Der er hele tiden vigtige ting for en baby at gøre inde i livmoderen. Der skal trænes muskler, der skal drikkes fostervand, suttes på fingre og så skal der laves vejrtrækningsøvelser. Uge 36 og fødslen nærmer sig…

Gravid i uge 36
Graviditetsuger: 35+0 til 35+6
Graviditet i dage: 245 – 251 dage
Gestationsalder i uger: 33+0 til 33+6
Gestationsalder i dage: 231 – 237
Fostevægt: 2600 gram
Fra øre til øre (BPD): 8,8 cm
Lårbensknoglens længde: 6,7 cm
Symfyse-fundus mål: 31-35 cm

Uge 36 – Vejrtrækningsøvelser og drikketræning

Din baby ligger og giver den gas med fosterbevægelser: muskeltræning, vejrtrækningsøvelser og drikketræning.

Fostervandet der omgiver din baby inde i livmoderen er i den sammenhæng uundværligt. Fostervandet gør det muligt for din baby at kunne bevæge sig rundt inde i livmoderen, at lave vejrtrækningsøvelser og drikketræning (styrker amningen). Desuden fungerer fostervandet som en stødpude. Og fostervandet beskytter din baby mod infektioner ved at have anti-bakterielle egenskaber.

Fostervandet gendannes hele tiden, således at mængden af fostervand inde hos din baby er næsten konstant.

Når din baby drikker af fostervandet, får din baby hudceller, små hår mv. ned i sin mave. Disse går i tarmen og bliver til din babys første afføring, kaldet mekonium. Det er meningen, at din baby skal holde på sin afføring til efter fødslen. Har en baby afføring inde i livmoderen bliver fostervandet grønt. Grønt fostervand under fødslen (link) kræver særlig opmærksomhed.

Vidste du at man ved utralydsundersøgelser kan se en baby allerede inde i livmoderen  ligger og træner sine stemmelæber for senere at kunne frembringe lyde.

Lungerne er endelig klar

Lungerne er helt modne nu. Det betyder at din baby, hvis han eller hun skulle fødes, ikke vil have brug for særlig hjælp.

Vejrtrækningsøvelserne træner lungerne ved at din baby trækker fostervand ind i den øverste del af luftvejene og presser det ud igen, ligesom man gør når man trækker vejret udenfor livmoderen.

Vejrtrækningsøvelserne kan give din baby hikke (LINK). Det mærkes som rytmiske bevægelser, men ser ikke ud til at genere.

Når din baby klemmes ud gennem fødselskanalen vil lungerne tømme sig for væske. Udenfor livmoderen vil lungerne folde sig ud, og din baby vil fylde sine lunger med luft for første gang.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge om:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 28-37

 Gravid uge 35 <= Gravid uge 36 => Gravid uge 37