fbpx

Gravid uge 30 → Hoved og knogler har vokseværk!

Din baby er her i uge 30 stadig ikke så stor, men bliver for hver dag der går større og stærkere – og ikke mindst klogere. Din babys knogler er stadig bløde, og det er smart i forhold til fødslen og hjernens kraftige vækst.

Gravid i uge 30
Graviditetsuger: 29+0 til 29+6
Graviditet i dage: 203 – 209 dage
Gestationsalder i uger: 27+0 til 27+6
Gestationsalder i dage: 189 – 195
Fostevægt: 1400 gram
Fra øre til øre (BPD): 7,4 cm
Lårbensknoglens længde: 5,5 cm
Symfyse-fundus mål: 24-31 cm

Uge 30 – knogler og hoved har vokseværk

I starten af graviditeten er din babys knogler helt bløde og brusk-agtige som et øre, men allerede fra midten af graviditeten går knoglerne fra at være bruskagtige til at blive mere og mere knogleagtige. Ved fødslen vil din babys knogler stadig være knogler, men meget mere bløde end hos en voksen. I løbet af din babys første to leveår bliver knoglerne helt hårde, som hos dig og mig.

De bløde knogler er smarte, fordi bløde knogler lettere kan komme gennem det trange bækken uden at tage skade. På den måde vil din baby heller ikke (så let) brække knogler, når han eller hun om et års tid skal op på to ben og finde balancen.

Ved fødslen kan man hos de fleste babyer se, at knoglerne er bløde, ved at især underbensknogler på en nyfødt er bøjede, fordi de er blevet formet af livmoderens runde form. Det er helt normalt og retter sig ud.

Vidste du, at din babys hoved udgør 1/4 del af den fulde kropslængde. Dette forhold reduceres efterhånden. Hos en voksen udgør hovedet kun en 1/8 del af den voksnes højde

Kraniet er smart indrettet

Fra at være ikke eksisterende til i uge 9 at være på størrelse med en ært til nu at være 7,4 cm i diameter til ved fødslen at have en diameter på 9,5 cm giver et meget godt billede af, hvilken vækst en babys hoved tager på bare de 9 måneder inde i livmoderen.

Et år efter fødslen vil din babys hoved gå fra at være omkring 34,5 cm i hovedomkreds ved fødslen til at være 45,5 cm. En helt vild vækst på 11 cm på et år.

På samme måde, som at din babys andre knogler stadig er bløde, er kranieknoglerne også bløde. Det er smart, når hjernen vokser så meget, som den gør (både inde i livmoderen og udenfor livmoderen). Bløde kranieknoglerne kan give efter for hjernens vilde vækst

Allerede nu ligger din babys eksempelvis og byggerforbindelser mellem nervecellerne.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge om:

 

  • Din babys vilde vækst i livmoderen. 
  • Om at træne sit sug i livmoderen. 
  • Hvilke babyer der kan have brug for ekstra hjælp til amningen. 
  • Når tankerne løber af med én. 
  • Klædt på til en ny ansvarsfuld stilling. 
  • Livsvigtige talenter trænes flittigt. 
  • Godt fra start.

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 28-37

 gravid uge 29 <= gravid uge 30 => gravid uge 31

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.