HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gylp / baby gylper meget

Gylp er mælk, der kommer retur op gennem spiserøret og ud af munden på din baby. Og evt. ned af dit tøj. Det er meget forskelligt, hvor meget babyer gylper.

Nogle gylper meget og andre næsten aldrig. Der kan også komme en periode, hvor din baby gylper meget, for så igen at gylpe mindre.

Babyer, der får flaske gylper ofte mere, og det lugter mere surt.

Hvorfor gylper min baby

Der kan være mange årsager til, at din baby gylper. De fleste børn gylper dog overordnet set, fordi deres mavemund til mavesækken har svært ved at holde på flydende føde. Mavemunden fungerer som et stop mellem spiserør og mavesæk. Mavemunden kan have det særlig svært ved at holde på flydende føde.

Problemet forværres ved tryk på mavesækken. Desuden forværres problemet når din baby lægges fladt ned for hurtigt efter et måltid.

Din baby kan også gylpe i forbindelse med en bøvs. Gør din baby det vil der sammen med luften følge en skylle mælk med op.

Ammer du, kan din baby også gylpe mere, hvis du har spist noget, som for din baby ikke tåler.

To typer af gylp

Man kan dele gylp i to typer;

Der er den rigtige gylp, som har været nede i mavesækken og ligget der længe. Her har mavesyren fået mælken til at skille og tykne. Denne gylp lugter af gylp – surt og tykmælksagtigt. Ses hurtigt hos babyer med meget mavesyre.

Den anden gylp er nærmere overløb. Denne type gylp ligner almindelig mælk og lugter friskt. Denne type gylp er aldrig til gene for babyer.

Baby gylper hos sin mor - med gylp ud af munden

Hvordan undgår jeg, at min baby gylper?

Hvis din baby gylper meget, gælder det, at jo MINDRE tryk der er på mavesækken, når den er fyldt, jo mindre gylp. Det er her vigtigt ikke at bøvse din baby ved at hænge ham eller hende hen over skulderen. Gør du det, så kan du være ret sikker på at få en stor del af din mælk retur. Det samme gælder, når du løfter din babys ben op (i mavesækken) ved bleskift. Eller hvis din baby sidder sammensunken efter måltidet.

Hvis din baby gylper meget, er det optimalt, at du holder din baby i en behagelig opret stilling nogen tid efter måltidet. Derved når noget af indholdet fra mavesækken at komme ned i tarmen. Så er mavesækken ikke helt så fyldt, når din baby lægges ned.

Du kan også lægge din baby til at sove med hovedet hævet. På den måde vil tyngdekraften hjælpe din baby til at mælken bliver i mavesækken.

Hvis din baby flyder over i forbindelse med en bøvs, er det helt normalt. Hvis du synes, at det er en voldsom mængde mælk, der følger med, kan du afhjælpe problemet ved at bøvse din baby oftere under måltidet.

Gylper din baby meget og/eller voldsomt, bør du få en kompetent fagperson til at lave en vurdering. Det samme glæder hvis din baby græder i forbindelse med gylp. Det kan nemlig skyldes problematisk refluks.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Hvis din baby har problemer med at komme af med sine bøvser, kan vi ved babykonsultationer lære din baby at bøvse.

Hvis din baby sluger meget luft ved brystet eller på flasken kan vi, med vores erfaring, rådgive dig i hvordan du undgår det store luftindtag. Vi kan også være med til at vurdere om din baby gylper i normal mængde, og hvad du selv kan gøre, for at din baby gylper mindre.

Hvis din baby lider af refluks, således at mælken løber tilbage gennem spiserøret, kan vi også ved babykonsultationer vejlede dig i, hvordan du bedst hjælper din baby.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!