Din baby ligger i uge 29 og bevæger sig i livmoderen, og den træning er sund for udviklingen af både muskler, led og knogler. Din baby vil allerede nu være sig selv – nogle babyer er meget aktive, og andre tager den mere med ro.

Gravid i uge 29
Graviditetsuger: 28+0 til 28+6
Graviditet i dage: 196 – 202 dage
Gestationsalder i uger: 26+0 til 26+6
Gestationsalder i dage: 182 – 188
Fostervægt: 1200 gram
Fra øre til øre (BPD): 7,1 cm
Lårbensknoglens længde: 5,2 cm
Symfyse-fundus mål: 23-30 cm

Uge 29 – sjov og ballade i livmoderen

Livet i livmoderen er fantastisk for en baby rent motorisk, fordi omkransningen af vand har en positiv indvirkning på tyngdekraften og gør, at kroppen ikke er så tung af flytte på (ikke kræver så stor muskelstyrke) og bevægelserne er mere frie.

Det er vist med ultralyd at fostre starter deres fosterbevægelser, når de kun er 7 ½ uge gamle og kun 2,5 cm lange. Fra din baby var omkring 9 uger, har han eller hun haft kraftige bevægelsesudbrud helt op til syv minutter af gangen men almindeligvis bare et par minutter.

Inde i livmoderen kan din baby nu med lethed både rulle rundt, sparke, strække sig, dreje hovedet fra side til side, slå ud med armene, bøje fødderne, sutte på tommelfinger, lege med sin tissemand (hvis din baby er en dreng) bevæge sig fra side til side, slå koldbøtter og slå baglæns saltomortaler.

Det må være skønt med den motoriske frihed. Og så er det sundt og udviklende for din babys muskler, led og knogler.

Til forskel fra livet i livmoderen bliver det nyfødte barn udenfor livmoderen sat væsentlig tilbage. Det kan være svært at forestille sig, at en nyfødt baby bare få uger inden fødslen har kunne slå koldbøtter i livmoderen, når han eller hun ligger der og arbejder hårdt for bare at dreje hovedet fra side til side.

Vidste du, at de mentale evner hos et barn, der vokser op i stimulerende hjem, kan ende med at blive meget større, end hvis det samme barn voksede op hos uforstående, hårde eller ikke-stimulerende forældre.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge om:

 

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Gang i den inde i maven

Hvornår er en baby aktiv?

De fleste babyer har deres eget aktivitetsniveau, der er ca. det samme hver dag. Du skal derfor bliver mistænkelig, hvis din baby er helt anderledes, end han eller hun plejer. Måske er der en oplagt grund, men unaturlig vild aktivitet og meget lidt aktivitet skal altid vække din bekymring.

Hvis du slet ikke har mærket din baby en dag, eller din baby er helt forskellig fra (mærket mindre liv), hvordan han eller hun plejer at agere, kan du kontakte din jordemoder, læge eller hospitalet og få en snak med dem.

De fleste babyer er aktive, når moderen lægger sig ned for at slappe af. Det kan være på sofaen om eftermiddagen/aftenen eller når hun går i seng til natten. Det er altid en god måde at slutte dagen af, at vide at din baby ligger inde i livmoderen og har mad og kræfter til at kunne være aktiv.

Det er også normalt, at babyer er aktive, hvis moderen drikker en masse koldt, fordi mavesækken køler toppen af livmoderen ned. Nogle mener også, at et stort indtag af sukker vil kunne ”vække” barnet eller øge aktiviteten.

Forskningen har vist, at de fleste babyer er meget aktive omkring midnat.

Og måske er det netop forklaringen på, at mange nyfødte er meget vågne om natten indtil forældrene med en aktiv indsats får tilpasset deres babys døgnrytme til vi andres med den vågne tid i dagtiden og de lange søvnintervaller om natten- kun afbrudt af mad. Det er i hvert fald noget, vi arbejder målrettet og aktivt på at skabe allerede de første døgn efter fødslen.

Inde i maven fra uge 28-37

 Gravid uge 28 <= Gravid uge 29 => Gravid uge 30