Gravid uge 34 → Ligger din baby med hovedet op eller ned?

Din baby ligger stadig inde i livmoderen og gør gymnastik og hygger sig. Mange babyer vil allerede nu i uge 34 have valgt at lægge sig med hovedet ned i bækkenet – mens andre ikke har så travlt med det.

Gravid i uge 34
Graviditetsuger: 33+0 til 33+6
Graviditet i dage: 231 – 237 dage
Gestationsalder i uger: 31+0 til 31+6
Gestationsalder i dage: 217 – 223
Fostervægt: 2200 gram
Fra øre til øre (BPD): 8,5 cm
Lårbensknoglens længde: 6,4 cm
Symfyse-fundus mål: 29-34 cm

Uge 34 – UK eller hovedstilling?

De fleste babyer har allerede nu lagt sig med hovedet nedad. Det vil sige at hovedet, det er på størrelse med en kokosnød, står ned i bækkenet.

Det kan mærkes ved, at det presser mere nedad og ved, at de kraftige spark (fra din babys ben) er oppe i ribbenene.

Bækkenkransen er en oval form indvendig foroven, der gør at langt de fleste babyer vil ligge med ryggen ud til siden. Selvom din baby står ned i bækkenet kan din baby  stadig godt dreje sig fra side til side, så din baby har ryggen til den ene side for så at vende sig og have ryggen til den anden side.

Nogle babyer har ikke så travlt med stillet sig med hovedet ned i bækkenet. Det ses især hvis din baby er nummer 2 eller 3 (eller 4,5,6) i flokken, ved tvillinger eller hvis der er meget fostervand.

Det korte af det lange er, at hvis der er pænt med plads i livmoderen, så er det mere plads til at boltrer sig på – også synes det sagtens at kunne vente, det der med at ligge med hovedet ned.

Nogle babyer lægger sig først med hovedet ned i de sidste uger op til fødslen

Vidste du at 96% af alle babyer har lagt sig med hovedet ned i bækkenet til terminen. Jo tættere på terminen jo flere babyer ligger med hovedet ned i bækkenet.

Vending af din baby inde i livmoderen

Det at føde en baby med numsen først er forbundet med en nogle flere risicis, derfor vil man gerne have, at  babyerne lægger sig med hovedet ned i bækkenet.

Efter 36 uge er en baby så stor, at sandsynligheden for at han eller hun selv kommer på at slå en halv kolbøtte og lægge sig med hovedet ned mindskes. Derfor vil man heromkring forsøge at vende de babyer, der stadig ikke har lagt sig med hovedet ned.

Hvis din jordemoder eller læge omkring uge 35 har konstateret, at din baby stadig ligger med hovedet op og numsen ned i bækkenet, vil du blive indkaldt til et vendingsforsøg omkring uge 37+0.

Det er lægen på hospitalet, der vender babyer. Det gøres, ved udefra på maven, at “puffe” din baby (inde i livmoderen) op af bækkenet og en halv gang rundt.

Vender din baby sig, afventer man og ser, om din baby bliver liggende sådan fremover. Vender din baby sig ikke ved vendingsforsøget, vil man evt prøve igen en anden dag.

Ender det til slut med, at din baby stadig ligger med hovedet op og numsen ned, vil du skulle forholde dig til fødselsmåden – vaginal fødsel eller kejsersnit.

Inde i maven fra uge 28-37

 Gravid uge 33 <= Gravid uge 34 => Gravid uge 35

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.