De sidste uger går her fra uge 28 og frem mest af alt ud på, at din baby skal tage på i vægt. Det er nu den endelige vægtspurt sætter ind med en vægtstigning på 200 gram om ugen. Det er også nu, moderkagen skal stå distancen.

Gravid i uge 28
Graviditetsuger: 27+0 til 27+6
Graviditet i dage: 189 – 195 dage
Gestationsalder i uger: 25+0 til 25+6
Gestationsalder i dage: 175 – 181
Fostervægt: 1000 gram
Fra øre til øre (BPD): 6,8 cm
Lårbensknoglens længde: 5,0 cm
Symfyse-fundus mål: 22-29 cm

Gravid uge 28 – Vækstspurt

Alle de færdigdannede organer ligger og modner, og lungerne, der er de sidste organer, der endnu ikke helt er færdigdannede, får stadig flere og flere forgreninger og blodkar for hver dag, der går.

Din baby har nu en kampvægt på omkring 1000 g og skal på de næste 12 uger næsten firedobble sin vægt. En gennemsnitsbaby vejer nemlig 3600 gram.

Det er nu, den sidste vækststpurt går i gang for alvor. Fra nu af og frem til fødslen vil din baby øge sin vægt med ca. 200 gram om ugen, hvilket er en vægtøgning på ca. 30 gram om dagen! Denne vægtstigning fortsætter din baby med at have efter fødslen også.

Din baby vil gå fra at være tynd og lang til at blive tykkere med sul på kinderne.

Moderkagen, et organ kun til din baby

Lige nu får din baby alt den næring, der er brug for fra moderkagen via navlestrengen.

Moderkagen blev dannet sammen med din baby og vokser i størrelse sammen med din baby. Moderkagen går altså fra ingenting til ved fødslen at veje gennemsnitlig 500 gram, og hvis du venter tvillinger omkring 900 gram ved fødslen. Moderkagen fødes efter barnet.

En stor moderkage ved fødslen, her ses den side som har vendt ind mod barnet.

Samtidig med at moderkagen vokser i størrelse, bliver den også mere og mere forgrenet, således at overfladen hvorfra udvekslingen mellem mor og barn sker, bliver større.

Omkring hver forgrening i moderkagen ligger moderens blod. Forgreningerne ligger ligesom i et badekar af moderens blod og herfra kan den ilt og de byggesten og næringsstoffer, som din baby har brug for, passere over i din babys blod gennem moderkagebarrieren. De bliver altså “suget” gennem en membran fra moderens blod og over i barnets blod.

Herfra transporteres de via navlestrengen ind gennem din babys navle og ind i din babys krop, hvor din babys hjerte pumper dem videre ud i kroppen, hvor de skal bruges.

Omvendt vil de affaldsstoffer og den brugte ilt, som din baby skal af med, blive sendt fra din babys krop via navlestrengen til moderkagen, hvor de gennem membranen vil gå over i moderens blod og blive transporteret væk.

Du (moderen) vil nedbryde barnets affaldsstoffer i lever og nyre – hvilket er årsagen til, at leveren og nyren hos gravide er på overarbejde – og den brugte ilt går til lungerne, hvor den udskilles og blodet iltes påny.

Moderens og barnets blod kører altså i to forskellige systemer – og det er derfor mor og barn kan have forskellig blodtype.

Vidste du, at hvis en resus negativ mor bærer et resus positivt barn vil hun, hvis noget at barnets blod kommer over i hendes blod, danne anti-stoffer mod sin egen babys blodtype. Det er derfor, resus negative kvinder kontrolleres oftere i graviditeten.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne uge om:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 28-37

 gravid uge 27 <= gravid uge 28 => gravid uge 29