Din baby bliver uge for uge hele tiden større og kan sparke mere kraftigt derinde. Huden er stadig tynd og bliver her fra uge 26 dækket af et blødt dunlag, kaldet lanugohår.

Gravid i uge 26
Graviditetsuger: 25+0 til 25+6
Graviditet i dage: 175 – 181 dage
Gestationsalder i uger: 23+0 til 23+6
Gestationsalder i dage: 161 – 167
Fostervægt: 800 gram
Fra øre til øre (BPD): 6,2 cm
Lårbensknoglens længde: 4,5 cm
Symfyse-fundus mål: 20-27 cm

Uge 26 – nu dækket af et fint lag dun

Din baby ligger i livmoderen og bevæger sig. Nu hvor din baby vejer 800 g og kan sparke bedre fra, vil du kunne mærke flere af fosterbevægelserne. Din baby har på bare 6 uger fordoblet sin fostervægt. Pladsen i livmoderen er dog stadig rimelig god, så der er stadig plads til det ene øjeblik at vende med hovedet op for så at slå en koldbøtte, og det næste øjeblik at vende med hovedet ned i – hvis din baby skulle have lyst til det.

Din babys hud er stadig tynd, men ikke længere gennemsigtig, og den vokser sig tykkere for hver uge.

Huden er med undtagelse af håndflader og fodsåler nu dækket af et tyndt lag hår eller nærmere dun, som kaldes lanugohår (uldhår). Lanugohårene kommer af din babys hårsække aktiveres med henblik på at producere fosterfedt. Aktiveringen medfører den rigelige olieudskillelse, at der skal til for at kunne danne fosterfedt, og lanugohårene er en “bivirkning” heraf.

Du vil mellem dunene i din babys ansigt, kunne se de fineste små øjenbryn og også din babys hårgrænse begynder at blive tydeligt.

Vidste du, at når en baby fødes vejer hjernen 25 % af sin voksne vægt, og ved slutningen af det første år vejer hjernen 60 % af sin voksne vægt.

Forsvinder lanugo hårene igen?

Alle babyer vil inde i livmoderen på nuværende tidspunkt være dækket af et fint lag lanugohår, og hos de fleste babyer når hårene også at forsvinde igen inden fødslen.

Nogle babyer når dog ikke at tabe alle deres lanugo hår inden fødslen – enten fordi de fødes for tidligt, eller fordi de er lidt sene til at tabe dem. I så fald vil din baby kunne have dun på hele kroppen med undtagelse af håndflader og fodsåler. Din baby kan også delvist have tabt sine lanugohår og kun have lanugohår i ansigtet og på skuldre og ryg. Hos andre igen er der kun lidt dun tilbage på ørene, hvilket er ret sødt.

De fleste babyer, der ved fødslen ikke har tabt deres lanugo hår vil tabe dem få dage efter fødslen, men hos nogle babyer går der flere uger, før lanugo hårene er helt væk.

Følg din baby DAG for DAG…

Følg din babys og graviditetens udvikling DAG for DAG – med vores bog GRAVID DAG FOR DAG. Det er både hyggelæsning og viden, du ikke vil være foruden. Bogen er skrevet at jordemoder Ditte Bach.

Køb bogen, der starter i graviditetsuge 7 (6+0) og læs i denne graviditetsuge om:

Gå ikke glip af nogen af alle de spændende fakta og informationer omkring, hvad der sker i livmoderen og i graviditeten. Bogen starter i uge 6+0 og følger dig gennem hele graviditeten frem til termin.

Inde i maven fra uge 21-27

 Gravid uge 25 <= Gravid uge 26 => Gravid uge 27