Gravid uge 5: Det, der senere bliver til din baby, er her når du er nu ved at tage sin allerførste spæde form i livmoderen. Måske ved du det ikke endnu eller måske du lige har fundet ud af det ved en positiv graviditetstest.

Gravid uge 5
Graviditetsuger: 4+0 til 4+6
Graviditet i dage: 28 – 34 dage
Gestationsalder i uger: 2+0 til 2+6
Gestationsalder i dage: 14-20

Gravid uge 5 – fra blastocyst til embryo

I de første mange uger af graviditeten sker der det samme hos hvert enkelt foster og i samme tempo. Den ydre del af ægget, der sidder fast i livmoderslimhinden, bliver til moderkagen, og den indre del af ægget bliver med tiden til din baby. Fosterdelen kaldes på nuværende tidspunkt (gravid uge 5) et embryo.

Fra at være en celleklump til at blive en blastocyst, omdanner blastocycten sig til en plade. Denne plade folder sig sammen til et rør (neuralrøret) med form som et C. I løbet af denne uge lukker neuralrøret sig, og den øverste del begynder at udvikle sig til et kranie. Ryggen bliver dannet, og embryoet har nu form som en lillebitte haletudse.

I den kommende tid vil hovedet vokse kraftigt og lave plads til din babys hjerne.

En del af blommesækken fra ægget lukkes inde og er begyndelsen til navlestrengen, som snart vil begynde at transportere blod med ilt og næringstoffer fra dig til din baby i maven.

Vidste du, at der er tusindevis af små detaljer, som gør, at vi mennesker adskiller os fra hinanden, men der er tusinde gange så mange, der gør os meget ens.

Fra æg til embryo

Gravid uge 5 – positiv graviditetstest?

En graviditetstest kan nu begynde at vise tegn på, at du er gravid. En streg viser at testen virker og to streger viser at du er gravid.

Graviditetstest - positiv, idet den viser 2 streger

Hormonet HCG – Humant Chorion Gonadotropin – dannes fra det øjeblik det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen – og stiger specielt meget i den første del af graviditeten. En graviditetstest, der er en måling på HCG i urinen, kan påvise en graviditet meget tidligt i graviditetsforløbet.

Man bør tidligst måle HCG i urinen, den dag man forventer at skulle have menstruation. Jo længere tid du venter med at udføre graviditetstesten, jo større er sikkerheden for, at du rent faktisk er gravid – og holder på graviditeten. Og omvendt jo tidligere du tager testen, jo mere usikkert er resultatet.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

 Gravid uge 4 <= Gravid uge 5 => Gravid uge 6

Andre artikler om graviditet