Gravid i uge 40 og alt i venteposition. Din baby ligger og venter på at komme ud, fordi pladsen er blevet trang, og du venter på fødslen og på at blive forælder. Et nyt liv venter, som vil stille nye store krav til dig og din baby.

Gravid uge 40:
Graviditetsuger: 39+0 til 39+6
Graviditet i dage: 273 – 279 dage
Gestationsalder i uger: 37+0 til 37+6
Gestationsalder i dage: 259 – 265
Fostevægt: 3400 gram
Fra øre til øre (BPD): 9,4 cm
Lårbensknoglens længde: 7,4 cm
Symfyse-fundus mål: 33-38 cm

Gravid uge 40 – stilhed før storm?

Mange kvinder oplever, at deres baby ligger meget mere stille i dagene op til fødslen. Man ved ikke rigtigt, hvorfor det sker, det vil sige, hvad det er barnet mærker eller fornemmer inde i livmoderen, der gør at fosterbevægelserne aftager.

Det er dog vigtigt, at du mærker din baby, som du plejer, selvom bevægelserne godt kan være mere rolige/stille her til sidst.

Mærker du ikke din baby normalt (mærker du mindre liv) skal du ringe til din læge, jordemoder eller til hospitalet og tage en samtale med dem. Måske vil de se dig til et tjek, fordi mindre liv også kan være et tegn på, at moderkagen ikke er så funktionsdygtig, som den skal være.

Vidste du, at 95 % af alle nyfødte vil ligge indenfor højden 46-56 cm. Når din baby er et år vil hans eller hendes højde være forøget med hele 26-31 cm. Der er over 2 cm vækst om måneden!! Højden synes at ligge i generne og ikke være bestemt af hvor meget mad man får, selvom alt for lidt mad over lang tid (eller fejlernæring) selvfølgelig vil kunne påvirke ens højdevækst.

Et helt nyt liv venter lige om hjørnet

Lige om lidt er den “søde ventetid” slut –  både for din baby og dig.

Det er nu, det virkelige liv skal stå sin prøve. Når din baby kommer til verden, vil hans eller hendes behov for levering og ekspedering være uændret. Din baby skal på mange nye fysiologiske måder til at klare sig selv udenfor livmoderens varme og trygge miljø.

Din baby skal uden for livmoderen selv til at ilte sit blod (heldigvis får næsten 95 % af alle nyfødte fuld Apgar-score efter fem minutter) selv til at indtage sin mad (ingen gratis servering gennem navlesnoren), selv til at komme af med sin afføring (og hvordan gør man det, hvis det ikke sker af sig selv) og selv til at finde ud at det med at prutte og bøvse (som kan være noget af en bedrift, når man ikke har særlig meget styr på sin krop).

Desuden kan det være svært som nyfødt baby at falde i søvn udenfor livmoderen eller sove længe nok, fordi der er så meget tryk på udenfor livmoderen. For en anden baby kan det være svært ikke at sove for længe eller at få mad nok, fordi man er helt udmattet af livet.

Vi får det ofte til at lyde simpelt at være baby og være nybagte forældre. Den gængse opfattelse er, at man skal hjem og hygge sig med sin nyfødte baby.

Min årelange erfaring er, at det ikke er hyggeligt derhjemme, før de nye fysiologiske processer udenfor livmoderen fungerer for din baby – og at det kan være noget af en opgave for en baby at falde fysiologisk “på plads” udenfor livmoderen. Især det at skulle etablere en teknik, der er god nok til at kunne skaffe sig føde nok, og at starte brysterne op til en god mælkeproduktion volder mange nyfødte uoverstigelige problemer.

Fødslen er uden tvivl en overgang fra et liv til et andet – både for en baby og for forældrene.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge om:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

 

Smuk video om de 9 måneder i livmoderen

Indhold af video: sædcellerne, der svømmer, ægget i æggestokken, selve befrungtningen, det befrugtede æg, der bevæger sig mod livmoderen, det befrugtede æg, der vokser ind i slimhinden i livmoderen, udviklingen af barnet i livmoderen gennem hele fostertilstanden og sidst barnets rotation gennem bækkenet og selve fødselsøjeblikket – alt sammen på bare 3 1/5 minut. God fornøjelse.

Gravid uge 39 <= Gravid uge 40 => Gravid uge 41