Gravid uge 3: Ægcellen og sædcellen finder her i uge 3 hinanden og smelter sammen. Det befrugtede æg begynder herefter sin rejse mod livmoderen.

Gravid uge 3
Graviditetsuger: 2+0 til 2+6
Graviditet i dage: 14 – 20 dage
Gestationsalder i uger: 0
Gestationsalder i dage: 0-6

Gravid uge 3 – befrugtningen

Det er i denne uge, det hele sker – befrugtningen – sammensmeltningen mellem ægcelle og sædcelle, starten på et mirakel, starten på et helt nyt liv.

Et fyrværkeri - befrugtningen af ægget med sædcellen

Ved sammesmeltningen forenes ægget, der indholder halvdelen af dit kommende barns arvanlæg og sædcelle der indeholder den anden halvdel. Efter det er sket, bliver ægget umuligt for de andre sædceller at komme ind i.

Det er den sædcelle, der kommer først gennem ægget, der bestemmer, om din baby bliver en dreng eller pige. Det afhænger nemlig af, om lige netop den sædcelle bærer et X kromosom, der bliver til en pige eller et Y kormosom, der bliver til en dreng.

Efter befrugtningen begynder de to sammensmeltede kønsceller deres rejse gennem æggelederen mod livmoderen.

Cellerne vil dele sig ca. hver 12. time efter befrugtningen, således at det der startede som en sammensmeltning af en ægcelle og en sædcelle efter 12 timer, vil være 2 celler, og efter 12 timer igen 4 celler, 8 celler, 16 celler osv.

Celleklumpen vil ved ankomst til livmoderen have delt sig mange gange og have udviklet sig til en blastocyst. Blastocysten er en samling celler med et centralt væskefyldt hulrum (se foto).

 

Ægcellen, befrugtningen, sammensmeltningen, celledelingen og blastocyststadiet.
Ægcellen, befrugtningen, sammensmeltningen, celledelingen og blastocyststadiet.

 

Vidste du, at din baby har sin helt egen unikke DNA profil, der gør din baby genetisk forskellig fra hvert eneste af de knap 7 milliader mennesker, der findes på jorden.

Terminen bliver afgjort ved befrugtningen

Den forventede dato for fødslen, terminen regnes 38 uger fra befrugtningstidspunktet. Da mange ikke ved, hvornår befrugtningen er sket, regner man i stedet fra 40 uger fra sidste menstruations første dag.

Har du regelmæssige menstruationer,kan du regne dig frem til en temmelig præcis terminsdato. Hvis du derimod har uregelmæssige menstruationer , vil din termin ikke kunne beregnes præcist.

Ved Scanningen i uge 12 vil din termin blive fastsat, og det vil være den termin, man vil bruge videre frem uanset den beregnede termin.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

 gravid uge 2 <=  gravid uge 3  => gravid uge 4

Andre artikler om graviditet