fbpx
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Halsbrand og sure opstød

Halsbrand er en sviende, brændende fornemmelse i den øvre del af maven eller brystkassen. Halsbrand kommer, når der løber mavesyre fra mavesækken op i spiserøret. Det kan også opleves som sure opstød og i begge former være voldsomt ubehageligt!

Nogle mennesker er ofte plaget af halsbrand, hvorimod andre aldrig oplever det. Der er en vis arvelig tendens og også øget risiko ved overvægt og rygning – også i graviditeten.

Halsbrand kan komme i hele graviditeten. Tidligt i graviditeten kan halsbranden være med til at forstærke kvalme. De fleste får dog først halsbrand i den sidste del af graviditeten. Her kan halsbranden blandt andet gøre, at du ikke kan ligge fladt i sengen, uden at det brænder og gør ondt.

Gravid med halsbrand, der er en almindelig graviditetsgene.

Halsbrand i graviditeten – påvirkning af mavesækkens lukkemuskel

Når man er gravid har man større tendens til at få halsbrand. Det er der flere forklaringer på.

Progesteron og relaxin afslapper den glatte muskulatur i kroppen (og forhindrer din livmoder i at lave for mange og for kraftige sammentrækninger under graviditeten). Det indbefatter også at den lukkemuskel (LES), der skal holde maveindholdet nede i mavesækken. Når lukkemusklen er mere afslappet end normalt, vil der være større tendens til at få halsbrand og sure opstød.

Foto 1 viser hvordan mavesækken skal fungerer. På foto 2 kan du se hvordan lukkemusklen åbnes, så mavesækkens indhold “løber tilbage” og giver halsbrand.

Halsbrand i graviditeten – øget tryk på mavesækken nedefra

Ud over et øget indhold af hormonerne progesteron og relaxin i kroppen under graviditeten, der påvirker lukkemusklen, så er der også et øget pres inde i bughulen på grund af den store livmoder, som indeholder din voksende baby samt moderkage og fostervand.

I takt med at presset øges stiger også tendensen til at opleve halsbrand. Undersøgelser viser at 22% har halsbrand i første trimester af graviditeten, hvorimod hele 72% oplever det i 3. trimester. Jo større livmoderen er jo mere pres giver det på mavesækken nedefra. Og jo sværere kan det være at holde mavesækkens indhold ned i mavesækken, hvor det hører hjemme.

Hvordan kan jeg undgå halsbrand i graviditeten?

Halsbrand under graviditeten kan være meget generende og ubehageligt, men er i reglen ikke farligt, hverken for dig eller din baby.

Der findes nogle almene gode råd, som kan forbygge eller mindske, at du får gener af halsbrand i graviditeten.

 • Undgå tobak
 • Undgå koffein
 • Undgå stærkt krydret mad
 • Undgå fed mad
 • Undgå røget mad
 • Undgå for meget syreholdig mad og drikke, fx juice
 • Undlad at spise kort inden, du går i seng (nogle op til 3 timer).
 • Undgå at spise store portioner – fylde mavesækken “for” meget.
 • Brug en ekstra hovedpude, så du ligger med hovedet lidt højere, end du plejer
 • Noget tyder på at mavesækken får mere ro på når du ligger på din venstre side, så det kan muligvis også mindske generne.

Hvad kan jeg gøre ved halsbrand under graviditeten?

Hvis du fortsat døjer med halsbrand, trods ovenstående råd, så er der heldigvis også mulighed for at dulme symptomerne.

En del har således gavn af:

 • At spise mandler
 • At drikke lidt mælk
 • At spise banan

Halsbrand afhjælpes af at ligge højt med hovedet, så tyndekræften hjælper til med at holde mavesækkens indhold, hvor det hører til.

Der findes også syreneutraliserende midler (medicin), som du godt kan bruge selvom du er gravid. Spørg på apoteket, hvilke præparater, du kan anvende.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse