Ud over de særlige hensyn arbejdspladsen skal tage til gravide, har man som gravid også ret til at stoppe med at arbejde inden fødslen (gå på graviditetsorlov) og efter fødslen holde fri, for at kunne tage sig af sit barn (gå på barselsorlov og forældreorlov) og at man har noget at leve af imens. Retten til barsel sikrer, at man som gravid kan tage sig af sit barn, uden at blive opsagt fra sit arbejde. Arbejdsgiveren skal respektere kvindens ret til barselsorlov og skal planlægge arbejdet (hvem der tager over på det), mens man er på barsel.
Graviditetsorloven er en del af den samlede barselsorlov, og dækker over den tid man er gravid. Fra man går fra og frem til fødslen. Graviditetsorloven er designet til at beskytte den gravide kvindes fysiske og mentale sundhed op til fødslen, hvor kroppen er mere fysisk presset og måske også belastet af graviditeten. Graviditetsorlov gør, at man, som gravid har mulighed for at hvile mere i den sidste tid op til fødslen og tage mere hensyn til graviditeten og eventuelt graviditetsrelaterede symptomer som fysiske gener og undgå stressende arbejdsforhold og deadlines.
Du kan, men skal ikke gå fra 4 uger før fødslen
Barselsloven giver gravide ret til graviditetsorlov 4 uger før den forventede fødsel. Det er en ret du har, som du ikke behøver at gøre brug af. Du kan frit vælge at gå fra senere end de 4 uger (ugerne kan ikke gemmes eller overføres til efter fødslen).
Nogle kan gå fra endnu før
Alle gravide har ret til at gå på barsels 4 uger før forventet fødsel. I praksis er det dog sådan at nogle kan gå fra på barsels før det. Hvis man er statsansat, har man som gravid ret til at gå fra 6 uger før forventet fødsel med løn. Og er man ansat i kommunen eller regionen, har man som gravid ret til at gå på barsel 8 uger før forventet fødsel med løn.
Før fødslen, regnes fra terminen
Forventet fødsel er ens terminsdato. Det er terminsdatoen, fastslået ved nakkefoldscanningen, den der står på vandrejournalen, der gælder som datoen for, hvornår du har ret til at gå fra. Hvilket vil være 4, 6 eller 8 uger før terminsdatoen, alt efter hvor du er anset.
Hvad hvis man føder før termin?
Hvis man føder før sin termin, afkortes ens graviditetsorlov det antal uger og dage, man føder før. Hvis man går over sin termin, vil ens graviditetsorlov forlænges det antal uger og dage, man går over sin termin. De 4, 6 eller 8 ugers graviditetsorlov før forventet fødsel ligger fast, uanset om du føder før termin eller går over tid. Det betyder, at hvis du føder før tid, vil din graviditetsorloven blive kortere end de 4, 6 eller 8 uger, og hvis du føder efter terminen, vil din graviditetsorlov blive længere end de 4, 6 eller 8 uger. Din Barselsorloven starter automatisk, den dag dit barn bliver født.
Graviditetsorloven før fødslen har ikke noget at gøre med barselsorloven efter fødslen. Du kan derfor ikke gemme ubrugt graviditetsorlov til efter fødslen, hverken hvis du ikke gør brug af din graviditetsorlov eller hvis du føder før din termin.
Gå fra på barsel med løn
Nogle kan gå på graviditetsorlov med fuld løn, fra deres arbejdsplads. Funktionærloven giver en kvindelig funktionær ret til halv løn fra arbejdsgiveren, fra 4 uger før forventet fødsel. Er den halve løn mindre end barselsdagpengesatsen, bliver der suppleret op med barselsdagpenge. Er du ikke berettiget til løn eller halv løn fra din arbejdsgiver får du få barselsdagpenge i din orlov, hvis du opfylder betingelserne for dem.
Som studerende opfylder man som udgangspunkt ikke betingelserne for at få udbetalt barselsdagpenge. Du vil i stedet få fødsels-støtte i form af ekstra SU-klip. Du kan få op til 9 måneder med fødsels-støtte (med mulighed for også at tage SU-lån). Hvis du er enlig forsørger, kan du få op til 12 måneder med fødsels-støtte (med mulighed for også at tage SU-lån).
Husk at orientere din arbejdsgiver
Som mor skal du orientere din arbejdsgiver om din graviditet senest 3 måneder før din termin. Du skal samtidig fortælle din arbejdsgiver, om du vil holde de 4 ugers orlov før fødslen, altså afholde din graviditetsorlov. Det gør langt de fleste.
Andre artikler om barsel
- Menstruation igen efter fødslen, hvornår?
- Få styr på din bækkenbund og dens muskler
- Sex igen efter fødslen, hvornår?
- Huske knibeøvelserne efter fødslen
- Ordbog til at forstå din journal…