fbpx

Hvordan en hård fødsel kan påvirke din amning

Fødslen påvirker både dit barn og dig. En fødsel kan være mere eller mindre fysisk og psykisk hårdt og den vil på forskellige måder kunne påvirke amningen. Hos moderen kan fysisk ubehag gøre det svært at have overskud til barnet eller gøre det svært at håndtere barnet og måske også gøre at nogle ammestillinger ikke er mulige i starten.

Fødselsforløb, der ofte vil være hårde for moderen:

Hård fødsel for baby og eller hård fødsel for mor - også i gang med amning

Hos barnet kan en lang eller hård fødsel have taget på kræfterne til det der kommer efter, nemlig amningen og det at få etableret en god mælkeproduktion.

Fødselsforløb, der ofte vil være hårde for barnet:

  • Et meget langt fødselsforløb.
  • Kop forløsning – din baby kan have smerte og hovedpine i dagene efter fødslen.
  • Fastsiddende skulder.
  • Hvis din baby er suget i mund og mave i forbindelse med fødslen.
  • Påvirket hjertelyd under fødslen med påvirket navlestrengs iltprøve.
  • Lav apgar score.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Hvis din baby har haft et langt eller hårdt fødselsforløb, vil din baby vil være mere sårbar og måske allerede have brugt af sine ressourcer (madpakke) og kan også have brug for ekstra mad – Early Feeding. Du vil heller ikke kunne regne med, at din babys instinkter og reflekser i samme grad som normalt hjælper amningen på vej. Din baby vil være i risiko for at tabe sig for meget i den første tid eller ikke have krafter til at kunne suge igennem ved brystet.

Hvis du har haft et langt eller hårdt forløb, kan du selv have brug for omsorg, før du kan tage ansvar for din baby og amningen. Du kan også have brug for ekstra tilførsel af væske m.m. for selv fysisk at genvinde din styrke, så dine bryster bliver i stand til at kunne etablere mælkeproduktion.

Du og din baby vil derfor sikkert have brug for ekstra hjælp til at få amningen godt etableret, og sikre dig at alt går som det skal. Det vil være både lige efter fødslen, men sikkert også længere end det.

Hvis du gerne vil have vores hjælp, så er det vores spidskompentence – vi hjælper både på timebasis og døgnbasis. Herunder vurdere vi hvordan din baby arbejder ved brystet, hvor meget ”madpakke” din baby har med sig, hvor meget af ”madpakken”, der måske allerede er brugt under fødslen og i tiden efter. Samt en vurdering af, hvor hård fødslen har været for din krop og dig i forhold til, hvordan vi får din mælkeproduktion aktiveret til max levering. Foruden vi viser dig hvordan du helt lavpraktisk får din baby til brystet (uden ammebrikker) og sikre den gode tømning er brystet det er nødvendig for en god mælkeproduktion fremover.

Vi kan hjælpe dig til en velfungerende amning uden smerte på både timebasis og på døgnbasis. På døgnbasis får du og din baby hjælp til hver amning, indtil du selv mestrer de teknikker og håndgreb, der sikrer jer en velfungerende amning.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.