KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Gravid uge 39 → Det er her op til fødslen at maven synker

Inde i livmoderen ligger din baby her i uge 39 og gør sig klar til fødslen. Din babys hoved står sikkert allerede ned i bækkenet, og måske er maven (moderens) også allerede nu faldet, så der er blevet mere plads? – ellers sker det snart.

Gravid i uge 39
Graviditetsuger: 38+0 til 38+6
Graviditet i dage: 266 – 271 dage
Gestationsalder i uger: 36+0 til 36+6
Gestationsalder i dage: 252 – 258
Fostervægt: 3200 gram
Fra øre til øre (BPD): 9,2 cm
Lårbensknoglens længde: 7,2 cm
Symfyse-fundus mål: 33-37 cm

Uge 39 – maven synker

Du ved sikkert allerede, om din babys hoved står ned i dit bækken. Grunden til at man sidst i graviditeten vil sikre sig, at barnets hovede står godt ned i bækkenet (og eventuelt også står fast), er for at udelukke at navlestrengen kan smutte med ned, hvis fødslen skulle gå i gang med, at fostervandet går som en stor skylle.

En blød navlesnor, der sidder i klemme mellem bækkenets knogler og barnets kranieknogler i kombination med vandafgang og veer, er farligt. Når hovedet står ned i bækkenet, har jordemoderen/lægen konstateret, at din baby er i sikkerhed mod at ligge at afklemme navlesnoren, uanset hvordan fødslen går i gang.

Når fødslen nærmer sig yderligere, sker der ofte det, at den gravide mave ændrer form – den synker. Det er oppe i toppen, ved ribbenene (moderens), at der bliver mere plads. Det kan være, at du mærker det ved, at der bliver mere plads til at trække vejret.

Det kommer af at mange babyer op til fødslen bevæger sig dybere ned i bækkenet med hovedet. På den måde sker der et yderligere pres på livmoderhalsen, der jo skal åbne sig under fødslen, så fødekanalen bliver skabt.

Hos nogle kan man tydeligt se, at maven er sunket, og hos andre skal der være et trænet øje til at kunne se det. Det afhænger også af, hvor dybt barnet har stået med sit hoved ned i bækkenet op til nu.

Se videoen: kvindekroppen – 40 uger gravid.

En babys kranie er utroligt formbart

Din babys kranie er endnu ikke en fast kasse, men udgør flere sammensatte kranieknogler. Det gør, at din babys hjerne kan vokse lige så meget den vil og ikke mindst, at din babys hoved kan forme sig efter bækkenet under fødslen.

Det at hovedet kan formes (både fordi knoglerne er bløde og fordi kraniet består er flere knogler, der tilmed kan flytte sig i forhold til hinanden) er afgørende for at mennesker fødes ud gennem det relativt lille bækken, vi menneskekvinder har.

Vidste du, at en baby er udstyret med 300 knogler, men at en del af knoglerne er tænkt til at vokse sammen, her blandt nogle af kranieknoglerne. Som voksen har man “kun” 206 knogler.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg graviditetens og babys udvikling DAG for DAG – med Babyinstituttets Gravid dag for dag bog eller tilmeld dig BABYBOBLEN og få daglige mails om din graviditet og udviklingen. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden, og begge dele er skrevet af jordemoder Ditte Bach. Gå ikke glip af alle de spændende ting der sker i livmoderen og i graviditeten.

Få her i graviditetsuge 39 viden om (bogen, Babyboblens mailflow kan afvige fra nedenstående):

  • Barnet gør sig klar til fødslen
  • Lidt om livet i livmoderen i uge 38+1
  • Hjernen grundlægges i barnets to første leveår.
  • Apgar-score – vurdering af din babys tilstand ved ankomsten til verden.
  • Bilirubin og fysiologisk gulsot hos nyfødte.
  • Kun overgået af hunelefanten.
  • Søvn er noget, der skal læres.

 Gravid uge 38 <= Gravid uge 39 => Gravid uge 40

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!