KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Halsbrand og sure opstød

Halsbrand er en sviende, brændende fornemmelse i den øvre del af maven eller brystkassen. Halsbrand kommer, når der løber mavesyre fra mavesækken op i spiserøret. Det kan også opleves som sure opstød. Halsbrand er i begge former voldsomt ubehageligt!

Nogle mennesker er ofte plaget af halsbrand, hvorimod andre aldrig oplever det. Der er en vis arvelig tendens og også øget risiko ved overvægt og rygning – også i graviditeten.

Halsbrand kan komme i hele graviditeten. Tidligt i graviditeten kan halsbrand være med til at forstærke kvalmen. De fleste får dog først halsbrand i den sidste del af graviditeten. Her kan halsbranden blandt andet gøre, at man ikke kan ligge fladt i sengen, uden at det brænder og gør ondt.

Hvor mange gravide døjer med halsbrand

I takt med at presset af livmoderens tryk op mod mavesækken stiger også tendensen til at opleve halsbrand. Undersøgelser viser at 22% har halsbrand i første trimester af graviditeten, hvorimod hele 72% oplever det i 3. trimester.

Gravid med halsbrand, der er en almindelig graviditetsgene.

Halsbrand i graviditeten – påvirkning af mavesækkens lukkemuskel

Når man er gravid har man større tendens til at få halsbrand. Det er der flere forklaringer på.

Progesteron og relaxin afslapper den glatte muskulatur i kroppen (og forhindrer livmoderen i at lave for mange og for kraftige sammentrækninger under graviditeten). Det indbefatter også at den lukkemuskel (LES), der skal holde maveindholdet nede i mavesækken. Når lukkemusklen er mere afslappet end normalt, vil der være større tendens til halsbrand og sure opstød.

Foto 1 viser, hvordan mavesækken skal fungere. På foto 2 kan du se hvordan lukkemusklen åbnes, så mavesækkens indhold “løber tilbage” og giver halsbrand.

Halsbrand i graviditeten – øget tryk på mavesækken nedefra

Ud over et øget indhold af hormonerne progesteron og relaxin, der påvirker lukkemusklen, er der også et øget pres inde i bughulen på grund af den store livmoder, der indeholder din voksende baby samt moderkage og fostervand.

Jo større livmoderen er, jo mere pres giver det på mavesækken nedefra. Og jo sværere kan det være at holde mavesækkens indhold ned i mavesækken, hvor det hører hjemme.

Hvordan kan jeg undgå halsbrand i graviditeten?

Halsbrand under graviditeten kan være meget generende og ubehageligt, men er i reglen ikke farligt, hverken for dig eller din baby.

Der findes nogle gode råd, der kan forbygge eller mindske, at du får gener af halsbrand i graviditeten.

 • Undgå tobak.
 • Undgå koffein.
 • Undgå stærkt krydret mad.
 • Undgå fed mad.
 • Undgå røget mad.
 • Undgå for meget syreholdig mad og drikke, eksempelvis juice.
 • Undlad at spise kort inden, du går i seng (nogle op til 3 timer).
 • Undgå at spise store portioner – fylder mavesækken “for” meget.

Hvad kan jeg ellers gøre ved halsbrand?

Hvis du fortsat døjer med halsbrand, trods ovenstående råd, så er der heldigvis også mulighed for at dulme symptomerne.

En del har således gavn af:

 • At spise mandler
 • At drikke lidt mælk
 • At spise banan
 • Brug en ekstra hovedpude, så du ligger med hovedet lidt højere, end du plejer.
 • Noget tyder på, at mavesækken får mere ro på, når man ligger på venstre side, så det kan muligvis også mindske generne.

Halsbrand afhjælpes ved at ligge højt med hovedet, så tyngekraften hjælper til med at holde mavesækkens indhold, hvor det hører til.

Der findes også syreneutraliserende midler (medicin), som man godt kan bruge når man er gravid. Spørg på apoteket, hvilke præparater, du kan anvende.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!