 6 600 – 10.000
Uge 7 – 8 1.500 – 100.000
Uge 9 – 10 16.000 – 200.000
Uge 11 – 14 12.000 – 300.000
Uge 15 – 26 24.000 – 55.000
Uge 27 – 40 6.000 – 48.000

 

HCG et graviditetbevarende hormon

HCG giver besked til hjernen om at standse den almindelige menstruationscyklus. På den måde virker HCG graviditetsbevarende.

Det ser ud som om at jo mere HCG man har i kroppen, jo mindre er risikoen for at abortere, hvilket er en anden grund til at HCG kaldes for et  graviditetsbevarende hormon.

Det ser også ud som om, der er en sammenhæng mellem HCG og tilstedeværelsen af graviditetskvalme – der kan altså være større tendens til graviditetskvalme, jo højere niveau af HCG man har i kroppen.

Det er HCG´en man måler i en graviditetstest

Det er tilstedeværelse af HCG i urinen, man måler på graviditetstests. Er testen positiv for HCG, betyder det, at man er gravid.

Hvis man tager en af de tidlige tests allerede inden forventet menstruation, kan man dog godt komme ud for, at testen er positiv, men at ægget af en eller anden grund ikke sætter sig i livmoderens slimhinde, således at en ny test et par dage senere er negativ, og man er ikke gravid alligevel.

Det er altså mest sikkert at tage en graviditetstest efter forventet menstruation.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!