I uge 4 er blastocysten på størrelse med et knappenålshoved og ankommer til livmoderen, hvor den vokser sig fast i livmoderens slimhinde. Det giver hos nogle kvinder en mindre blødning.

Gravid i uge 4
Graviditetsuge: 3+0 til 3+6
Graviditet i dage: 21 – 27 dage
Gestationsalder i uger: 1+0 til 1+6
Gestationsalder i dage: 7-13

Uge 4 – en dejlig hule at slå sig ned i

Lige her i starten af den 4. graviditetsuge – ca. 7 dage efter befrugtningen når blastocysten, der nu er på størrelse med et knappenålshoved, frem til livmoderen.

Ved ankomst til livmoderen vil blastocysten sætte sig fast. Slimhinden vil, som en del af den normale cyklus, være klar til at modtage blastocysten, så denne kan vokse sig ind i slimhinden i livmoderen.

På det sted, hvor blastocytten vælger at sætte sig fast, vil moderkagen dannes. Indtil moderkagen overtager leverancerne vil blommesækken klare forsyningerne.

Det er mest normale er, at blastocysten vokser sig ind i den øverste del af livmoderen – og også den mest fordelagtige. Hvis blastocysten sætter sig på forvæggen i livmoderen, vil det blive sværere for dig at mærke fosterbevægelserne inde i livmoderen  – når den tid kommer.

En sjælden gang imellem sker det, at blastocysten sætter sig fast i den nederste del af livmoderen. Det vil man kunne se ved 12 ugers scanningen. Sker det, vil der blive holdt særligt øje med, at moderkagen vokser med op ad, når livmoderen vokser sig større. Det gør de fleste.

Når blastocysten sætter sig fast bliver der sendt kemiske signaler til hjernen (hypofysen) om, at du er gravid, så der ikke løsnes flere æg fra dine æggestokke – hvilket også betyder, at der ikke kommer flere menstruationer de næste MANGE måneder.

Vidste du, at i løbet af de ca. 9 måneder, der er mellem undfangelsen og fødslen, vil din baby øge sin vægt 3.000 millioner gange.

Det befrugtede æg, der sætter sig fast

Er du en måned længere fremme?

Det er ikke unormalt, at der kan komme en lille blødning, når ægget vokser ind i slimhinden i livmoderen. Nogle kvinder tror derfor ikke, at de er gravide, fordi de bløder svarende til mentruationstidspunktet. Det sker især, når menstruation normalt er meget lille eller meget varierende i mængde.

Er du en af dem, hvor den sidste menstruation var mindre kraftig end normalt, kan det være, at du er en måned længere fremme, end du tror.

Ro på! Ved Scanningen i uge 12 vil din termin blive fastsat, og du vil vide med ret stor sikkerhed hvor langt du er henne i graviditeten. Det er muligt at sige, fordi alle fostre helt tidligt i forstertilstanden har så godt som samme størrelse.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Gravid uge 3  <=  Gravid uge 4  =>  Gravid uge 5

Andre artikler om graviditet